Night on the Lake Balaton in Hungary at dusk with moon and stars

Csodálatos égi jelenség tanúi lehetünk júliusban: érkezik a szuperhold és felbukkan egy üstökös is

2024. július 20. 12:08

A júliusi égbolt bővelkedik a szebbnél szebb látványosságokban, így a meleg vagy éppen csak hűvös nyári éjszakák szinte hívogatnak mindenkit a csillagnézésre - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló. A hónap főszereplője tagadhatatlanul a Hold lesz, amint vékony sarlóként együtt áll egyéb nevezetes égitestekkel, majd egyre csak növekedve eléri a teliholdat.

Júliusban érdekes csillagátvonulásokat is megfigyelhetünk a Hold mellett az ájszakai égbolton, továbbá a hajnali égbolt bolygóparádéval kápráztatja el szemlélőit. Aki teheti, nézzen tehát rá a csillagos égboltra a derült, nyári estéken, hogy felejthetetlen élményekben legyen része - javasolják a csillagászok.

Hamarosan itt a szuperhold!

Július 21-én érkezik el a telihold, amelynek látványa szinte kiszúrja a szabad ég alatt tartózkodók szemét a Bak csillagképben. Szemünket egész éjszaka meggyönyörködteti, képzelőerőnket serkenti a telihold romantikája, amely bár minden hónapban megfigyelhető, mégis mindig elvarázsolja észlelőit - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

Aki gyakran tekint az éjszaki égre, annak feltűnhet, hogy a Hold már most, a teliholdat megelőzően is nagyobbnak, fényesebbnek látszik. Ennek oka, hogy a Hold pályája most közelebb esik a Földhöz. Azt a jelenséget, amikor a telihold éppen egybeesik azzal az időponttal, amikor a Hold a legkezelebb tartózkodik a bolygónkhoz, nevezzi a köznyelv szuperholdnak (a csillagászok nem használják ezt a kifejezést).

Azonban amit július 21-én megfigyelhetünk - bár nagyobb és fényesebb, mint a megszokott telihold - még nem szuperhold. Hivatalos számítások szerint a következő szuperhold augusztus 19-én lesz. Ettől függetlenül a júliusi telihold is csodás látványt fog nyújtani, kiváló fotótémát is adhat.

Július 21-e: a vörös bolygó és a Plejádok

Nemcsak telihold lesz július 21-én: a Mars egyébként is könnyedén felismerhető az égbolton vörös színéről és kiemelkedő fényességéről, de ezen a napon még könnyebb dolga lesz az érdeklődőknek, ugyanis a Mars éppen egy másik jellegzetes alakzat, mégpedig a Fiastyúk nevű nyílthalmaz alatt foglalja majd el helyét a keleti égbolton. Hajnali 3:35-kor lesz a legközelebb egymáshoz a két égi objektum: ekkor 4,8 fokos távolságban lesznek egymástól, a horizont felett 28 fokos magasságban.

Július 22-e: a Castra kaszkadőrködése

Ismét csillagátvonulás történik meg a Hold mögött július 22-én a keleti égbolton, mégpedig az igen hangzatos nevű Castra csillag fog áthaladni látszólag az égi kísérő korongja mögött. Elméletileg este 23:14-kor történik meg a 4,4 magnitúdós látszó fényességű csillag belépése a 97%-os fázisú, tehát majdnem tele állapotban lévő Hold mögé annak világos oldalán, de ilyen alacsony látóhatár feletti magasságnál azt nem lehet megfigyelni. Majd kicsit több mint fél óra múlva, de még ezen a napon, 23:53-kor ismét megjelenik a csillag a Hold sötét pereménél. A Castra sötét, holdfénymentes égen szabad szemmel is látható csillag, de ennél a holdfázisnál egy kisebb távcsővel kell megtalálni a Hold közelében és megfigyelni ezt a fedési eseményt.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Július 23-a: itt az üstökös, itt van újra!

Aki aktívan követi blogunkat, talán megfigyelte már unszolásunkra a 123/Olbers üstököst, amely a tavaszi hónapok nagy szenzációjaként jelent meg az égbolton. A jó hír az, hogy a nyári eget kémlelők sem maradnak hoppon ebben a tekintetben, július 23-ától kezdve ugyanis holdmentes égen figyelhetjük meg a várhatóan 7,0 magnitúdó körüli látszó fényességű üstököst. Ezen az estén 22 óra magasságában már érdemes megkeresni az északnyugati égbolton egy kézi látcsővel.

Július 24: szívhez szóló Szaturnusz-együttállás

Nincs is szebb látvány, mint amikor két fényes égitest együtt kel fel a keleti horizonton, s szorosan összefonódva emelkedik egyre magasabbra az égbolton. Július 24-én a Szaturnusz és a Hold égi táncát figyelhetjük meg. Este 22:17-kor a gyűrűs bolygó mindössze 22'-es távolságban látszik majd a 85%-os fázisban pompázó, éppen a látóhatár vonalán felkelni látszó Hold felett, ám az se csüggedjen, aki a felkelés pillanatának nem lehetett tanúja. Később, amikor a konstelláció kicsit magasabbra ér az égbolton, égitestjei akkor is szorosan együtt állnak majd, hogy meggyönyörködtessék minden észlelő szemét.

Július 30-a és augusztus 1-je között: látogatóban a Hold

A hetedik hónap végén szintén érdemes lesz megkeresni a Holdat az égbolton, amint végig vándorol bizonyos nevezetes égitestek mellett: először 30–án hajnalban keleten a Fiastyúk és a Mars, majd másnap a Jupiter közelében halad el az égi kísérő.

A bolygók júliusban:

  • Merkúr: július elején, 5-e és 15-e között este a polgári szürkület kezdetén a nyugati horizont felett körülbelül 5 fokos magasságban figyelhetjük meg. Július 7-én együtt áll a Hold vékony sarlójával, 19-én eléri dichotómiáját, vagyis a fél-Merkúr fázist, 22-én pedig eléri maximális kitérését 0,5 magnitúdós fényességnél. Ha valaki szereti a kihívást, a nappali égbolton is megfigyelheti távcsövével.
  • Vénusz: június 3-án áthalad a Nap mögött látszólag, vagyis felső együttállásban lesz, így még egész hónapban is eléggé közel látszik a Naphoz. Aki szeretné megfigyelni a Naprendszer második bolygóját, az július végén teheti ezt meg: a hónap utolsó estéjén a polgári szürkület végén 1 fokos magasságban lesz a nyugati horizont felett, és közvetlenül napnyugta után kis távcsővel megfigyelhetővé válik.
  • Mars: A vörös bolygó kiválóan látszik majd a hajnali keleti égbolton. Július közepén például hajnali 4 órakor kellemes, 26 fokos horizont feletti magasságban figyelhetjük majd meg, nem messze a látványos Fiastyúktól. Látszó fényessége 0,9 magnitúdó, így szabad szemmel is jól kivehető, korongja 5,6"-es átmérőjű, fázisa pedig 90%. Ha valakinek van nagyobb távcsöve, bátorítjuk a marsi nyárban összezsugorodott északi pólussapka megfigyelésére.
  • Jupiter: Bár a hónap elején viszonylag alacsony horizont feletti magasságban figyelhetjük meg keleten, -2,0 magnitúdós fényességével kirí a hajnali égbolton. Július 10-én a Hyadok szarvcsúcsához ér a Bika csillagkép Aldebaranjával szemben. Július közepére a hajnali szürkületben már 20 fokos magasságig felkúszik az égbolton, így kiváló célpontot nyújt a bolygóészlelőknek.
  • Szaturnusz: este 11 óra körül kel fel, és hajnalig 35 fokos magasság fölé emelkedik a délkeleti égbolton a hónap közepén. A gyűrűs bolygó megfigyelése tehát nem tekinthető különösebb kihívásnak ebben a hónapban az 1 magnitúdós fényességével. A gyűrű hajlásszöge jelenleg azonban csak 2,1 fokos, így nagyon vékonynak látszik távcsövünkön keresztül.
  • Uránusz: Július 16-án együtt áll a vörös bolygóval, így a hónap közepén könnyedén megtalálhatjuk a Mars közelében. Ekkorra a hajnali szürkület kezdetekor körülbelül 30 fokos horizont feletti magasságba ér keleti irányban. Fényessége 5,8 magnitúdó, korongjának átmérője 3,4".
  • Neptunusz: A bolygó 2,3"-es korongját csak távcsővel lehet megfigyelni, 7,9 magnitúdó lesz a látszó fényessége. Este 11 óra tájékán ér a horizont fölé, majd hajnalra délkeletre 40 fokos magasságba kerül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?