21 °C Budapest
Budapest, 2024. szeptember 23.Orbán Viktor miniszterelnök az árvíz elleni védekezésrõl tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 23-án.MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor: napokon belül fellélegezhet az ország

2024. szeptember 23. 08:29

Ki kell tartani, másfél-két nap múlva az ország fellélegezhet, megkönnyebbülhet, mert túl leszünk a 2024-es nagy dunai árvízen is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn sajtótájékoztatón. A kormányfő tájékoztatása szerint a vízügyi főigazgató által jelzett folyamatok zajlanak mindenütt a Duna teljes szakaszán. "Magyarország - dunai árvíz: 1-0 ide" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kitért arra, hogy van egy fáradtolaj-elfolyás Dunaújvárosnál, a Szalki-szigetnél, ezt sikerült lokalizálni és holnap el is távolítják. Van egy illegálishulladéklerakó-probléma Csepelnél, ez bekerített terület, nem kerül szemét a Dunába. Amint az árvíz levonul, fel kell számolni - jelezte a miniszterelnök. A kormányfő kérdésre válaszolva úgy értékelt, hogy sikerült a vizet benn tartani a mederben. Egyetlen olyan szakasz volt, ahol ez nem volt lehetséges, ki kellett engedni, de ott sem áttört a víz, hanem mi engedtük ki a Lajtánál - közölte.

Az árvízi védekezés vége felé járunk, minden esélyünk megvan arra, hogy a lehető legoptimistábban tekintsünk a hátralévő egy-két nap elé - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs hétfő reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón. Ki kell tartanunk, másfél-két nap, és az ország fellélegezhet, megkönnyebbülhet - fogalmazott a kormányfő. Közölte, a meteorológusok továbbra sem jeleztek csapadékot, így utánpótlása az árhullámnak nem várható.

Tájékoztatása szerint a Duna délben tetőzik Bajánál, ott harmad-, Mohácsnál másodfokú készültségi szintet rendeltek el. Kitért arra is: a folyó felső szakaszán a vártnál gyorsabb az apadás. Most már kifelé jövünk a bajból és enyhül a nyomás - fogalmazott. Tájékoztatása szerint a Duna szintje Mosonmagyaróvárnál 80 centiméterrel, Esztergomnál 136, Vácnál 92, a fővárosban 74, Dunaújvárosnál 17 centiméterrel csökkent, és Paksnál is megkezdődött az apadás, Győrnél a Rába 130 centimétert apadt. Hozzátette: szombaton 755 kilométeren, vasárnap 706 kilométeren folyt védekezés, a harmadfokú készültség már csak 223 kilométernyi szakaszon volt érvényben.

A védekezésben szombaton 5025, vasárnap 4458 ember vett részt, az őket segítő önkéntesek száma 195-re csökkent. A beépített homokzsákok száma sem nő tovább, 1 903 100-nál megálltunk - közölte. A nehezebb helyszínekről szólva a miniszterelnök megemlítette, Pilismaróton, Vácott nincs változás, Dunabogdány, Tahitótfalu, Leányfalu, Kismaros "rendben van", akárcsak a budapesti Margitsziget, és a Batthyány téri metróállomás is visszaadható a forgalomnak. Hozzátette, a hétvégén megszemlélt Kisapostagon is megindult az apadás, "ott sem lesz baj", Dunaföldvár, Madocsa, Paks rendben; Bátánál ideiglenes védmű épült az épületek védelmére. Elmondta: Baján, ahol 2750 méteren védekeznek, teljes a védművek kiépítettsége, sok önkéntes vesz részt a munkában.

Dunaújvárosnál, a Szalki-szigetnél fáradtolaj-elfolyás nehezíti a védekezést, Csepelen pedig egy illegális hulladéklerakóra bukkantak a védekezés során.

Ez bekerített terület, nem kerül szemét a Dunába. Amint az árvíz levonul, fel kell számolni - jelezte, hozzátéve: ez magánterület, az eljárás alá vont személy éppen börtönben van. A kormányfő kérdésre válaszolva úgy értékelt, az árvízre különösen igaz az a népi bölcsesség, hogy az eredmény minősít. Sikerült a vizet benn tartani a mederben, egyetlen olyan szakasz volt, ahol ez nem volt lehetséges, ki kellett engedni, de ott sem áttört a víz, hanem a szakamberek engedték ki a Lajtánál.

A történeti adatok fontosak, a Dunán olyan magas volt a tetőzés, ami nem haladta meg a korábban mért legnagyobb szintet. A Lajtánál a valaha volt legmagasabb vízállás volt, itt a kialakított ideiglenes víztárolókkal és azokból egyet megnyitva meg tudták védeni ezt a nehéz szakaszt is - emlékeztetett. Ha a víz bennmarad a mederben, akkor nincs baj, a védekezés sikeres - összegzett. Megjegyezte, az a bonyolult helyzet, hogy egyes árvízi szakaszok állami, más szakaszok önkormányzati védekezési körbe tartoznak, és időnként egymást ki kell segíteni, nem okozott semmiféle problémát.

Kiderült, abban az esetben, ha baj van, a magyarok a jogszabályi kereteket rugalmasan értelmezve, egymást kisegítve meg tudják védeni a településeiket, el tudják hárítani a bajt. A ma rendelkezésre álló információk alapján csak a legjobbakat tudja mondani a védekezésben résztvevők együttműködéséről - közölte. Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy a védekezésről való levonulásnak is megvan a forgatókönyve, nincs azonban olyan teendő, amelyet már ne végeztek volna el. Elmondta, az árvíz levonultával közegészségügyi feladatok következnek, ezekről keddtől Müller Cecília országos tisztifőorvos ad tájékoztatást.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az operatív törzs hétfői ülésén az hangzott el, hogy az ezzel kapcsolatos munkákat szétosztották és a feladatokat meghatározták - jegyezte meg. Felidézte azt is, hogy a védekezés teljes költsége a 2013-as dunai árvíz idején 19,6 milliárd forint volt, ebből a vízügyi ágazat költségvetése 9,8 milliárd - mai áron 16 milliárd forint volt, most azonban 5 milliárd forint körüli összegre számít.

Az esetleges hibákra vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az állami szervek munkáját az eredmény minősíti. "Magyarország - dunai árvíz: 1-0 ide" - fogalmazott. Értékelése szerint a védekezés során jól felkészült szakemberekkel találkozott, senki nem "alibizte le" ezt a munkát, sem a honvédség, sem a rendőrség, sem a katasztrófavédelem, sem a vízügyesek. Az árvíz levonulása után kiértékelik a tapasztalatokat és összegzik, hol vannak azok a szakaszok, amelyeket érdemes lenne állandó védművel védeni - közölte Orbán Viktor, aki felhívta a figyelmet arra is: túl korán nem érdemes végeredményt hirdetni, ez a két nap még azt igényli, hogy maradjunk fegyelmezettek.

A csepeli illegális hulladéklerakóra kitérve elmondta, a hatóságoktól megnyugtató választ kapott, felvetette azonban, hogy miért vannak egyáltalán illegális hulladéklerakók. Elmondta, a hulladék eltávolításáról jelenleg a terület használójának vagy tulajdonosának kell gondoskodnia. "Szerintem ez nem jó szabály" - értékelt, hozzáfűzve: észszerűnek tűnne, ha az illegális hulladékot az állam takarítaná el, majd fizettetné ki. A Magyar Péterrel folytatandó esetleges vitával kapcsolatban a kormányfő kiemelte: mindig válaszol, amikor van mit mondania, a viták állandó helye pedig a parlament. Az azon kívüli vitáknak is megvan a maga helye és ideje, az is el fog jönni, de az nem most van - közölte Orbán Viktor.

A rendvédelem munkatársai 59 helyszínen vannak jelen országszerte az árvíz elleni védekezésben, zömében a Duna déli szakaszán - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvíz elleni védekezésről szóló hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Rétvári Bence azt mondta: a katasztrófavédelem 95 szivattyút üzemeltet - ezek száma vasárnap még száz felett volt -, valamint 50 teljes és két félpályás közúti lezárás ad munkát a rendőröknek. A továbbra is elzárt Kisorosziból az elmúlt 24 órában egy hatéves kislányt kellett az ott állomásozó mentőcsoportnak hajóval kihozni, akit azután mentőautó vitt kórházba - tájékoztatott az államtitkár.

Címlapkép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 23. hétfő
Tekla
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 23. 09:35