Frissített font sterling bankjegyek a király arcképével, fehér háttérben.

Milliókat ér ez a néhány bankjegy: elképesztő pénzt fizetnek ki értük a gyűjtők

2024. augusztus 14. 15:15

Az új, III. Károlyt ábrázoló brit bankjegyek iránt hatalmas az érdeklődés a gyűjtők körében. A Bank of England által szervezett aukción rekordösszegeket fizettek a ritka példányokért. A befolyt összeget jótékony célokra fordítják - írta meg a BBC.

A Bank of England által szervezett aukción kiemelkedő sikerrel értékesítették az új, III. Károlyt ábrázoló bankjegyeket. A névértékükhöz képest több mint tizenegyszeresét sikerült összegyűjteni jótékonysági célokra. Az új 5, 10, 20 és 50 fontos címletek júniusban kerültek forgalomba, és az első kiadások, valamint az alacsony sorszámú példányok különösen nagy érdeklődésre tartottak számot.

A londoni Spink aukciósház által lebonyolított négy árverés összesen 914 127 fontot hozott. A gyűjtők elsősorban a 000001-es sorozatszámhoz legközelebb álló bankjegyeket keresték, ami megmagyarázza a kiemelkedő összegeket. Például egy HB01 000002 sorozatszámú 10 fontos bankjegy 17 000 fontért (átszámítva mintegy 7,8 millió forintért) kelt el.

Az aukció egyik legkiemelkedőbb tétele egy 40 darab 50 fontos bankjegyből álló ív volt, amely 26 000 fontért (~ 11,9 millió forint) talált gazdára. Ez rekordot jelentett a Bank of England aukcióinak történetében. Sarah John, a bank főpénztárosa, akinek aláírása szerepel a bankjegyeken, elégedettségét fejezte ki az eredménnyel kapcsolatban.

Izgatott vagyok, hogy ilyen figyelemre méltó összeg gyűlt össze

- nyilatkozta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A befolyt összeget egyenlő arányban osztják szét tíz, a bank által kiválasztott jótékonysági szervezet között. Ez az első alkalom, hogy az uralkodó személye változik a Bank of England bankjegyein. Korábban II. Erzsébet királynő volt az első, aki 1960-tól kezdve rendszeresen szerepelt a bankjegyeken. Érdekesség, hogy Skóciában az uralkodó nem jelenik meg a fizetőeszközökön.

Bár a készpénzhasználat általában csökkenő tendenciát mutat, a UK Finance banki szakszervezet szerint a megélhetési költségek válsága idején négyéves csúcsot ért el azoknak a száma, akik elsősorban készpénzt használnak a mindennapi kiadásokhoz. A postahivatalok júliusban rekordmennyiségű, 3,77 milliárd font értékű készpénzt kezeltek. A készpénzhasználat fontosságát jelzi, hogy a HSBC bank ígéretet tett arra, hogy legalább 2026-ig nem zár be újabb bankfiókokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?