26 °C Budapest
Back view from shoulder of small girl looking to mock up copy space screen on mobile phone. girl using blank application on smartphone device. Close up view, texting message in social network. Horizontal selective focus.

Óriási veszélyben vannak a gyerekek a képernyők előtt: jobban oda kell figyelni rájuk nyáron

2024. július 5. 18:34

A gyermekek egyre korábban lépnek be a digitális térbe: a hét-nyolc évesek körében az elmúlt három év alatt megduplázódott a saját telefonnal rendelkezők aránya. A jó szülői minta és a tudatos médiahasználat fiatalkorban is egyre fontosabb, a gondviselők mégis hajlamosak magukra hagyni gyermekeiket az online világban. 

Létezik tudatos médiahasználat a mesterséges intelligencia korában? Hogy legyek felelős digitális szülő, ha a gyermekem jobban ért a kütyükhöz, mint én? Deepfake, érzelmi zsarolás, tudatos digitális jelenlét. Az NMHH Podcast második adásának vendége Pelle Veronika kommunikációkutató, a Corvinus Egyetem egyetemi tanársegédje és Rab Árpád jövőkutató, az NMHH Innovációs Labor vezetője.

A beszélgetésből kiderül, hogy a közösségimédia-felületek használatában kiemelkedőek a magyar társadalom készségei, a média működésének mélyebb megértéséhez azonban még további információkra van szükség. Mindeközben a gyermekek egyre fiatalabb korukban kerülnek kapcsolatba a digitális térrel: az NMHH nagymintás felméréseiből az látszik, hogy a hét-nyolc évesek körében az elmúlt három év alatt megduplázódott a saját telefonnal rendelkezők aránya. Ez azt jelenti, hogy

ma már egy akár csupán három évvel fiatalabb testvér is jóval korábban kaphat saját okoseszközt, mint a nála alig idősebb fivére, így pedig előbb is találkozhat azon keresztül számára káros tartalmakkal. 

Mit tehet a szülő? A szakértők a szülői minta és a beszélgetés szerepének fontosságát hangsúlyozzák a gyermekek médiatudatosságának kialakításában, erősítésében. A Ppdcastjából kiderül, hogyan lehet sikeresen megszólítani a videókat pörgető fiatalokat, de útmutatót kapunk arra is, milyen pontoknál kell óvatosabbnak lennünk az online térben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 8. hétfő
Ellák
28. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. július 8. 17:02
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem