31 °C Budapest
Az Androméda a legközelebbi spirálgalaxis szomszédunk, mintegy 2,5 millió fényévre van tőlünk, és körülbelül 1 milliárd csillagot tartalmaz. Nagyobb, de kevésbé sűrű, mint a mi Tejútrendszerünk.

Ez igazán látványos lesz: lélegzetelállító programmal várnak augusztusban a csillagászok

MTI
2024. július 28. 12:01

Távcsöves bemutatókkal, csillagászati előadásokkal, hullócsillaglesekkel és Nap-megfigyelésekkel is várják országszerte az amatőr és profi csillagászok az érdeklődőket augusztus 9. és 17. között az Egy Hét a Csillagok Alatt elnevezésű program keretében.

Tavaly 80 helyszínen, mintegy 150 eseménnyel készültek a helyi amatőr csillagászok és a nagy csillagvizsgáló helyszínek, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét augusztusban, a Perseidák meteorraj érkezéséhez kapcsolódva - idézi fel a a Svábhegyi Csillagvizsgáló MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írják, augusztus közepe különösen jó alkalom a csillagos égbolt megfigyelésére, hiszen nemcsak a Szaturnusz és a Hold, de a Perseidák hullócsillagzápora is színesíti majd az éjszakai eget.

Az idei Egy Hét a Csillagok Alatt (EHCSA) kiemelt üzenete, hogy a csillagászat nem pusztán az éjszakai égbolt alatt létezik. A programsorozat idejére, augusztus 11. vasárnapra esik ugyanis az 1999-es magyarországi napfogyatkozás 25. évfordulója is. Ebből az alkalomból az országos kampány szervezői a Svábhegyi Csillagvizsgálóval összefogásban felhívást tesznek közzé, hogy az EHCSA keretében minél több helyen szerveződjön nyilvános naptávcsöves bemutató is.

Az utóbbi időben a Nap, közeledve 11 éves ciklusának maximumához rengeteg olyan észlelési csemegét kínál, amilyenek a sarki fény jelenségek, valamint a közelmúltban látható napfoltok voltak. A Nap nem tanulmányozható hagyományos csillagászati eszközökkel, a közvetlen távcsöves megfigyelése pedig szigorúan tilos, az optikai elemek által felerősített fénye ugyanis rövid idő alatt komoly károkat okozhat a látásban. A megfelelő biztonsági intézkedésekkel, amilyen például a napfólia vagy a Herschel-prizma, nemcsak biztonságossá válik az észlelés, de a teleszkópok nagyítása révén megpillanthatók lesznek a csillag felszínén úszó napfoltok is. A speciális kialakítású H-alfa szűrős távcsövekkel ezen felül láthatók a Nap felszínén történő kitörések is, azok a robbanások, amelyek a földi légkörben aurora borealist, vagyis sarki fény jelenséget okoznak.

A szervezők várják mindazon amatőr- vagy kutatócsillagászok, bemutató csillagvizsgálók és asztrofotósok jelentkezését, akik csatlakoznának a közösségi kampányhoz és augusztus 9. és 17. között távcsöves bemutató, hullócsillagles vagy egyéb csillagászati program révén osztanák meg az észlelési élményt az érdeklődőkkel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Egy Hét a Csillagok Alatt eseménysorozat helyi programszervezői számára augusztus 5-én szakmai workshopot rendeznek, amelynek a Svábhegyi Csillagvizsgáló ad otthont. Ennek keretében sor kerül a csillagvizsgáló bejárására, szakmai tapasztalatcserére, valamint a Nap-észlelések módszereinek gyakorlatára is. A workshop a csillagászati ismeretterjesztés korszerű módszereinek és az EHCSA jövőjének megvitatásával zárul. A naptávcsöves bemutatót tartó programszervezőket a Svábhegyi Csillagvizsgáló és a Szegedi Csillagvizsgáló a Nap biztonságos megfigyelésére alkalmas szűrőkkel támogatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 8. 07:33