16 °C Budapest
Soccer Football ball with flags of european countries on the grass of football stadium. Euro championship 2021. 3d illustration

Euro 2024: folytatódik a foci eb, itt a további menetrend, meccsek, esélyek a továbbjutásra

2024. június 20. 11:16

A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a házigazda németektől az Európa-bajnokság A csoportjának szerdai mérkőzésén Stuttgartban, ezzel nehéz helyzetbe került a továbbjutás szempontjából. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a svájciakkal szemben elveszített nyitókörös meccshez képest szervezettebben, fegyelmezettebben és stabilabban futballozott, ám így sem tudta elkerülni, hogy hátrányba kerüljön. Összefoglaltuk a levont tanulságokat, a továbbjutási esélyeket, és a 2024-es foci eb várható további eseményeit.

A tegnapi meccs vereséget hozott, de még van esély a továbbjutásra. A magyar válogatott egyébként utoljára ezt megelőzően három éve, 2021 szeptemberében szenvedett egymás után két vereséget. A magyar csapat vasárnap 21 órától Skóciával találkozik a csoportkör harmadik, utolsó fordulójában, és mindenképpen győznie kell, hogy maradjon esélye a legjobb 16 közé kerülésre.

Rossi: nem azt érdemelnénk, hogy ne legyen pontunk

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott a házigazda németektől elszenvedett 2-0-s vereséggel féllábbal már kiesett, viszont vasárnap az utolsó csoportmeccsen mindent megtesz majd a győzelemért, mert nem azt érdemelné, hogy pont nélkül búcsúzzon. "Dolgoztunk a taktikán és a mentalitáson, amire a játékosok jól válaszoltak. Kikaphatunk Németországtól, mert világklasszis futballistáik vannak, de ami fontos, hogy jól játszottunk. Korlátoztuk a keresztpasszaikat, és igyekeztünk őket a szélekre szorítani. A középső védőink ugyan többször elkéstek, de ez a játék része. Támadásban próbáltunk a széleken játszani, sok lehetőséget alakítottunk ki, de ma nem volt szerencsénk" - mondta az MTI érdeklődésére az újabb kudarc ellenére feljavuló játékról a szakvezető.

Rossi úgy vélte, a pályán a bíró volt a legrosszabb, mert kettős mércével fújta a sípot. A 2020-as Európa-liga döntőjét dirigáló holland Danny Makkelie-nek felrótta azt is, hogy az első német gólnál fellökték Willi Orbánt. Furcsának találta azt is, hogy a videobíró nem jelzett. "Németországnak nem volt szüksége bírói segítségre, enélkül is nyert volna. Majd meglátjuk például a franciák ellen is így fújnak-e a bírók" - méltatlankodott az 59 éves szakember, aki szerint nem véletlen, hogy ezek a nagy csapatok jobban futballoznak, mivel például a németek keretének értéke hatszorosa a magyarnak.

Rossi az Eb folytatását illetően úgy fogalmazott, két vereséggel féllábbal már az Eb-n kívül vannak, de matematikailag még nem estek ki. Az utolsó fordulóban mindent megtesznek majd, hogy ne maradjanak pont nélkül, mert hiába volt gyenge a Svájc elleni első félidő, nem hiszi, hogy pont nélküli búcsút érdemelne a csapata teljesítménye.

A skót olyan válogatott, amely fizikailag rendkívül erős, ezzel nehézzé teheti a dolgunkat. De ami fontos, hogy azt mutassuk, amit a szurkolóink mindig kérnek tőlünk. Elfogadják a technikai hibákat, de azt akarják látni a pályán, hogy kiköpjük a tüdőnket - már elnézést a kifejezésért. Ehhez jól szervezettnek kell lennünk

- mondta az utolsó csoportmeccs kapcsán Rossi. A magyar csapat két kétgólos vereséget követően vasárnap 21 órától Skóciával találkozik a csoportkör harmadik, utolsó fordulójában, és mindenképpen győznie kell, hogy maradjon esélye a legjobb 16 közé kerülésre.

Szoboszlai: visszajutottunk oda, hogy magyarként matekoznunk kell

Szoboszlai Dominik, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya szerint "sajnos visszajutottunk oda, hogy matekoznunk kell" a németországi Európa-bajnokságon, miután a csapat szerda este 2-0-ra kikapott a házigazdák együttesétől Stuttgartban a csoportkör második fordulójában. "Büszke vagyok a csapatra, mindent beleadtunk, kifutottuk a lelkünket, de sajnos még ez sem volt elég. Ugyanakkor ha reálisan nézzük a dolgokat, akkor ez az a lépcsőfok, amit nekünk még meg kell ugranunk, mert ennyivel jobbak a németek. Egyénileg is kiváló játékosaik vannak, de nagyszerű csapategység alakult ki náluk, ezt szerintem kívülről is lehetett látni" - nyilatkozta a Liverpool légiósa.

A 23 éves középpályás hozzátette, "kompakt" volt a válogatott, védekezett, amikor kellett, és mindenki a labda mögött volt, ami - mint mondta - a legfontosabb volt ezen a mérkőzésen. "Az első gólt nem lett volna szabad megadni, mert ott Willivel szemben szabálytalankodtak, de ezen nem tudunk már változtatni" - fogalmazott.

Sajnos visszatértünk abba az időszakba, hogy magyarként matekoznunk kell, amit hála Istennek a selejtezőben nem kellett. Nem csak a saját kezünkben van a sorsunk, de mindenkire szükségünk lesz vasárnap, az összes játékosra és szurkolóra, mert az is egy öröm, hogy itt lehetünk. Fogjuk fel pozitívan a dolgokat, még ha nem is úgy sikerült, ahogyan akartuk

- mondta Szoboszlai.

Nagy Ádám kiemelte, egy Eb-n csak a végeredmény számít, emiatt dühösek és csalódottak.

"Ha a játék képét nézzük, teljesen más mérkőzés volt, mint Svájc ellen. Szerintem ha ott ezt tudtuk volna hozni, akkor az egy pont garantált lett volna, emiatt haragudhatunk magunkra" - jelentette ki az olasz másodosztályú Spezia középpályása. Hozzátette, a németek elleni összecsapáson visszatértek a korábbi erősségükhöz, hogy tíz mezőnyjátékossal betömörülnek és nem adnak területet az ellenfélnek.

Összességében úgy érzem, hogy nagyon jól tudtunk védekezni, amiből labdaszerzés esetén kétszer-háromszor veszélyesen oda tudtunk kerülni a kapujuk elé. Az első góljuk nagyban meghatározta a mérkőzés kimenetelét, de azt követően is volt három-négy olyan lehetőségünk, amiből ki is tudtunk volna egyenlíteni akár

- mondta, és hangsúlyozta, ennek a játéknak az alapját kell "magukkal vinniük" a skótok elleni vasárnapi meccsre, amelyen ugyanakkor kezdeményezőbbnek kell lenniük.

Az A csoport eredményei és további programja

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának eredményei és további programja:

 2. forduló:

  • Skócia-Svájc 1-1 (1-1)

A magyar érdekeltségű csoportban 1-1-es döntetlent hozott a skót-svájci mérkőzés a németországi labdarúgó Európa-bajnokság második fordulójában, szerdán. A skótok a házigazda németek elleni 5-1-es vereséggel kezdték a tornát, míg a svájciak a magyarokat múlták felül 3-1-re a nyitófordulóban.

  • Németország-MAGYARORSZÁG 2-0 (1-0)

1. forduló:

  • pénteken játszották: Németország-Skócia 5-1 (3-0)
  • szombaton játszották: Svájc-MAGYARORSZÁG 3-1 (2-0)

Az állás:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  1. Németország  2   2  -  -   7-1   6 pont - továbbjutott
  2. Svájc        2   1  1  -   4-2   4
  3. Skócia       2   -  1  1   2-6   1
  4. MAGYARORSZÁG 2   -  -  2   1-5   0

A csoport további programja:

3. forduló (vasárnap):

  • Skócia-MAGYAROSZÁG, Stuttgart 21.00
  • Svájc-Németország, Frankfurt 21.00

A csütörtöki program

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság csütörtöki programja, eddigi eredmények, állás és a további program:

B csoport 2. forduló:

  • Spanyolország-Olaszország, Gelsenkirchen 21.00

C csoport 2. forduló:

  • Szlovénia-Szerbia, München 15.00
  • Dánia-Anglia, Frankfurt 18.00  

A pénteki program

 A németországi labdarúgó Európa-bajnokság pénteki programja, eddigi eredmények, állás és a további program:

E csoport 2. forduló:

  • Szlovákia-Ukrajna, Düsseldorf 15.00
  • (szombaton játsszák: Belgium-Románia, Köln 21.00)

az 1. forduló eredményei:

  • Románia-Ukrajna 3-0 (1-0)
  • Szlovákia-Belgium 1-0 (1-0)

Az állás:

  • Románia   1  1 - -  3-0  3 pont
  • Szlovákia 1  1 - -  1-0  3
  • Belgium   1  - - 1  0-1  0
  • Ukrajna   1  - - 1  0-3  0

A további program:

3. forduló (június 26., szerda):

  • Szlovákia-Románia, Frankfurt 18.00
  • Ukrajna-Belgium, Stuttgart 18.00

D csoport 2. forduló:

  • Lengyelország-Ausztria, Berlin 18.00
  • Hollandia-Franciaország, Lipcse 21.00

az 1. forduló eredményei:

  • Franciaország-Ausztria 1-0 (1-0)
  • Hollandia-Lengyelország 2-1 (1-1)

Az állás:

  1. Hollandia       1  1 - -   2-1  3 pont
  2. Franciaország   1  1 - -   1-0  3
  3. Lengyelország   1  - - 1   1-2  0
  4. Ausztria        1  - - 1   0-1  0

A további program:

3. forduló (június 25., kedd):

  • Hollandia-Ausztria, Berlin 18.00
  • Franciaország-Lengyelország, Dortmund 18.00

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

Az országgyűlés nemrégiben egy új jogszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A módosítás szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 38. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/38. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 39. héten már 870 millió forintért játszhatnak a játékosok.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?