24 °C Budapest
Dirty swimming pool which need to be cleaned close-up with little stairs

Undok kórokozók tanyáznak a magyar strandokon: számos balatoni és velencei-tavi strand is érintett

2024. július 22. 11:34

Egész nyáron, de kifejezetten a hőhullám ideje alatt sokan választják a strandolást. Legyen szó fürdőkről vagy természetes vizekről, nehéz szabad helyet találni vízközelben. A nagy melegben és strandolás közben érdemes odafigyelnünk egészségünkre: fontos ilyenkor a folyamatos folyadékpótlás, a káros UV sugarak, valamint a napszúrás elleni védelem is. Vannak azonban olyan láthatatlan veszélyforrások, amik ellen nem ilyen egyszerű a védekezés: a nem megfelelően karban tartott vizekben olyan baktériumok és kémiai anyagok lehetnek, amik komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. 

A látogatók egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a vizek minőségének folyamatos ellenőrzése. A SYNLAB számos balatoni és velencei-tavi strand, illetve Magyarország több nagy fürdőkomplexumának vízminőség vizsgálatáért felel, mindemellett laboratóriumi kirendeltségeik országos szinten jelen vannak.

A méréseik során mikrobiológiai és kémiai paraméterek ellenőrzésére kerül sor, melyek információt adnak a fürdővíz állapotával, szennyezettségével kapcsolatban. A vizsgált paraméterek közé tartozik pl. az E.coli, Enterococcus vagy a Legionella baktérium, illetve többek között a víz pH-ját, maradék fertőtlenítőszer (legtöbbször klór) tartalmát és egyéb kémiai összetevőit is mérik.

Bizonyos betegségek nyáron még kockázatosabbak

Strandok, fürdők esetében a vizsgálatok elvégzéséről az üzemeltetők gondoskodnak, viszont a saját, otthoni medencék esetében sem szabad elfeledkezni a víz minőségének ellenőrzéséről, ugyanis a nem megfelelő vízkezelés bőr- és szemirritációt okozhat és egészségügyi kockázatot jelenthetnek a vízben lévő mikroorganizmusok is. Egyes baktériumok, például a Pseudomonas aeruginosa jelenléte egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotban súlyos fertőzést okozhat. A pálcika alakú baktérium sebeket, szőrtüsző- és bőrfertőzéseket, a külső és belső fül enyhe, esetekben igen súlyos fertőzését okozhatja.

Nem megfelelő értékek esetén beavatkozás szükséges az üzemeltető részéről. Fertőtlenítéssel, a vízkezelőszer adagolásának megváltoztatásával, a medence leeresztésével és tápvízzel való vízpótlással helyreállíthatók az értékek. Ezt követően ismételt vizsgálat szükséges annak érdekében, hogy meggyőződjünk róla, a víz paraméterei megfelelnek az előírásnak

 – teszi hozzá Farkas Bence, a SYNLAB környezetanalitikai üzletágvezetője.

A magán medencék még nagyobb veszélyt rejthetnek

Saját beépített vagy merev falú medencék esetében javasolt rendszeres időközönként, a szezonban legalább egyszer akkreditált vízvizsgálatot végeztetni. Azonban, hogy hosszútávon megőrizzük a medence vizének tisztaságát, ajánlott bizonyos szabályokat követni. Minden esetben tartsuk be a gyártó előírásait, különös tekintettel a fertőtlenítőszer adagolására, szűrők cseréjére vonatkozóan. Továbbá sokat tehetünk a személyes higiénia betartásával a víz minőségének megőrzésében.

Egyszerűen és gyorsan ellenőrizhető, hogy biztonságos-e a víz

Otthoni medencék esetében gyors és egyszerű a vizsgálat folyamata. Ahogy légkondicionálók esetében már bevett szokás, hogy évente tisztíttatjuk, úgy fontos, hogy ez a tudatosság megjelenjen a magán medencék esetében is. A mintavétel egyszerű és gyors, az eredményt pedig rövid időn belül elektronikusan kézhez kapjuk.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Saját fenntartású, magáncélra használt medencék esetében elég, ha a levett vízmintát eljuttatjuk a területileg illetékes Laboratóriumi Képviseletünkre. A vizsgálatokat követően elektronikusan küldjük meg a vizsgálati jegyzőkönyvet, mely tartalmazza a fürdővízre vonatkozó jogszabályi határértékeket is, megkönnyítve ezzel ügyfeleink számára az eredmények értelmezését

– ismerteti Farkas Bence.

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül. 

Create your own user feedback survey

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?