19 °C Budapest
Strawberry Moon rising onJune 20 2016. This rare event occurs when a full moon coincides with the Summer Solstice. Also known as a Honey Moon, this rare occurance wont happen again until June 21 2062.  The Strawberry Moon rises at its lowest (112 degrees) with the moonlight passing through more atmosphere. This, along with particulates in the air due to a fire in Mexico, resulted in a striking orange color. Because the moon rose shortly after sunset, the sky gave a deep blue background. A thin string of clouds gave the impression of a ring around the moon.

Csodálatos égi jelenségek tanúi lehetünk júniusban: eperhold lesz látható, felbukkan egy üstökös is

2024. június 7. 10:16

Júniusban is számos megfigyelnivaló akad a nyári égbolton. Ismét lehetőség lesz üstököst is észlelni - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapja. A nyári napforduló után lesz megfigyelhető az eperhold, majd a 13P/Olbers üstökös is látható lesz, mely utoljára 1956-ban járt földközelben.

Megérkezett a nyár, a napforduló hava, a meleg éjszakákon Tejút-környéki észlelések hava - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló összefoglalója a júniusi égi jelenségek kapcsán. "Júniusban végre újra bolygókat láthatunk a hajnali égbolton, jön a Mars, a Szaturnusz, és a hónap végére a király is visszatér: látszik a Jupiter" - írták. Folytatódik a Hold nagy sorozata, kiemelték a június 16-i nagyon szoros együttállását a Spicával. A 13P/Olbers üstököst, a halvány égi vándort a hónap második felében cserkészhetjük be távcsövünkkel - tájékoztattak.

Június 7-én 30 órás és 43 perces korai holdsarló látható. Az 5-én búcsúzó holdsarló máris visszatér az esti égboltra: 7-én 21:21-kor, szűk hét fokkal a nyugati horizont felett vadászhatunk a szürkületi fényben fürdő kísérőnk újhold utáni megjelenésére. A cérnavékony, 2%-os sarló még az előzőnél is szebb látványt, és nagyon hálás fotótémát ígér! - írják.

Június 9-én Praesepe – holdsarló – Pollux – Castor vonal látható az esti égbolton. Ahogy a Hold egyre magasabbra emelkedik az esti égen, úgy produkál szebbnél szebb együttállásokat. Ennek egyik leglátványosabbja lesz a 9-én 22:23-kor bekövetkező jelenség, amikor is az M44 nyílthalmaz – azaz a szabad szemmel is könnyen látható Jászol; attól nyolc fokra a 12%-os fázisú Hold; további hét fokra az Ikrek bétája, a Pollux; újabb négy és fél fokra pedig a Castor, az Ikrek alfája alkot majd könnyen azonosítható égi vonalat.
Az együttállás elsősorban szabad szemmel lesz látványos – annak viszont, aki egy komolyabb távcső társaságában szemlélné meg, ajánljuk a közelben, a Szekeresben már 12 fokkal a horizont felett járó 13P/Olbers üstököst is.

Június 16-án éjféli csillagfedés: ezen az éjszakán láthatjuk június első érdekesebb csillagfedését: a 6,4 magnitúdós fényességű HD 111199 00:11-kor lép majd be a Hold sötét oldalán, 12 fokos horizont feletti magasságban. A 01:04-kor bekövetkező kilépésre még alacsonyabban, 4 fokkal a nyugati látóhatár felett fog sor kerülni – ennek megpillantása nem lesz könnyű falat a 66%-os fázisú kísérőnk világos oldalán.

Szintén június 16-án nagyon szoros Hold – Spica együttállás figyelhető meg, mely a hónap talán leglátványosabb együttállása. A két főszereplő, azaz a Hold és a Szűz alfája, a 0,9 magnitúdós fényességű Spica napnyugtától késő estig nagyon szoros együttállásban lesz látható a déli égbolton. 20:46-kor, még az alkonyi fényben a kettős távolsága mindössze 6 ívperc lesz, azaz biztos, hogy szabad szemmel észlelni nem tudjuk a kísérőnk melletti csillagot, az egy együttállás megpillantásához ekkor még binokulárra van szükség!
A páros távolsága ezután nőni fog: 21:30-ra, a polgári szürkület beálltára 14 ívpercre, 22:28-ra, a navigácíós szürkület kezdetére 29 ívpercre, ami még mindig nagyon-nagyon szoros és látványos együttállás. Ha van jelenség, amit nem szabad kihagyni, az ez a páros lesz – csak az időjárás legyen kegyes hozzánk!

A június 20-áról 21-ére virradó éjszakán a Hold a Skorpió ollói közt lesz látható, következik a nyári napforduló. Ezen a napon 22:51-kor következik be a nyári napforduló. Ekkor a Föld északi pólusa maximális szögben áll a Nap irányába, és ezzel beköszönt a csillagászati nyár. Az eseményt az égbolt két további jelenséggel koronázza meg: hajnali 01:03-kor a telő, 95%-os megvilágítottságú Hold a Skorpió olló közé vándorol. Kísérőnk mindössze 25 ívperccel lesz látható a 2,9 magnitúdós Pi Scorpii felett, az olló csillagaival és a közeli Antaresszel igazán dekoratív látványt ígérve - írják.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Eperhold lesz június 22-én

Június 22-én a telihold ragyogja be az eget. Ezen a hajnalon 03:08-kor éri el kísérőnk a júniusi telihold fázist, amit a bulvársajtóban néha „eperhold”-nak is neveznek - írja a honlap. "Gyorsan tisztázzuk, hogy ez nem jelenti azt, hogy kísérőnk piros színben pompázik majd! A név az algonkin indiánoktól származik, akik Észak-Amerika keleti vidékein éltek, és a nyár első teliholdjának idején szüretelték az epret" - magyarázzák. A nyár teliholdjai mindig varázslatosak, akkor is, ha ezen az éjszakán a közvetlenül a sötétség beállta után kelő, és napkeltekor nyugvó kísérőnk miatt más égitestet megfigyelni aligha lesz lehetőségünk.

Június 23-án a 13P/Olbers üstökös holdmentes láthatóságának nyitánya következik. A periodikus, 69 éves keringési idejű 13P/Olbers legutóbb 1956-ban járt földközelben, most pedig újra itt köszönthetjük a Naprendszer belső régióiban. Az égitest június végén kifejezetten jól megfigyelhető lesz az északkeleti égbolton: 7,5 magnitúdó körüli fényességgel nyit az első holdmentes éjszakáján, június 23-án. A kométa ezen a napon 22:40-kor 13 fokos horizont feletti magasságban lesz a Hiúz csillagképben, azután éjszakáról éjszakára feljebb emelkedik, a fényessége pedig enyhén növekszik – egészen július elejéig vadászhatunk ilyen körülmények közt a halvány égitestre.

Június 26-án kettőscsillag-fedést láthatunk. A kettőscsillag belépése a Hold mögé 03:00 körül várható, de az erős holdfény miatt kétséges a megfigyelhetősége. A kilépés a Hold sötétoldalán várható 03:38-kor. A csillagpáros első tagja a 29 Aqr B lép ki a Hold mögül először majd 6,4 másodperc múlva az A komponens. Mindkét csillag 7,2 magnítúdó körüli, az A komponens a DX Aqr fedési kettőscsillag 0.945 napos periódussal.

Június 28-án megfigyelhető a hajnali félhold együttállása a Szaturnusszal és a (42) Isis oppozícióban. A hajnalban is észlelők szép jelenségnek lehetnek szemtanúi 28-án 02:30-kor, amikor a hó végén egyre magasabbra merészkedő, 1,1 magnitúdós gyűrűs bolygó hat fokkal keletre lesz látható a fogyó, 60%-os fázisú félhold mellett. Elsősorban szabad szemes látványosságként ajánlják, de valószínűleg kiváló fotók is készülnek majd az eseményről.  Ezen az éjszakán, de még éjfél és holdkelte előtt érdemes vadászni a földközelben levő (42) Isis kisbolygóra, amely 9,4 magnitúdós fényességével oppozícióban is nehéz célpontnak ígérkezik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?