18 °C Budapest
Cropped Hand Cutting Branches

Hogyan kell barackfát, szilvafát, almafát metszeni? Ezért fontos a gyümölcsfa, szőlő metszés ősszel

2024. október 26. 11:22

Miért fontos a gyümölcsfa metszés ősszel és hogyan kell? Részletes útmutatást adunk, így kell metszeni az almafát, szilvafát, így lesz tökéletes a barackfa, a szőlő metszése ősszel.

Az őszi gyümölcsfa metszés elengedhetetlen lépés a gyümölcsfák egészségének megőrzésében és terméshozamának növelésében. Ez az időszak ideális a metszésre, mert a fák már lezárták vegetációs időszakukat, és a fagyok előtt van lehetőség a metszésre.

Az ősszel végzett metszés nemcsak a fa alakját javítja, hanem segít a betegségek és kártevők megelőzésében is. Cikkünkben részletes útmutatást adunk a leggyakoribb gyümölcsfák metszési technikáiról.

Almafa metszése

Az almafa metszése ősszel segít megőrizni a fa egészségét és növelni a következő évi termés bőségét. Íme, hogyan végezd el:

  1. Távolítsd el a beteg vagy sérült ágakat: Ezek az ágak betegségeket terjeszthetnek, és csökkenthetik a fa terméshozamát.
  2. Rövidítsd le a hosszú ágakat: Az almfák esetében a hosszú, elágazó ágakat 1/3-ára csökkentsd, hogy serkentsd az új hajtások növekedését.
  3. Alakítsd ki a koronát: A fának szellős koronát kell kialakítani, hogy a napfény és a levegő könnyen elérje a belső ágakat.

Körtefa metszés ősszel

A körtefák metszése hasonló elveken alapul, de érdemes figyelembe venni a következőket:

  1. Tartsd meg a természetes formát: A körtefáknál fontos, hogy a fa természetes formáját megőrizd, ezért csak az elhalt vagy túlságosan sűrű ágakat távolítsd el.
  2. Rövidítés: A hosszú, elágazó ágakat érdemes visszavágni, de ügyelj arra, hogy ne túl rövidre vágd őket, mivel a körtefák érzékenyek a túlzott metszésre.
  3. Kiemelés: Az erősebb ágakat emeld ki, hogy a fa korona szellősebb legyen, ezzel csökkentve a betegségek kialakulásának kockázatát.

Barackfa metszés menete

Az őszibarackfák metszése kritikus a gyümölcs minősége és mennyisége szempontjából:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Rendszeres metszés: Az őszibarackfákat érdemes évente metszeni, hogy serkentsd a gyümölcsök termését.
  • Rövidítsd le az ágakat: Az elágazásokat 1/3-ra csökkentsd, hogy új hajtások képződjenek.
  • Válaszd ki a legerősebb hajtásokat: A fa gyümölcse csak a legerősebb hajtásokon fejlődik, ezért a gyengébb hajtásokat távolítsd el.

Hogyan kell metszeni a szilvafát?

A szilvafák metszése a következő lépésekből áll:

  1. Az elhalt ágak eltávolítása:A szilvafák esetében különösen fontos a beteg ágak eltávolítása, hogy csökkentsd a betegségek kockázatát.
  2. Rövidítés: A szilvafák ágainak rövidítése is fontos, de ügyelj arra, hogy ne vágj túl sokat, mert a szilvafa érzékeny lehet a metszésre.
  3. Kondicionálás: A fa alakjának megőrzése érdekében a szilvafák esetében a metszést a növekedési irányok figyelembevételével végezd.

Szőlő metszése ősszel

A szőlő metszése szintén fontos része az őszi munkáknak:

  1. Tisztítás: Távolítsd el a sérült vagy beteg szőlővesszőket.
  2. Könnyű metszés: A szőlőt csak enyhén metszd vissza, mivel a túlzott metszés csökkentheti a terméshozamot.
  3. Támogatás: A szőlővesszők megfelelő támogatásáról gondoskodj, hogy a növények szellősen fejlődhessenek.

Az őszi gyümölcsfa metszés nemcsak a fák egészségét és terméshozamát javítja, hanem segít megőrizni a gyümölcsfák szép formáját is. Minden fafaj esetében fontos, hogy a metszés során figyelembe vedd a fák természetes növekedési szokásait és igényeit. Az őszi metszés által nemcsak gazdagabb termést érhetsz el, hanem egészségesebb fákat is nevelhetsz a jövő számára.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 26. szombat
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?