Itt a friss árlista: komoly pénzért faragnak profi úszót a gyerekedből a hazai topklubok

Borbándi Dániel2024. augusztus 15. 16:02

Az úszás Magyarország egyik legkiemelkedőbb sportága, amely évről évre világszinten is jelentős sportolókat ad a nemzetközi sportba. Például az utóbbi évek legjobb magyar úszója, a Párizsban is csúcsra érő Milák Kristóf is a magyar sportoktatásban edződött. Az ilyen kiemelkedő eredmények sok szülőt ösztönöznek arra, hogy gyermekeiket beírassák úszóedzésekre, ezért ebben a cikkben összeszedtünk néhány sportegyesületet, amely rendelkezik jelentős úszó szakosztállyal, így bármelyik szülő beírathatja a gyermekét képzéseikre. Annyit már előre elárulhatunk: aki intezívebb oktatást szeretne, legalább 15-20 ezer forintos havi ráfordítással kell, hogy számoljon.

A 2024-es párizsi játékokon is hű maradt a magyar küldöttség a magyar olimpiai hagyományokhoz, rengeteg magyar sikert hozott a sportesemény. Amellett, hogy Milák Kristóf ismét olimpiai bajnok lett, egy új csillagot ünnepelhettünk Kós Hubert személyében - ő egyébként az amerikai csodaedző, Bob Bowman kezei alatt ért fel erre az elképesztően magas szintre, igaz, pályafutását ő is az Újpestben kezdte. A két medencés fenomén mellett azonban nem szabad elfeledkezni a nyíltvízi úszásról sem, amelyben Rasovszky Kristóf is aranyérmet szerzett, Betlehem Dávid pedig bronz érmet ünnepelhetett - nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy Párizsban az úszás volt a "legfényesebben csillogó" sportágunk. 

Ennek hatására nem lenne meglepetés, ha rengeteg gyereknek támadna kedve ahhoz, hogy kipróbálja az úszást, a merészebbeknek pedig az, hogy úszóbajnokaink nyomdokába lépjenek. Ezért mi a teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány sportegyesületet, amelyek színeiben csúcsra lehet érni, illetve néhány olyan sportolót is, akik ezt már a közeli-távoli múltban megtették, vagy legalábbis világraszóló sikereket értek el. Az összeállításba főleg budapesti egyesületeket vettünk bele, ám, a listán szerepel egy vidéki klub, a Debreceni Sportegyesület is.

A cikk készítésekor kutakodtunk több más megyeszékhelyen is információ reményében, sajnos kevesebb sikerrel. Ezért szeretnénk hangsúlyozni: a munka minősége bármely egyesületben magas színvonalú lehet, így bármelyik közeli klubnál érdemes lehet érdeklődni. Cikkünk elsősorban kedvcsinálóként szolgál a gyermekek és szülők számára, illetve a magyar sportsikerek előtt tiszteleg.

1. - Ferencváros (FTC

Az FTC úszó-szakosztálya négy különböző tudásszintű csoportban várja a gyermekeket, kezdőtől a haladóig. Az oktatás díja 18 000 Ft/hónap. A csoportok közé tartozik az "Ebihal" kezdő kisvizes csoporttól a "Szuperhaladó" mélyvizes rekreációs csoportig minden szint. A legtehetségesebb gyermekek lehetőséget kapnak a versenyző előkészítő csoportban folytatni, ahol megtanulhatják a versenyúszás alapjait, és akár a Magyar Úszó Szövetség előtt is vizsgázhatnak. Az edzéseken való rendszeres részvétel elengedhetetlen a fejlődéshez, ezért heti 2-3 alkalom ajánlott​(árak).

Neves bajnokaik: Székely Éva, Gyarmati Andrea

2. - Budapest Honvéd

A Budapesti Honvéd Sportegyesület úszó szakosztálya több csoportos úszásoktatást kínál, heti két vagy három alkalommal. A heti kétszeri oktatás díja 12 000 Ft/hónap, ez havi nyolc, míg a heti háromszori 18 000 Ft/hónap, ez havi tizenkét alkalmat jelent. A tanfolyamokat a gyermekek vízhez szoktatásától kezdve a haladó szintig biztosítják, különböző időpontokban, így minden gyermek megtalálhatja a számára megfelelő időpontot és szintet​.  A belépőszint már öt éves kortól kezdődik, semmiféle előképzettség nem szükséges.

Neves bajnokaik: Czene Attila, Milák Kristóf

3. - BVSC Zugló

A BVSC úszó szakosztálya hétköznapi úszásoktatást kínál, több különböző időpontban: 14:45, 15:30, 16:15, 17:00, 17:45, 18:30. Az árak a következőképpen alakulnak:

  • 12 alkalmas turnus: 27 500 Ft
  • 10 alkalmas turnus: 25 000 Ft
  • 8 alkalmas turnus: 21 000 Ft
  • 6 alkalmas turnus: 16 500 Ft
  • 4 alkalmas turnus: 13 00 Ft

Jóváírás vagy tört turnus esetén a tanfolyam ára rugalmasan alakulhat. A BVSC programja így lehetőséget biztosít a rugalmas időbeosztásra és a gyermekek különböző szintű úszástudásának megfelelő oktatásra​(árak).

Neves bajnokaik: Kapás Boglárka, Gyenge Valéria

4. – UTE

Az Újpesti Torna Egylet kifejezett úszásoktatást nem végez, ők kifejezetten a versenysportolók képzésére szakosodtak. A már úszni tudó gyerekek oktatása során a kisebbek ötször, a nagyobbak tizenegyszer vesznek részt hetente edzéseken, a foglalkozások helye a Duna Aréna.

A havi tagdíj kicsiknek 22, a nagyoknak 30 ezer forint.

Neves bajnokaik: Darnyi Tamás, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka (2016-tól kezdve)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. – Debrecen Sportegyesület

A Debreceni Sportegyesületnél is több szinten történik az úszásoktatás, ezek a következők:

Kezdő vagy vízhez szoktató szint:

Ez a szint azoknak szól, akik most ismerkednek a vízi környezettel. Az oktatás során a gyerekek megtanulják a vízben való biztonságos mozgást, például a merülést, lebegést, siklást, és a vízbe ugrást. Emellett elsajátítják a levegővétel és a kifújás vízi verzióját, amelyek alapvető készségek a későbbi úszási technikákhoz.

Középhaladó szint:

Ezen a szinten a gyerekek már a láb- és kartempók összehangolásán dolgoznak, ami az úszási technika alapja. Továbbá a középhaladók fokozatosan hozzászoknak a mélyvízhez, ami fontos lépés a magabiztos úszás felé. Itt már a biztonságos vízben tartózkodás és a technikai elemek egyaránt hangsúlyt kapnak.

Haladó szint:

A haladó szintre érkező gyermekek már képesek mell-, hát- és gyorsúszásban úszni, bár kisebb-nagyobb hibákkal. A mélyvízben történő úszás itt már természetessé válik számukra, és a technikai hibák javításán dolgoznak az oktatók irányításával. Ezen a szinten az úszás különböző formáinak finomítása és a sebesség növelése a cél.

A Debreceni Sportegyesület annyiban eltér a többitől, hogy itt nem biztosítanak tervezett, csakis alkalmi úszásoktatást, ennek a díja 4500 Ft/alkalom. A versenyszerű oktatás a Debreceni Sportuszodában történik, akikkel szoros az együttműködés, így tehát a tehetséges tanulók, amennyiben profi karrierre törnek, felkerülhetnek oda, ahol onnantól versenyszintű felkészítés várja őket.

Neves bajnokaik: Risztov Éva, Senánszky Petra

Összegzés

Ahogy azt a 2024-es párizsi olimpia ismét bebizonyította, a magyar úszósport a világ élvonalában helyezkedik el, és újabb nemzedékek számára szolgálhat inspirációként. Az olimpiai sikerek hátterében azonban nemcsak a sportolók tehetsége és kitartása áll, hanem azok a hazai sportegyesületek is, amelyek folyamatosan gondoskodnak a jövő bajnokainak kineveléséről. 

Amilyen áron pedig ezt megteszik, az nagyjából megegyezik bármilyen fél- vagy egyéves képzés, tanfolyam, felkészítő kurzus összegével, tehát semmiképpen sem beszélünk kiemelkedően nagy költségekről. Ha 18 000 forintos átlagárral számolunk, ez évi 216 000 forintos ráfordítást jelent a fiatalok sportszeretetének és/vagy jövőbeli sportsikereinek egyengetésekor. Emellett fontos jelezni, hogy minden képzésnél felhívják a figyelmet arra is, hogy felszerelést mindenkinek magának kell biztosítania, így tehát egy egyszeri, néhány tízezres ráfordítást még mindenképp bele kell kalkulálni a kiadásokba azoknak, akik úszószemüveggel, úszódresszel, papuccsal és törölközővel is számolnak. Igaz, egy kezdő szett bezerzése ennél lényegesen olcsóbb, ráadásul ezen a szinten jó eséllyel az otthon rendelkezésre álló cuccokkal már el lehet indítani az edzésre a gyermeket.

Címkék:
tanfolyam, sport, tanulás, úszás, edzés, siker, magyarok, olimpia2024, Párizs2024,