Weiler-Simmerberg, 2024. június 21.Sallai Roland, a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevõ magyar válogatott tagja a csapat sajtótájékoztatóján Weiler-Simmerbergben 2024. június 21-én.MTI/Illyés Tibor

Euro 2024: nincs még minden veszve, így juthatnak tovább a magyarok a csoportból

MTI
2024. június 22. 16:32

Csakis győzelemmel őrizheti meg a továbbjutás reményét a magyar labdarúgó-válogatott, amely vasárnap a skót csapattal találkozik az Európa-bajnokság A csoportjának utolsó fordulójában.

Az első két fordulóban a svájciaktól és a házigazda németektől elszenvedett egyaránt kétgólos kudarc azért sodorta felettébb nehéz helyzetbe a nemzeti együttest, mert így már csak a négyes harmadik helyére van esélye, az pedig nem jelent biztos nyolcaddöntőt.

A 24 csapatos rendszerben, amelyben hatból a négy legjobb harmadik kerül még a 16 közé, a négy pont tekinthető vízválasztónak, ez pedig már elérhetetlen a magyar csapat számára, ezért a sorsa nem csak a saját kezében van. A mínusz négyes gólkülönbség (1-5) sem segíti a továbbjutási esélyeket, amennyiben a hárompontos csoportharmadikok között ez döntene, így az sem mindegy, hogy győzelem esetén hány góllal sikerül felülmúlni a skótokat.

Ahogy a válogatott tagjai mondták, addig nem igazán érdemes számolgatni, amíg nincs meg a győzelem, ugyanakkor azt érdemes megjegyezni, hogy a B és a C csoportban előfordulhat, hogy csupán két ponttal zár a harmadik helyezett - ehhez Spanyolország és a címvédő Olaszország nem kaphat ki Albániától és a vb-bronzérmes Horvátországtól, Angliának pedig le kell győznie Szlovéniát -, a D-ben és az E-ben erre már nincs esély. Összességében még magyar diadal esetén is napokig izgulhatnának Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai, hogy a pontszámuk vagy a gólkülönbségük elég lesz-e, miközben a közvetlen riválisok pontosan tudnák, milyen eredményre vagy éppen milyen különbségű győzelemre van szükségük.

Ami mindenképpen bíztató a magyar csapat számára, hogy a torna esélyesei között számon tartott és a hazai közönség által bíztatott németek ellen markánsan jobb teljesítményt nyújtott, mint a nyitómeccsen. A magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető változtatásai bejöttek, ugyanis a védelem sokkal stabilabbá vált azzal, hogy Lang Ádám és Szalai Attila helyett Fiola Attila és Dárdai Márton került a hátsó alakzatba, míg Fiola helyét Bolla Bendegúz vette át a jobb szélen. Támadásban a helyzetkihasználáson kellene javítani, mert a lehetőségek megvoltak mindkét találkozón, csakhogy ezekből mindössze egyet sikerült gólra váltani.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy papíron a skót csapat gyengébb játékerőt képvisel, mint az előző két rivális, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a magyarok lennének a meccs esélyesei, már csak azért sem, mert nagy kérdés, hogy a szigetországi gárda fizikális futballja mennyire fog ízleni nekik, kiváltképpen a sorozatterhelés harmadik felvonásán. Marco Rossi 2018-as kinevezése óta mindenesetre csupán egyszer, még 2019-ben fordult elő, hogy a válogatott sorozatban háromszor alulmaradjon, míg három egymást követő nyeretlen találkozóra 2021-ben volt példa.

A magyaroknál továbbra is kérdéses a védő Balogh Botond, a jobbszélső Nego Loic és a védekező középpályás Styles Callum szereplése, a riválisnál viszont biztosan nem játszik két védő, a sérült Kieran Tierney és az eltiltott Ryan Porteous. Utóbbi már az előző összecsapást is kihagyta, de a skót védelem sokkal szervezettebb védekezésének köszönhette az 1-1-es döntetlent Svájc ellen azok után, hogy a torna nyitómeccsén sima, 5-1-es vereséget szenvedett Németországtól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A skótok történelmi meccsre készülnek, mivel nyolc vb- és előző három Eb-részvételük alkalmával még sosem jutottak túl a csoportkörön, márpedig siker esetén ez szinte biztosan megtörténne, mert négy pontjuk lenne. A szigetországiak helyzete tehát annyival jobb, hogy ők győzelemmel a 16 között érezhetnék magukat, de összességében egy ki-ki mérkőzésre, élet-halál harcra lehet számítani az összecsapáson, amelyen a döntetlen mindkét csapat számára a búcsút jelentené, a skótoknak is csak sovány vigasz lenne, hogy megőrizték a harmadik helyüket.


A közel 55 ezer néző befogadására alkalmas stuttgarti MHP Arénában az argentin Facundo Tello sípjelére vasárnap 21 órakor kezdődik a magyar-skót összecsapás

címlapi kép: Illyés Tibor, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 28. péntek
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem