20 °C Budapest
Nyitott ajtajú cefrézőgép, belül nincs szennyes

Pont került a vita végére: felültöltős vagy elöltöltős mosógép a jobb? Ezt jó tudni vásárlás előtt

2024. október 27. 10:31

A felültöltős mosógép és elöltöltős mosógép közötti választás sokkal több tényezőtől függ, mint pusztán az ajtó helyzete. Hatékonyság, kapacitás, ár és helytakarékosság alapján szakértők segítenek eldönteni, melyik típus lehet a legjobb választás.

Amikor felültöltős vagy elöltöltős mosógép között hezitálsz, vannak kevésbé nyilvánvaló előnyök és hátrányok is, amelyeket érdemes figyelembe venni. Az ajtó elhelyezkedésén túl a gépek különbözhetnek a hatékonyság, kapacitás, mosási programok és egyéb tulajdonságok terén.

Több tényezőt is mérlegelni kell, mielőtt egyik vagy másik modell mellett döntün. Fontold meg, melyik számodra a legfontosabb: az energia-megtakarítás, a helytakarékosság vagy a megfizethetőség

– mondta a HuffPostnak Ian Palmer-Smith, a londoni székhelyű Domestic & General háztartásigép-specialistája. Szakértők mondták el véleményüket az elöltöltős és felültöltős mosógépek közötti különbségekről, és arról, melyiket részesítik előnyben, és miképp lehet eldönteni, melyik a legjobb választás számunkra.

Az elöltöltős gépek kevesebb helyet foglalnak

Az elöltöltős mosógép egyik legnagyobb előnye az „elegáns megjelenés” mellett, hogy a például a szárítógép a tetejére helyezhető – hívta fel a figyelmet Morgan LaLonde, a Whirlpool márkamenedzsere.

Sokkal kisebb helyre beférnek, ami nagy előny, hiszen sokaknak limitált helyük van, ahová a mosó- és szárítógépet be kell préselni – mondta Patric Richardson, aki a „Laundry Evangelist” néven ismert. Ha pedig nagyobb hely áll rendelkezésre, az egymásra helyezett mosó- és szárítógép extra helyet adhat egy mosókagylónak, vagy akár egy ruhatartónak is.

Míg egyes felültöltős modellek kisebb alapterületűek, a legtöbbjükre nem lehet másik gépet rakni – jegyezte meg Palmer-Smith.

A felültöltős mosógépek ritkábban lesznek büdösek

„Az elöltöltős gépeken van egy gumitömítés, amely megakadályozza, hogy a víz kifolyjon a mosási ciklus során, de ez akadályozhatja az üres dob megfelelő kiszáradását, ha az ajtó zárva marad” – magyarázta LaLonde. Ez baktériumok és penész kialakulásához vezethet, ami dohos szagot okoz.

Ezért is ajánlott a mosás után nyitva hagyni az ajtót, hogy a gép megszáradhasson. „16 évig használtam ugyanazt a gépet, és sosem volt dohos, mert sosem zártam be az ajtaját” – mondta Richardson az elöltöltős modelljéről. Akár felültöltős, akár elöltöltős géped van, fontos időnként megtisztítani, például 4-5 havonta, vagy amikor lerakódásokat észlelsz az ajtón vagy a dobon. Richardson bóraxot és ecetet használ a leghosszabb, legforróbb programon.

Melyik fogyaszt kevesebbet?

Az elöltöltős gépek akár 40%-kal kevesebb vizet használnak a felültöltős modelleknél, mondta Palmer-Smith. Az elöltöltős gépek dobjában oldalra szerelt lapátok vannak, amelyek a ruhákat fel-le mozgatják egy kis vízmennyiségben, ami kevesebb energiát és száradási időt igényel, mivel hatékonyan kifacsarják a ruhákat.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elöltöltős mosógép kíméletesebb a ruhákkal?

Az elöltöltős gépekben a ruhák tisztításához használt forgó mozgás kevésbé durva, mondta LaLonde, míg a felültöltős gépek keverőlapátjai intenzívebben mozgatják az anyagokat.

A felültöltős mosógép általában olcsó

Az elöltöltős gépek magasabb beszerzési és javítási költségekkel járnak, de hosszú távon megtakarítanak energiát és vizet – mondta Palmer-Smith.

Az ajtó elhelyezkedése fontosabb lehet, mint gondolnánk

Az ajtó elhelyezkedése befolyásolhatja, mennyire kényelmes a gép használata. Ha például derékfájdalmaid vannak, egy elöltöltős gép hajolgatás nélkül könnyebben elérhető lehet. Valamint Richardson elmondása szerint sokan nem tudják, hogy a felültöltős és elöltöltős gépek is elérhetők különböző méretekben, érdemes tehát körülnézni.

Ezt gondold meg mosógép vásárlás előtt

Bár Richardson felültöltős gépen nőtt fel, az elöltöltős mellett döntött saját háztartásában. „Könnyebb elérni őket, és egymásra lehet rakni” – mondta. LaLonde egy eltávolítható keverőlapáttal rendelkező felültöltős gépet részesít előnyben a rugalmasság miatt.

Mindkét mosógéptípusnak megvannak az előnyei, de a személyes preferenciák és a mosási igények a döntőek. Miután meghatároztad a prioritásaidat, érdemes alaposan megnézni a gépeket, hogy biztosan megfeleljenek az igényeidnek.

– mondta LaLonde.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 27. vasárnap
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?