4 °C Budapest
Pile of homemade oatmeal cookies with chocolate chips upon a cutting board on rustic wooden table. Cookies are surrounded by oat flakes, oat spikes and chocolate chips. Main focus is on cookies and in the defocused background is a glass full of milk. Low key DSLR photo taken with Canon EOS 6D Mark II and Canon EF 24-105 mm f/4L

Ezt az édességet ropogtatták régen a magyarok: 200 éves recept írja le a készítését

2024. március 1. 08:14

Simai Kristóf piarista szerzetes, a magyar gasztronómiai hagyományok megőrzésének kulcsfigurája 200 éves recepteket tartalmazó szakácskönyve betekintést nyújt a 18-19. századi magyar konyha hétköznapi és ünnepi fogásaiba - írja a HelloVidék.

A magyar gasztronómiai hagyományok és ételek sokszínűsége évszázadokon átívelő fejlődés eredménye. Ennek a gazdag örökségnek az egyik meghatározó alakja Simai Kristóf piarista szerzetes volt, aki nemcsak irodalmi és tudományos munkásságával, hanem a hagyományos magyar konyha megörökítésében is kiemelkedő szerepet játszott. A szerzetes által összeállított szakácskönyv ma is elérhető, tartalmazva a 18-19. századi magyar konyha jellegzetességeit.

Simai Kristóf, eredeti nevén Sima Márton 1742-ben született Komáromban. Fiatal korától kezdve a tudományok iránt érdeklődött, ami végül a piarista rendhez vezette, ahol tanulmányait folytatta és később tanárként dolgozott országszerte. Szótáríróként és fordítóként is tevékenykedett, műveiben gyakran használt régies kifejezéseket találhatunk, amelyek szakácskönyvében is előkerülnek.

Simai életművének egyik legfontosabb része a "Némely étkek készítési módja" című szakácskönyv, amely az első olyan magyar nyelvű munka volt, amely modern alapanyagokkal és receptekkel bővítette a korabeli gasztronómiai repertoárt. A könyv nem csak hazai fogásokat tartalmazott, hanem külföldi hatásokat is beemelt az akkoriban formálódó magyar konyhába.

A szerzetes által összeállított receptgyűjtemény jelentőségét növeli, hogy abban először találkozhatunk olyan alapanyagokkal és fogásokkal, mint a kukorica vagy a paprika felhasználása. Simai munkájának köszönhetően megismerhetjük például az első polenta (puliszka) receptet vagy a töltött káposztát is.

Simai azonban nem csak gyűjtötte ezeket az ételrecepteket, hanem figyelmet fordított arra is, hogy azokat logikusan rendszerezze. Így például levesekkel kezdte gyűjteményét és törekedett arra, hogy az ország különböző részeiből származó ételeket is bemutassa. Érdekességképpen megemlíthetjük, hogy bár sok receptje vajjal készült, már ekkoriban zsíron dinsztelte a hagymát – ez utóbbi ma már inkább jellemző a magyar konyhára.

A "Némely étkek elkészítési módja" című kötet 17 fejezetben összesen 712 receptet tartalmaz. Ezek között találhatunk leveseket, mártásokat, süteményeket és böjti ételeket is. Az egyik legérdekesebb része ennek az örökségnek pedig egy egyszerű kétszersült kenyeret leíró recept – ami tulajdonképpen a mai kekszek egyik elődjének tekinthető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezt az egyszerű süteményt az alábbiakból alkotják meg napjainkban: nádcukorból (280 g), lisztből (560 g), mandulából vagy más (egy maréknyi) csonthéjas gyümölcsből, tojásból (5 db) és vízből (2 ek) áll össze. A tészta először „gyengén” sül meg egy vajjal kikent tepsiben, majd szeletekre vágva ismét megsütik, ezúttal már ropogósra.

Ehhez az időtlen süteményhez ajánlják a Bárdos Irsai Olivért – ezzel a friss ízekkel bíró borral párosítva még élvezetesebb lehet ez az egyszerű finomság.

Simai Kristóf gasztronómiai hagyatékának felfedezése nem csupán régi ízek újjászületését teszi lehetővé; betekintést nyújt abba is, hogyan változtak és formálódtak át az évszázadok során a magyar ízlés világának elemei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. november 23. szombat
Kelemen, Klementina
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?