Tihanynál ismét megelevenedett a cápás filmek világa. Július 8-án, kedden videóra vették a Balatonban úszkáló „magyar tenger cápáját”, amelyről hamar kiderült, mi is valójában.

Késő ősszel szüretelik a tokaji aszú alapanyagául szolgáló aszúszemeket. A HelloVidék cikkében annak járt utána, hogy milyen tények és tévhitek kapcsolódnak a tokaji aszúhoz, illetve a gasztronómiában miként hasznosul.
Késő ősszel szüretelik az egyik legkedveltebb hungarikumunk, a híres-neves tokaji aszú alapanyagául szolgáló aszúszemeket, amelyek egy különleges penészgombának köszönhetik egyedi megjelenésüket és ízüket. A HelloVidék annak járt utána, mi mindent érdemes tudni a mézédes tokaji aszúról: milyen tények és tévhitek kapcsolódnak hozzá, milyen fogások mellé fogyasszuk és hogyan használjuk a magyar konyhában, ha különféle ételeket szeretnénk ízesíteni vele?
A lap cikke szerint a tokaji aszú a Tokaji borvidék (vagy Tokaj-Hegyaljai borvidék) egyik legjellegzetesebb, legkülönlegesebb bora, egyike a legnagyobbra tartott hungarikumainknak. Borvidékünk a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található, 2002 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is, mint több évszázados múltra visszatekintő borászati hagyományaink őrzőhelye. A térség központja Tokaj, azonban a borvidék valójában egyáltalán nem csak tokaji borokat kínál, érdemes megkóstolni – többek között – a kiváló minőségű mádi, tolcsvai, tarcali vagy tállyai borokat is.
A tokaji aszús üvegeken rendszerint feltüntetik, hogy „hány puttonyos” borról van szó, ami arra eredeztethető vissza, hogy régen valóban a puttony nevű hordozóeszközbe gyűjtötték a szemeket (25 kg fért bele). A borok lehetnek 3, 4, 5 vagy 6 puttonyosak (leggyakrabban 3 vagy 5 puttonyosak), ami azt jelzi, hogy egy gönci hordó borban hány puttonyra való aszúszemet áztattak. Az adott bort régen annyi évig kellett a hordóban érlelni, ahány puttonyos volt, éppen ezért, például egy 6 puttonyos aszú csak 6 évvel a szüret után kerülhetett forgalomba - ez adta a borok exkluzivitását az intenzív ízek mellett.
Amennyiben szeretnél ennél is többet megtudni hazánk különlegességéről, akkor kattints a HelloVidék cikkére.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Milliárdos biznisz a háttérben: a göngyölegtisztítás lehet a magyar beszállítók aduja
Pirint Tamást, a Logicon Invest ügyvezetőjét kérdeztük.
-
Újabb okosórás fizetést vezet be a Gránit Bank (x)
A Garmin és a Xiaomi okosórákon is érintésmentesen fizethetnek a napokban élesített fejlesztés révén a Gránit Bank ügyfelei. A bank az innovációval tovább bővítette a gyors és kényelmes fizetési megoldásainak körét.


