Soccer ball flew into the goal. Soccer ball bends the net, against the background of flashes of light. Soccer ball in goal net on blue background. A moment of delight, 3D illustration

Euro 2024: véget ért a foci eb - Itt vannak a legnagyobb legek, érdekességek

MTI
2024. július 15. 13:14

A spanyol válogatott lett az első, amely négy labdarúgó Európa-bajnokságot nyert. E tényt az IFFHS emelte ki hétfői összegzésében, amelyet a vasárnap esti, berlini spanyol-angol (2-1) mérkőzést követően tett közzé a kontinensviadal fináléja kapcsán. A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet emlékeztetett rá, hogy az ibériai ország válogatottja 1964, 2008 és 2012 után lett 2024-ben negyedszer is Európa-bajnok, miközben 2010-ben világbajnokságot nyert. Spanyolország abban is egyedi, hogy a 2023/24-es Eb-szezonban mind a 13 mérkőzését megnyerte, hatot a selejtezőben, és a vasárnap esti volt - szintén páratlan módon - a hetedik diadala a németországi tornán.

Mindeközben Anglia lett az első ország, amelyik egymást követően két Eb-döntőt is elveszített. A vasárnapi 1-2-vel lezárult 13 meccses - nyolc győzelem és öt döntetlen alkotta - Európa-bajnoki veretlenségi sorozata is. A szigetországiak szakvezetője, Gareth Southgate pedig az első szövetségi kapitányként veszített el csapatával két Eb-döntőt is. Anglia azzal együtt sem nyert még Európa-bajnokságot, hogy a legtöbb (45) mérkőzést játszotta kontinenstornán.

Ugyanakkor a spanyolokat irányító Luis de la Fuente az első szövetségi kapitány, aki három  különböző korosztályban is Európa-bajnok lett csapataival: a mostani diadal előtt az U19-es gárdával 2015-ben, az U21-essel pedig 2019-ben. A kapus Unai Simón és a csatár Mikel Merino mindhárom válogatottban szerepelt.

Az Eb-döntő csapatainak kezdőtizenegyébe a Manchester City adta a legtöbb játékost: az angol klubot egy spanyol és három angol futballista képviselte vasárnap este. Ez volt az első Eb-döntő, amelyben két tinédzser is kezdett: a spanyoloknál Lamine Yamal 17 évesen és egy naposan, az angoloknál Kobbie Mainoo 19 évesen és 86 naposan lépett pályára.

A spanyol csapattal lett Európa-bajnok a valaha volt legfiatalabb játékos, Yamal mellett a valaha volt legidősebb is, a sérülés miatt a döntőben szóhoz már nem jutó Jesús Navas (38 év és 236 nap). Álvaro Morata a legtöbb (17) meccset játszó spanyol játékossá avanzsált az Eb-k történetében, megelőzve az egyformán 16 szereplésig jutó Andrés Iniesta, Cesc Fabregast és Jordi Albát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rodri, akit az Európa-bajnokság legjobbjának választottak, 2023 eleje óta nyolc trófeát gyűjtött be klubcsapatával, a Manchester Cityvel és a spanyol válogatottal: előbbivel kétszer volt első a Premier League-ben, illetve nyert FA Kupát, Bajnokok Ligáját, Európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot, utóbbival pedig az Eb-cím előtt Nemzetek Ligáját. A francia Francois Letexier lett az Eb-döntők legfiatalabb játékvezetője, aki 35 évesen és 81 naposan vezényelte le az esti finálét - írta az IFFHS.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 20. kedd
István
34. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?