15 °C Budapest
Aerial view Liberty Statue in Budapest during dusk

Ezért vonzó Budapest a fiataloknak: tömegével költözne ide mindenki, ha lenne rá pénze

2024. szeptember 25. 17:33

Jó a fővárosban élni a mai huszonévesek szerint mivel rengeteg munka-, kulturális, tanulási és szórakozási lehetőséget kínál. Ugyanakkor ami fiatalon a nagyvárosi létet és pezsgést jelenti, az hátránnyá válik, ha a családalapítás lesz fontos – derül ki a Budapest Global Egyesület reprezentatív felméréséből, amelyben a válaszadók a főbb megoldandó problémákra is javaslatot tettek.

Szeretik Budapestet a fiatal felnőttek, mert a pezsgő kulturális élet és a karrierépítés támogatása miatt a lehetőségek városának tartják, ugyanakkor a kisgyermekes családok és az idősek számára már kevésbé ideális – ez a legfőbb megállapítása annak a reprezentatív kutatásnak[1], amelyet a Budapest Global Egyesület megbízásából készítettek az Egyensúly Intézet kutatói. A Fővárosi Önkormányzatot, vállalkozásokat és tudásközpontokat összekötő független szakmai szervezet arra volt kíváncsi, hogy a jövő generációja milyennek látja a fővárost, és annak fejlődési lehetőségeit.

A kutatás az első lépése annak a munkának, amire a Budapest Global összpontosít: hogy hogyan lehet Budapest a tehetségeket felkaroló, technológiaalapú, fenntartható város. Budapest ugyanis versenyzik azért, hogy az itt élő fiatalok, a külföldön élők és a nemzetközi tehetségek a magyar fővárost válasszák otthonuknak. Szerettük volna megismerni, mi kell még ennek a megteremtéséhez” - mondta Nagy Márta, a Budapest Global Egyesület igazgatója.

Budapest a fiatalokat szólítja meg leginkább

A kutatásból kiderül, hogy Budapest kiváló lehetőséget nyújt a fiataloknak az életkezdésre, éppen ezért az itt élő és dolgozó 18–35 évesek háromnegyede kedveli Budapestet, és minden harmadik fiatal ajánlaná is lakhelyként. A megkérdezettek szerint egy pályakezdő számára ez a város nyújtja a legtöbb lehetőséget, mivel a felsőoktatási lehetőségei kiválóak, rengeteg a munkalehetőség, ami jó alapot ad a karrierépítésre. Utóbbi alatt egyébként a fiatalok nem feltétlenül csak a klasszikus munkavállalói létet értik, mivel a budapesti fiatalok 40 százaléka tervez vállalkozást indítani a közeljövőben.

Budapest ezek mellett biztosítja a korosztály számára fontos pezsgő nagyvárosi létet is: a megkérdezettek kiemelték a magyar főváros nyüzsgő kulturális életét, az ikonikus szórakozóhelyeket, a történelmi atmoszférát, valamint a város gasztronómiai sokszínűségét. A válaszadók 77 százaléka szerint Budapest inkább izgalmas, 71 százalék szerint inkább lendületes, míg 67 százalék szerint nyitott város.

Fontos hangsúlyozni, hogy Budapest közösségi közlekedésével a fiatalok szinte kivétel nélkül maradéktalanul elégedettek, legyen szó nappali vagy éjszaki közlekedésről, a menetrendről, a járatsűrűségről vagy az applikációról. Egyedül a járművek állapotáról nyilatkoztak negatívan.

Azon túl, hogy mennyire szeretik Budapestet a fiatalok, a kutatás arra is rámutatott, hogy mennyire sokan akarnak itt vállalkozni. Tízből négy fiatal indítana vállalkozást még akkor is, ha tudják, a nehézségek legyőzéséhez szükség van támogatásra, hiszen a versenyképes és innovatív városhoz ez a fajta szemlélet szükséges” – tette hozzá Nagy Márta, a Budapest Global Egyesület igazgatója.

Kihívást is jelent a nagyvárosi pezsgés

A kutatásból is visszaköszön az az ellentét, miszerint ami fiatalon a pezsgést jelenti, az egy másik életszakaszban már a hátrányt. Amint a családalapításra gondolnak a megkérdezettek, akkor Budapest inkább nem tud megfelelő életkörülményeket biztosítani számukra: a történelmi atmoszférából korszerűtlen épületek lesznek, a pezsgésből túlzsúfoltság.  A főváros hátrányai közé sorolták azokat a tipikus nagyvárosokat érintő problémákat, mint például a többfunkciójú zöldterületek hiányát, az utcák piszkosságát és a kevésbé rendezett közterületeket, valamint a magas lakhatási költségeket.

Ezek miatt a nagyvárost nem tartják ideálisnak a gyerekek és az idősek számára: mindössze 2 százalék azoknak a 18-35 éveseknek az aránya, akik szerint Budapest a gyerekeknek szól, és ugyanilyen alacsony, akik szerint az idősebbeknek a legjobb itt élni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kutatás szerint a budapesti fiatalok 37 százaléka tervezi a költözést – elsősorban külföldre. A fővárossal szemben lojálisabbak a tanulók és a magas jövedelmi helyzetűek, új lakhelyet inkább a kevésbé iskolázott vagy rosszabb anyagi körülmények között élők keresnének.

A Budapesten élő külföldiek viszont másképp látják a fővárost, mint a magyarok. A más országokból érkezett fiatalok pozitívabban ítélik meg Budapest alaptulajdonságait, biztonságosnak, természetközelinek és kevésbé túlzsúfoltnak írják le. Az olyan mindennapi élettel kapcsolatos problémákat ugyanakkor, mint a köztisztaság, a rendezettség vagy az egészségügyi ellátás, nagyobb kihívásként élik meg. 

A lehetőségek városa

A kutatásban arra is rákérdeztek, mire volna szüksége Budapestnek ahhoz, hogy innovatívabb, modernebb várossá váljon. Ehhez a válaszadók szerint modern, zöld közterekre (39%), alacsony kibocsátású közösségi közlekedési eszközökre (32%), energiatakarékos épületekre (31%) van szükség. Az azonnal megoldandó problémák közé sorolták a fiatalok az olcsóbb lakhatást (51%), a tisztaságot (43%), a biztonságot (35%), a zöldterületek növelését (33%), valamint a családközpontú, a kisgyerekesek számára vonzó beruházásokat (29%).

Megértjük a fiatalok problémáit, hogy nem érzik minden életszakaszban otthonosnak Budapestet. De elkötelezettek vagyunk olyan megoldások kidolgozásában, amelyek hosszú távon is vonzó, lehetőségekkel teli és biztonságot adó várossá teszik Budapestet. Hogy ez ne csak egy város legyen a lakói számára, hanem otthon is" – hangsúlyozta Nagy Márta, az Egyesület igazgatója.

A felmérés tanulságai alapján a Budapest Global tagságának aktív részvételével szeptemberben műhelymunka indult. Több tucatnyi továbbgondolásra érdemes ötlet és javaslat merült fel, mint az autómegosztó szolgáltatások kiterjesztése külső kerületekre és az agglomerációra, illetve készüljön egy olyan információs platform és applikáció, amely segíti a közösségépítést és megosztja a budapesti életet érintő legfontosabb tudnivalókat. Az idén elkészülő akciótervet diákszervezetekkel, egyetemistákkal is ismertetik, mert az egyesület róluk, nekik és értük is szól.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 25. szerda
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?