5 °C Budapest
Hungary Flag at Parliament building with copy space in the sky

Mit ünneplünk október 23-án? Ünnepi programok, megemlékezések, útlezárások 2024-ben

2024. október 23. 04:28

1956 októberében forradalom tört ki Magyarországon a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-i kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe, a lyukas zászló a forradalom jelképe. A történelmi emléknapon az '56-os hősökre és áldozatokra emlékezünk. Mutatjuk, milyen ünnepi programok lesznek 2024-ben, illetve hol számíthatunk ezek miatt fogalomkorlátozásra.

Az MTVA Sajtóarchívumának összeállítását közöljük az 1956-os forradalom és szabadságharcról. A 2024-es évi ünnepi programokért, és egyéb tudnivalókért görgess lejjebb! 

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-i kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.

Történelmi hátter - 1956. október 23.

A budapesti műegyetemisták 1956. október 22-i nagygyűlésükön 16 pontban foglalták össze követeléseiket, másnapra pedig tüntetést szerveztek akaratuk nyomatékosítására és a lengyel munkástüntetések iránti szolidaritásuk kinyilvánítására. A követelések között szerepelt a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, új kormány létrehozása Nagy Imre vezetésével, a magyar-szovjet kapcsolatok felülvizsgálata, általános, titkos, többpárti választások, teljes vélemény- és szólásszabadság, szabad rádió.

A budapesti Petőfi-szobornál tartott október 23-i tüntetésen Rákosi- és Gerő-ellenes jelszavak hangzottak el, a résztvevők követelték a szovjet csapatok kivonását. A zászlókból kivágták a szovjet mintájú címert, így lett a lyukas zászló a forradalom jelképe. Aznap este Gerő Ernő, a Magyar Dolgozók Pártjának (MDP) első titkára - akit júliusban állítottak Rákosi helyére - rádióbeszédében a megmozdulást ellenségesnek, sovinisztának, nacionalistának minősítette, és minden engedményt elutasított. A beszéd elhangzása után

a békés tüntetés szinte órák alatt népfelkeléssé, majd - a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok beavatkozása után - fegyveres szabadságharccá változott.

Az esti és éjszakai órákban a fegyveres csoportok elfoglalták a Magyar Rádió és a pártlap, a Szabad Nép székházát, a telefonközpontot, a lakihegyi rádióadót, emellett több fegyverraktár, laktanya, rendőrőrs és üzem is a felkelők kezére került. A Dózsa György úton, a mai Ötvenhatosok terén ledöntötték az elnyomás gyűlölt jelképét, a Sztálin-szobrot.

A budapesti és vidéki tömegmegmozdulásokat véres atrocitások kísérték. Október 25-én a Parlament előtti Kossuth téren a környező épületekből szovjet harckocsik nyitottak tüzet a tüntető tömegre, az áldozatok pontos száma nem ismert, de száznál többre tehető. 26-án Miskolcon, Mosonmagyaróváron, Kecskeméten, Nagykanizsán dördültek el emberéleteket kioltó karhatalmi sortüzek. Október 30-án Budapesten lincselésbe torkollott a Köztársaság téri pártszékház ostroma. A szovjet csapatok november 4-ei beavatkozása után a budapesti utcai harcok, továbbá a salgótarjáni és az egri sortűz követeltek sok halálos áldozatot.

A Rákosi-diktatúra elhúzódó válsága által kirobbantott forradalom politikai irányítása az MDP reformkommunista szárnyának kezében összpontosult, amelynek központi alakja Nagy Imre volt, aki október 24-én kormányfői megbízást kapott, és akivel november elejéig együtt haladt Kádár János, az MDP - Gerő Ernő helyére 25-én megválasztott - első titkára. A forradalom napjait politikai pezsgés jellemezte: újjáalakultak a korábban megszűnt vagy megszüntetett politikai pártok és szervezetek. Nagy Imre koalícióssá változtatta kormányát, bevonva a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) néven megújult MDP-vel együttműködésre hajlandó pártokat, a Független Kisgazdapártot, a Parasztpártot és a Szociáldemokrata Pártot.

A politikai paletta sokszínűvé válásához hasonlóan az utcán harcoló fegyveres felkelők és a tüntetők sem voltak egységesek, de a nemzeti függetlenség visszaállítása, a diktatúra lerombolása mindegyikük elsődleges céljai között szerepelt.

A forradalom sorsát a szovjet katonai invázió pecsételte meg november 4-én, néhány nappal azután, hogy Nagy Imre november 1-jén meghirdette Magyarország semlegességét és kilépését a Varsói Szerződésből. A hatalmat november 4-én Kádár János szovjetek által támogatott Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormánya vette át, a fegyveres felkelők utolsó csoportjainak ellenállását november 10-11. táján törte meg a szovjet túlerő.

Az 1956-os események sok áldozatot követeltek. A Központi Statisztikai Hivatal 1957. januári jelentése szerint az október 23. és január 16. közötti emberveszteség országosan 2652 halott (Budapesten 2045) volt, 19 226-an (Budapesten 16 700-an) sebesültek meg, az országot mintegy 200 ezren hagyták el. Egy 1991-ben készült hivatalos statisztika szerint a szovjet hadsereg 669 katonája halt meg, 51 pedig eltűnt.

A forradalom leverését kegyetlen megtorlás követte: a kivégzettek száma (az eltérő adatokat közlő források szerint) 220-340 volt. Koncepciós per után végezték ki a forradalom vezetőit: Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót 1958. június 16-án. Szilágyi Józsefet, Nagy Imre személyi titkárát 1958 áprilisában végezték ki, Losonczy Géza államminiszter még a per tárgyalása előtt hunyt el a börtönben. A megtorlás részeként ezreket ítéltek börtönbüntetésre, internálásra.

Az 1956. októberi eseményeket évtizedekig csak ellenforradalomként lehetett emlegetni. A fordulópont 1989 januárjában következett be, amikor Pozsgay Imre - az MSZMP vezetőségének tekintélyes tagjaként - népfelkelésnek minősítette a történteket. Még ugyanabban az évben, 1989. október 23-án Szűrös Mátyás, az Országgyűlés köztársasági elnöki teendőket ellátó elnöke Budapesten kikiáltotta a Magyar Köztársaságot.

A rendszerváltozás után összeülő első szabad Országgyűlés első ülésnapján, 1990. május 2-án, első törvényében az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékét örökítette meg, október 23-át pedig nemzeti ünneppé nyilvánította. 1992 novemberében Borisz Jelcin orosz államfő magyarországi látogatása során az Országgyűlésben mondott beszédében megkövette a magyar nemzetet az 1956-os szovjet beavatkozásért.

Ünnepi megemlékezések, programok 2024-ben

  • Orbán Viktor a Millenáris Parkban mond ünnepi beszédet október 23-án

Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Millenáris szabadtéri színpadán mond ünnepi beszédet október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). A hivatalos ünnepség kiemelt meghívottjai a szeptemberi dunai árvíz elleni védekezésben részt vevők és családtagjaik lesznek.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja elnevezésű ünnepségsorozat október 22-én, kedden 14 órakor koszorúzással kezdődik az 1956-os Műegyetemi emlékműnél. A műegyetemi megemlékezésen 15 órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond ünnepi beszédet. Ezt követően, 16 órakor fáklyás menet indul 2500 diákkal, korhű ruhába öltözött fiatalokkal, Csepel teherautókkal a Bem térre. A 17 órakor kezdődő Bem téri ünnepségen Kövér László házelnök szólal fel.

A Külügyminisztérium épületét 17.35 és este 23 óra között fényfestés díszíti majd. Október 23-án, szerdán a Kossuth Lajos téren 9 órakor ünnepélyes zászlófelvonással indul a program. Ezt követően 10 és 18 óra között a Nyitott Parlament program keretében az érdeklődők megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, a Szent Koronát, a Kossuth Lajos téren pedig a korhű, kiállított Csepel teherautót. A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.

A 10.30-kor, a Millenáris Parkban kezdődő hivatalos ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. A Művészetek Palotájában 18 órakor rendezendő díszünnepségen Sulyok Tamás köztársasági elnök mond beszédet. Az eseményt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) élőben közvetíti. A Külügyminisztérium épületét és a Budapesti Műszaki Egyetem "K" épületét 16 és 23 óra között fényfestés díszíti majd. A Terror Háza Múzeum 10 és 18 óra között ingyenesen lesz látogatható, a Hősök falánál pedig egész napos protokollmentes gyertyagyújtás lesz.

  • Október 23-i megemlékezések Budapesten

Plakátkiállítással, filmmaratonnal, színházzal, tematikus városi sétákkal és nosztalgiavillamossal emlékezik Budapest az 1956-os forradalom évfordulójára - tudatta a Budapest Brand Nonprofit Zrt. A Corvin mozi Jávor termében egész napos 56-os filmmaraton lesz, a Merlin Színházban Maléter Pál özvegyének élettörténetét mutatja be egy monodráma.

Az 56-os villamos vonalán Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér között október 23-án 10 órától 18 óráig nosztalgiavillamos jár. A Városháza parkban formabontó plakátkiállításon elevenedik meg 1956. Történész, idegenvezető által vezetett tematikus séták indulnak október 23-án, első állomásuk a plakátkiállítás lesz a Városháza parkban, az utolsó pedig a Kálvin tér. Az október 23-i programokat a Budapest Brand nZrt. és a fővárosi önkormányzat szervezi. A fővárosi eseményekről a Budapest Te meg Én Facebook-oldalán lehet tájékozódni - közölték.

  • Szentendre: személyes történeteken keresztül idézi fel a forradalom vidéki eseményeit a Skanzen

Az október 23-i nemzeti ünnepen az 1956-os szabadságharcot megelőző időszakot és a forradalom vidéki eseményeit személyes sorsokon és történeteken keresztül idézi fel a szentendrei Skanzen. A látogatók a helyszínen beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba és kipróbálhatják a Skanzen katonai roburját is, de lesz frizurakészítés, retro tánciskola, valamint kézműves programok is, melyek közel hozzák az ötvenes évek játékait és hétköznapjait a nagyközönséghez - közölte a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az egész napos rendezvény során az érdeklődők nemcsak azokkal az épületekkel és kiállításokkal találkozhatnak a múzeumban, amelyek szorosan kötődnek az egykori történésekhez, hanem a múzeumi színházi előadásokon, tematikus tárlatvezetéseken és különböző játékokon keresztül betekintést kaphatnak az '50-es évek mindennapjaiba és a magyar családok gyakran nélkülözéssel teli életébe is - olvasható a közleményben.

A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál a nagyközönség a budapesti forradalmároknak szervezett élelmiszer- és ruhagyűjtés pillanatába nyerhet betekintést; a Kisalföld tájegység Jánossomorjai házánál az érdeklődők megtudhatják, hogy a forradalom leverése után ezrek menekültek ezen a településen keresztül Ausztriába; a múzeumi színházi jelenet során pedig a látogatók átélhetik, hogy az Andaut és Jánossomorját összekötő kis híd sokak számára a reményt jelentette. A helyszínen filmvetítések és ismeretterjesztő előadások is lesznek az ötvenes évek divatjáról, sportjáról és a korszak nyaralási szokásairól.

A Skanzen korszakhoz kapcsolódó kiállításaiban tárlatvezetéseket tartanak, a Duna Menti Katonai Hagyományőrző Egyesület interaktív programja pedig árnyalja a korszakról kialakult képet - olvasható a közleményben. Mint írják, a kézműves programok és játékhelyszínek is az ötvenes évekből merítenek ötletet: a látogatók többek között készíthetnek gombfülbevalót, neszesszert, svájcisapkát és krumplipuskát; megtudhatják, hogy mi az a snóbli, valamint gombfocizhatnak, tekézhetnek és kártyázhatnak is. A részletes program a www.skanzen.hu weboldalon érhető el - áll az összegzésben.

  • Rendhagyó történelemórák, tárlatvezetések és új időszaki kiállítás a Terror Háza Múzeumban

Rendhagyó történelemórákkal és tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, új időszaki kiállítással és gyertyagyújtással várja látogatóit a Terror Háza Múzeum október 23. alkalmából. Az emléknapon a múzeum ingyenesen látogatható.

A Terror Háza Múzeum az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelték, hogy október 15. és 18. között, valamint 22-én, 24-én és 25-én idén is rendhagyó történelemórákkal várják a középiskolás diákokat. Ezek keretében a Terror Háza Múzeum, a XX. Század Intézet és a Kommunizmuskutató Intézet történészei az 1956-os forradalom és szabadságharc történetének kevésbé ismert vonatkozásait mutatják be. Az előadások keretében a diákok megismerhetik a nők forradalomban betöltött szerepét, megtudhatják, mi történt a magyar vidékkel 1956 után, megismerhetik, milyen helyet foglal el 1956 a popkultúrában, képet kaphatnak arról, hogyan látott és láttatott egy vasfüggöny mögötti nemzeti felkelést a nemzetközi média.

Szó lesz továbbá a Rákosi-korszak vezetőinek dilemmájáról: menjenek, vagy maradjanak a szabadságharc leverése után, emellett bemutatják Nagy Imre egykori miniszterelnök szerepvállalását is. Ismertetik az 1956 utáni egyházüldözés egyik áldozata, Brenner János életét, valamint azt, hogy mit és hogyan írtak a Kádár-diktatúra történelmi tematikájú könyveiben az 1956-os forradalomról. Az idei olimpia kapcsán külön előadás keretében vázolják fel az 1956-os melbourne-i játékok fontosságát a magyar sporttörténetben. A Terror Háza Múzeum 2008 óta szervez rendhagyó történelemórákat.

Az elmúlt 16 év során csaknem ötszáz rendhagyó történelemóra valósult meg, több mint 28 000 diák és oktatóik részvételével - írták a közleményben. Október 24-én és 25-én a Terror Háza Múzeum történészei múzeumpedagógiai foglalkozások keretében az orvosok 1956-os helytállását, az internálás intézményét, a forradalom hétköznapjait, a koncepciós perek világát és az 56-os év legfontosabb magyar vonatkozású sporteseményeit mutatják be a diákoknak.

A foglalkozások ideje alatt korabeli dokumentumok, eredeti műtárgyak, fényképek és mozgóképek elevenítik fel 1956 vonatkozó történetét. Október 21-én egész nap ismert sportolók, színészek, zenészek, énekesek tartanak rendhagyó tárlatvezetéseket középiskolás diákoknak a Terror Háza Múzeumban. Hírességek idézik fel a diktatúrákkal, valamint az '56-os forradalommal kapcsolatos családi emlékeiket, saját élményeikről, benyomásaikról, valamint az események jelentőségéről mesélnek a fiataloknak. Szerepel többek között Cserpes Laura énekes, Nagy László kétszeres Bajnokok Ligája-győztes magyar válogatott kézilabdázó, Sipos Tomi zenész, parodista, Kovács "Kokó" István olimpiai, világ- és Európa bajnok ökölvívó, Hámori Luca ökölvívó, olimpikon, Nyerges Attila énekes, Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes, junior világ- és Európa-bajnok birkózó, többszörös magyar bajnok, Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó és Szabó Sebestyén László Junior Prima díjas színész.

Október 15-től Varga Csaba fotóriporter, fotográfus, épületfotós úgynevezett lentikuláris képalkotással készült, múlt és jelen összekapcsolódásának különleges vizuális hatását keltő alkotásaiból nyílik kamarakiállítás 1956 - Múlt, nem múlt címmel. A művész 56 Múlt és jelen - Képes időutazás című fotóalbuma 2017-ben jelent meg, a most megnyíló időszaki kiállítás a könyvben látható képpárokkal invitálja történelmi időutazásra a közönséget. A látogatók megtekinthetik a Nagy bűntetthez nagy eszme kell! című új, időszaki kiállítást is, amely Sam Havadtoy képzőművész, festő munkáiból áll. "Határozottan és méltóságteljesen süket, vak és néma Lenineket, csokornyakkendős, kalapos, a hazudozástól megnőtt orrú Sztálinokat láthatnak az érdeklődők. Nagy eszmék kicsipkézve, kiszínezve, erejüktől megfosztva, nevetség tárgyaként állnak a közönség előtt, jelezvén, hogy nincs hatalmuk felettünk, hiszen szabadok vagyunk és azok is maradunk!" - áll a közleményben.

Október 23-án a múzeum 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható. A látogatók egész nap gyertyagyújtással emlékezhetnek a múzeum előtti Hősök falánál az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira.

Közlekedés, ünnepi menetrendek, útlezárások, forgalomkorlátozások október 23-án 2024-ben

  • MÁV: az ünnepnapi menetrend lesz érvényes a vasúton

A nemzeti ünnep alkalmából változik a közlekedési rend: október 23-án, szerdán az ünnepnapi menetrend lesz érvényes a vasúton, míg a helyközi buszjáratok munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek - közölte a MÁV Zrt. Azt írták, hogy a helyjegyek elővételi vásárlásától függően a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza, a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest, a Budapest-Nagykanizsa, a Budapest-Keszthely, a Budapest-Békéscsaba, a Budapest-Cegléd-Szeged, a Budapest-Veszprém-Szombathely, a Zalaegerszeg, illetve Göcsej, valamint a Budapest-Pécs vonalon a vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság.

Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja, és a rendelkezésre álló járművek mennyisége ezt lehetővé teszi - tették hozzá. Az autóbuszjáratok október 23-án a munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint közlekednek - írták, hozzátéve, hogy az áruházak és bevásárlóközpontok zárva tartanak, ezért az ezeket érintő járatok az ünnepnapi menetrendjük szerint indulnak. Megjegyezték, hogy az ünnepi rendezvények miatt egyes településeken forgalmi változásokra is számítani kell. A részletes információk a Volánbusz honlapján olvashatók. Október 23-án a HÉV-ek munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek minden vonalon. A részletes menetrendek elérhetők a bkk.hu/menetrendek oldalon - áll a közleményben.

  • BKK: Forgalomkorlátozásokra kell számítani, változik néhány BKK-járat menetrendje

Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából több rendezvényt is tartanak Budapesten, amelyekhez kapcsolódóan forgalomkorlátozásokra, lezárásokra kell számítani, ezért változik néhány járat menetrendje - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn. A közlemény szerint kedden 11 és 17 óra között lezárják a Műegyetem rakpartot, majd várhatóan 16 és 19 óra között fáklyás felvonulás miatt szakaszos forgalomkorlátozás lesz a Szent Gellért tér-Szent Gellért rakpart-Döbrentei tér-Várkert rakpart-Ybl Miklós tér-Lánchíd utca-Clark Ádám tér-Fő utca-Jégverem utca-Bem rakpart-Csalogány utca-Nagy Imre tér-Fő utca-Bem József tér útvonalon.

Hozzátették, hogy szerdán - a nemzeti ünnep alatt - egész nap lezárják a II. kerületi Lövőház utcát, 8 órától estig a Margit körút külső sávját a Kis Rókus utca és a Széna tér között, valamint 14 órától 19 óráig a Bem József tér-Bem József utca-Margit körút-Széna tér-Széll Kálmán tér útvonalat. Úgy folytatták, hogy kedden a 107-es busz 11 és 17 óra között nem érinti a Műegyetem rakpartot, helyette a Budafoki út-Karinthy Frigyes út-Irinyi József utca útvonalon közlekedik; a 7-es, a 107-es és a 133E autóbuszok 16 és 16.40 között a Szabadság hídon át közlekednek az Erzsébet híd helyett; a 11-es autóbusz várhatóan 16.30 és 17.10 között módosított útvonalon, a Nagybányai út és (a Batthyány tér helyett) a Széll Kálmán tér között közlekedik; a 16-os autóbusz várhatóan 16.20 és 17.00 között rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Clark Ádám tér között közlekedik.

Közölték azt is, hogy a 19-es és a 41-es villamosok várhatóan 16.00 és 16.40 között az észak-budai végállomásuk felől csak a Döbrentei térig, dél-budai végállomásuk felől pedig csak a Szent Gellért tér-Műegyetem megállóig közlekednek, ezt követően 16.40-től 18.30-ig a villamosok a Szent Lukács Gyógyfürdő és a Rudas Gyógyfürdő között az 56A és a 17-es villamos vonalán, a Krisztina körút-Széll Kálmán tér-Margit körút útvonalon közlekednek. A 39-es busz várhatóan 16.30 és 17.10 között rövidített útvonalon, a Goldmark Károly utca és a Fazekas utca között közlekedik; az 56A villamos várhatóan 16.00 és 16.40 között a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között a 61-es villamos vonalán közlekednek; a 105-ös, a 178-as, a 210-es és a 216-os autóbuszok várhatóan 16.20-tól 17.00-ig a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekednek - sorolták.

Jelezték azt is, hogy a 2-es, a 2B és a 23-as villamosok az első járatindulástól várhatóan 10 óráig rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér helyett a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek, a BKK a villamosok helyett a 15-ös autóbusz igénybevételét ajánlja. A 4-es, 6-os villamosok 14 órától a Margit körút megnyitásáig (várhatóan 20-21 óráig) rövidített útvonalon, dél-budai végállomásuk és a Jászai Mari tér között közlekednek. A Margit körút lezárása miatt pótlóbusz a kimaradó vonalszakaszon nem közlekedik. A BKK a villamosok helyett a Széll Kálmán tér elérésére az M2-es metró igénybevételét ajánlja.

A 17-es villamos 14 órától a Margit körút megnyitásáig (várhatóan 20-21 óráig) a Savoya Park felől csak a Széll Kálmán térig, a Bécsi út-Vörösvári út felől pedig a Margit híd budai hídfőt követően a Batthyány térig közlekedik; a 11-es autóbusz várhatóan 15.15 és 15.45 között rövidített útvonalon, a Nagybányai út és a Kitaibel Pál utca között közlekedik; a 39-es autóbusz várhatóan 14.30 és 20.00 között rövidített útvonalon, a Kissvábhegy és a Széll Kálmán tér között közlekedik - írták. Hozzátették, hogy a valós idejű és a tervezett forgalmi változásokat, valamint a legfontosabb közlekedési információkat a bkk.hu/nemzetiunnep oldalon lehet követni.

A távolsági buszok és a vidéki helyi járatok is ünnepi menetrend szerint közlekednek, a pontos információkért a szolgáltató honlapján, vagy a különböző menetrend-összesítő oldalakon érdemes tájékozódni!

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 23. szerda
Gyöngyi
43. hét
Október 23.
Mole Avogadro nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?