22 °C Budapest
Sportive and healthy hobby in childhood. Baby girl training in indoor pool with instructor. Goal achievement in sport.

Itt a friss árlista: komoly pénzért faragnak profi úszót a gyerekedből a hazai topklubok

2024. augusztus 15. 16:02

Az úszás Magyarország egyik legkiemelkedőbb sportága, amely évről évre világszinten is jelentős sportolókat ad a nemzetközi sportba. Például az utóbbi évek legjobb magyar úszója, a Párizsban is csúcsra érő Milák Kristóf is a magyar sportoktatásban edződött. Az ilyen kiemelkedő eredmények sok szülőt ösztönöznek arra, hogy gyermekeiket beírassák úszóedzésekre, ezért ebben a cikkben összeszedtünk néhány sportegyesületet, amely rendelkezik jelentős úszó szakosztállyal, így bármelyik szülő beírathatja a gyermekét képzéseikre. Annyit már előre elárulhatunk: aki intezívebb oktatást szeretne, legalább 15-20 ezer forintos havi ráfordítással kell, hogy számoljon.

A 2024-es párizsi játékokon is hű maradt a magyar küldöttség a magyar olimpiai hagyományokhoz, rengeteg magyar sikert hozott a sportesemény. Amellett, hogy Milák Kristóf ismét olimpiai bajnok lett, egy új csillagot ünnepelhettünk Kós Hubert személyében - ő egyébként az amerikai csodaedző, Bob Bowman kezei alatt ért fel erre az elképesztően magas szintre, igaz, pályafutását ő is az Újpestben kezdte. A két medencés fenomén mellett azonban nem szabad elfeledkezni a nyíltvízi úszásról sem, amelyben Rasovszky Kristóf is aranyérmet szerzett, Betlehem Dávid pedig bronz érmet ünnepelhetett - nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy Párizsban az úszás volt a "legfényesebben csillogó" sportágunk. 

Ennek hatására nem lenne meglepetés, ha rengeteg gyereknek támadna kedve ahhoz, hogy kipróbálja az úszást, a merészebbeknek pedig az, hogy úszóbajnokaink nyomdokába lépjenek. Ezért mi a teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány sportegyesületet, amelyek színeiben csúcsra lehet érni, illetve néhány olyan sportolót is, akik ezt már a közeli-távoli múltban megtették, vagy legalábbis világraszóló sikereket értek el. Az összeállításba főleg budapesti egyesületeket vettünk bele, ám, a listán szerepel egy vidéki klub, a Debreceni Sportegyesület is.

A cikk készítésekor kutakodtunk több más megyeszékhelyen is információ reményében, sajnos kevesebb sikerrel. Ezért szeretnénk hangsúlyozni: a munka minősége bármely egyesületben magas színvonalú lehet, így bármelyik közeli klubnál érdemes lehet érdeklődni. Cikkünk elsősorban kedvcsinálóként szolgál a gyermekek és szülők számára, illetve a magyar sportsikerek előtt tiszteleg.

1. - Ferencváros (FTC

Az FTC úszó-szakosztálya négy különböző tudásszintű csoportban várja a gyermekeket, kezdőtől a haladóig. Az oktatás díja 18 000 Ft/hónap. A csoportok közé tartozik az "Ebihal" kezdő kisvizes csoporttól a "Szuperhaladó" mélyvizes rekreációs csoportig minden szint. A legtehetségesebb gyermekek lehetőséget kapnak a versenyző előkészítő csoportban folytatni, ahol megtanulhatják a versenyúszás alapjait, és akár a Magyar Úszó Szövetség előtt is vizsgázhatnak. Az edzéseken való rendszeres részvétel elengedhetetlen a fejlődéshez, ezért heti 2-3 alkalom ajánlott​(árak).

Neves bajnokaik: Székely Éva, Gyarmati Andrea

2. - Budapest Honvéd

A Budapesti Honvéd Sportegyesület úszó szakosztálya több csoportos úszásoktatást kínál, heti két vagy három alkalommal. A heti kétszeri oktatás díja 12 000 Ft/hónap, ez havi nyolc, míg a heti háromszori 18 000 Ft/hónap, ez havi tizenkét alkalmat jelent. A tanfolyamokat a gyermekek vízhez szoktatásától kezdve a haladó szintig biztosítják, különböző időpontokban, így minden gyermek megtalálhatja a számára megfelelő időpontot és szintet​.  A belépőszint már öt éves kortól kezdődik, semmiféle előképzettség nem szükséges.

Neves bajnokaik: Czene Attila, Milák Kristóf

3. - BVSC Zugló

A BVSC úszó szakosztálya hétköznapi úszásoktatást kínál, több különböző időpontban: 14:45, 15:30, 16:15, 17:00, 17:45, 18:30. Az árak a következőképpen alakulnak:

  • 12 alkalmas turnus: 27 500 Ft
  • 10 alkalmas turnus: 25 000 Ft
  • 8 alkalmas turnus: 21 000 Ft
  • 6 alkalmas turnus: 16 500 Ft
  • 4 alkalmas turnus: 13 00 Ft

Jóváírás vagy tört turnus esetén a tanfolyam ára rugalmasan alakulhat. A BVSC programja így lehetőséget biztosít a rugalmas időbeosztásra és a gyermekek különböző szintű úszástudásának megfelelő oktatásra​(árak).

Neves bajnokaik: Kapás Boglárka, Gyenge Valéria

4. – UTE

Az Újpesti Torna Egylet kifejezett úszásoktatást nem végez, ők kifejezetten a versenysportolók képzésére szakosodtak. A már úszni tudó gyerekek oktatása során a kisebbek ötször, a nagyobbak tizenegyszer vesznek részt hetente edzéseken, a foglalkozások helye a Duna Aréna.

A havi tagdíj kicsiknek 22, a nagyoknak 30 ezer forint.

Neves bajnokaik: Darnyi Tamás, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka (2016-tól kezdve)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. – Debrecen Sportegyesület

A Debreceni Sportegyesületnél is több szinten történik az úszásoktatás, ezek a következők:

Kezdő vagy vízhez szoktató szint:

Ez a szint azoknak szól, akik most ismerkednek a vízi környezettel. Az oktatás során a gyerekek megtanulják a vízben való biztonságos mozgást, például a merülést, lebegést, siklást, és a vízbe ugrást. Emellett elsajátítják a levegővétel és a kifújás vízi verzióját, amelyek alapvető készségek a későbbi úszási technikákhoz.

Középhaladó szint:

Ezen a szinten a gyerekek már a láb- és kartempók összehangolásán dolgoznak, ami az úszási technika alapja. Továbbá a középhaladók fokozatosan hozzászoknak a mélyvízhez, ami fontos lépés a magabiztos úszás felé. Itt már a biztonságos vízben tartózkodás és a technikai elemek egyaránt hangsúlyt kapnak.

Haladó szint:

A haladó szintre érkező gyermekek már képesek mell-, hát- és gyorsúszásban úszni, bár kisebb-nagyobb hibákkal. A mélyvízben történő úszás itt már természetessé válik számukra, és a technikai hibák javításán dolgoznak az oktatók irányításával. Ezen a szinten az úszás különböző formáinak finomítása és a sebesség növelése a cél.

A Debreceni Sportegyesület annyiban eltér a többitől, hogy itt nem biztosítanak tervezett, csakis alkalmi úszásoktatást, ennek a díja 4500 Ft/alkalom. A versenyszerű oktatás a Debreceni Sportuszodában történik, akikkel szoros az együttműködés, így tehát a tehetséges tanulók, amennyiben profi karrierre törnek, felkerülhetnek oda, ahol onnantól versenyszintű felkészítés várja őket.

Neves bajnokaik: Risztov Éva, Senánszky Petra

Összegzés

Ahogy azt a 2024-es párizsi olimpia ismét bebizonyította, a magyar úszósport a világ élvonalában helyezkedik el, és újabb nemzedékek számára szolgálhat inspirációként. Az olimpiai sikerek hátterében azonban nemcsak a sportolók tehetsége és kitartása áll, hanem azok a hazai sportegyesületek is, amelyek folyamatosan gondoskodnak a jövő bajnokainak kineveléséről. 

Amilyen áron pedig ezt megteszik, az nagyjából megegyezik bármilyen fél- vagy egyéves képzés, tanfolyam, felkészítő kurzus összegével, tehát semmiképpen sem beszélünk kiemelkedően nagy költségekről. Ha 18 000 forintos átlagárral számolunk, ez évi 216 000 forintos ráfordítást jelent a fiatalok sportszeretetének és/vagy jövőbeli sportsikereinek egyengetésekor. Emellett fontos jelezni, hogy minden képzésnél felhívják a figyelmet arra is, hogy felszerelést mindenkinek magának kell biztosítania, így tehát egy egyszeri, néhány tízezres ráfordítást még mindenképp bele kell kalkulálni a kiadásokba azoknak, akik úszószemüveggel, úszódresszel, papuccsal és törölközővel is számolnak. Igaz, egy kezdő szett bezerzése ennél lényegesen olcsóbb, ráadásul ezen a szinten jó eséllyel az otthon rendelkezésre álló cuccokkal már el lehet indítani az edzésre a gyermeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?