13 °C Budapest
Tired of household chores woman washes dishes in the kitchen

Súlyos, mennyit güriznek otthon a magyar nők: nesze neked nemek közti egyenlőség

2024. október 3. 10:30

Nem csak sztereotípia, hogy a nők végzik a házimunka oroszlánrészét. Minden második nő 3-9 órát tölt minden héten a házimunkával. A párjukkal élő nők harmada is 3-6 órát szán takarításra hetente, míg ha gyerek is van a házban, ez a szám akár 12 órára is felszökhet – derült ki a Pepita.hu friss felméréséből.

A Pepita.hu 1196 fős felmérése rávilágított arra, hogy a mai napig a nők cipelik a hátukon az otthoni teendők súlyát, legyen szó takarításról, főzésről, vagy akár kisállatok gondozásáról. Tízből kilenc vallja, hogy a nők végzik a házimunka oroszlánrészét Magyarországon. A feltételezést a gyakorlat is bizonyítja. A felmérés szerint a főzés, a kisebb-nagyobb takarítás (a portörléstől kezdve, a fürdőszobán át az ablakpucolásig) zömmel a nőkre hárul hazánkban.

Minden harmadik 3-6 órát, negyedük pedig 6-9 órát tölt hetente a házimunkával – ismertette a részleteket Dorcsinecz József, a Pepita.hu társalapítója. Bár a férfiak nagy része (35%) is heti 3-6 órát takarít bevallásuk szerint, a második legnépesebb csoport inkább csak épphogy belefog: minden harmadik férfi legfeljebb 3 órát fordít a házimunka elvégzésére hetente.

Az eredményeket összegezve míg a férfiak átlagosan heti 5 órát fordítanak a háztartás rendben tartására, a nőknek ez 7 órájukba kerül a szabadidejükből, így 40 százalékkal több időt foglalkoznak a házimunkával” – tette hozzá Dorcsinecz József.

Nagyjából egyenlően osztoznak a nemek a bevásárláson, a számlák befizetésén, és szükség esetén a szerelők fogadásán. A gyermeket nevelőknél szintén fele-fele arányban veszik ki részüket a csemetékhez köthető teendőkben, legyen szó akár az altatásról, játékról, tanulásról, vagy hogy ki hozza vagy viszi őket.

De mégis mivel foglalkoznak a férfiak?

A barkácsolás, szerelés, fúrás stb. munkákat jellemzően a férfiak végzik el, és általában az autót is ők viszik a szervizbe. Bár ezen területek esetén javukra van egyenlőtlenség a felmérés szerint, ők átlagosan hetente kevesebb mint 1 órát fordítanak ilyen jellegű teendőkre. A Pepita.hu társalapítója szerint a férfiak inkább a „gépesített” házimunkákra vevők, mint például a robotporszívóval történő takarításra. De vajon ez elég, hogy kiegyenlítsék a mérleget? A felmérés adatai alapján úgy tűnik, nem sok esély van arra, hogy a közeljövőben a házimunka megoszlásában is érződjön az egyenlőségre való törekvés Magyarországon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pepita.hu felmérése alapján a magyar trendek sok esetben összecsengenek az Európai Uniót jellemző trendekkel. „A nőkre mindenhol több hárul a háztartásból és a családról való gondoskodásból, és a házimunka jelentős részét is ők végzik el” – összegezte Dorcsinecz József. Bár azért akadnak kirívó különbségek az egyes európai országok között is: az Eurostat kapcsolódó jelentése szerint a norvég férfiak 70%-a veszi ki részét a főzésből, míg Törökországban csak minden ötödik. A Pepita.hu adatai szerint a férfiak 38 százaléka aktív a konyhában, ami majdnem eléri az Eurostat jelentésében rögzített 43%-ot, igaz, utóbbi 2008-2015 közötti mintavételen alapul.

Az ennél frissebb, Európai Unió 2023-as Gender Equality Indexe szerint jelentős különbségek vannak a házimunka megoszlásában nemek szerint a az egyes országok között. Például a skandináv országokban (pl. Svédország, Dánia) a házimunka és gondozási feladatok arányosabban oszlanak meg a nemek között, míg Magyarországon, valamint Dél- és Kelet-Európában, mint Olaszország és Románia, a nők sokkal több időt töltenek ezekkel a feladatokkal.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 3. csütörtök
Helga
40. hét
Október 3.
A mosoly világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?