23 °C Budapest
Hot coals and flames emitting from a hot burning fire.

Váratlan hírt kaptak, akik fával fűtenének 2024 telén: erre kevés háztulaj számított

2024. szeptember 20. 13:03

Jobb helyzetből várhatják az idei fűtési szezont a fával fűtők, tavalyhoz képest mind a brikett, mind a tűzifa olcsóbb lett. Viszont 2022-höz képest érezhető a drágulás, az árak magasan ragadtak. Megnéztük, mire számíthatnak idén a fával fűtők. Az idei tél energetikai meglepetése a távhő lehet: Balogh József energiapiaci szakértő szerint a mostani rendszer tarthatatlan, mialatt a villany és a gáz lakossági ára megemelkedett, a távfűtésért még mindig 2014-es árakat fizetnek a lakosok - ez nem tartható sokáig szerinte.

Sokkal jobb helyzetben vághatnak neki a télnek a fával fűtők 2024-ben, mint a legutóbbi években - legalábbis nem csapott le rájuk akkora drágulás az előző fűtési szezonhoz képest, mint ahogy az a rezsiemelés és az energiaválság óta történt.

A KSH legfrissebb adatai szerint ugyanis egy mázsa fabrikett például augusztusban majdnem 4 százalékkal olcsóbb volt, mint egy évvel korábban volt. 2023-ban nyár végén még 17 980 forintot kellett fizetni ennyi tüzelőért, mialatt a múlt hónapban az országos átlagár 17 270 forint volt.

A tűzifa esetében látványosabb az árcsökkenés: manapság majdnem 8 százalékkal kerül kevesebbe egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa, mint egy évvel ezelőtt. Augusztusban ennek az országos átlagára 7640 forint volt, egy évvel korábban pedig még 8270 forint.

És hogy mi várható? Ha nem történik semmi váratlan (például nem lesz egy újabb gázár-robbanás), akkor a tüzelőárak illeszkedni fognak a korábbi trendekhez: azaz októbertől beindul az áremelkedés, ahogy hirtelen mindenki elkezd betárazni tüzelőből, ezért is lehet érdemes még idejekorán lépni.

Viszont azt a keserű pirulát mindenkinek le kell nyelnie, hogy 2022 őszéhez képest jócskán fennragadtak a tüzelőárak: a brikett augusztusban 63,4 százalékkal volt drágább, mint 2022 augusztusában, a tűzifa mázsája pedig majdnem 52 százalékkal kerül többe manapság.

Jön a hatósági ár?

Most, hogy a piac megnyugodott, biztosan nem lesz olyan tűzifaprogram, mint 2022-ben volt. Legalábbis erről tájékoztatta korábban az Agrárminisztérium a Pénzcentrumot.

Az Agrárminisztériumnak nincs tudomása a kormány olyan szándékáról, hogy 2024. évben hatósági árat vezessen be a tűzifára

- írták. Hozzátették: az állami erdészeti társaságok megfelelő készletekkel, kedvező árakkal, időszakos akciókkal és jelenleg rövid kiszolgálási határidővel várják a tűzifa iránt érdeklődők megrendeléseit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ismert, a hatósági áras tűzifaprogram tavaly áprilisban szűnt meg, akkoriban a lakosság 10 köbméter mennyiségig vehette igénybe a kedvezményt. Akkor az alábbi erdei köbméterárakat határozták meg a fafajtákra:

  • Keménylombos:       30 000 Ft
  • Lágylombos:            19 000 Ft
  • Fenyő:                      19 000 Ft

A távhő lesz a rezsiemelés következő áldozata?

Milyen energia meglepetés vár ránk ezen a télen? - tette fel a kérdést legutóbbi, a Portfolión megjelent véleménycikkében Balogh József energiapiaci szakértő. Azt írta, van egy tél-specifikus probléma Magyarországon, amiről nem divat beszélni: a távfűtés. Pedig ez lehet idén télen az energiaszektor nagy meglepetése - írta.

Politikai szempontból a távfűtés egy igazi átok. A költségvetésnek sokba kerül, de nem lehet "elengedni", mert politikailag nagyon érzékeny: kerekített számokkal dolgozva kb. 100 településen van távhő, és kb. 650 000 lakossági fogyasztási hely van

- fogalmazott, majd emlékeztetett, a lakossági távhő ára igazi retró jelenség: 2014 óta nem változott. A magyar távhő kb. 70%-át földgázból állítják elő, aminek az ára az elmúlt évtizedben 9 és 340 euró/MWh között ingadozott. Balogh József kiemelte: a rezsicsökkentés egyik nagy abszurduma az, hogy a lakossági fogyasztónak kiszámlázott távhő megajoule-onként olcsóbb, mint a domináns alapanyag, a földgáz nagybani piaci ára.

Nem kell semmilyen közgazdasági ismeret ahhoz, hogy valaki felismerje: ez a távhő elszámolási rendszer a szocializmusból jól ismert "keresztfinanszírozás" nélkül azonnal csődbe menne

- húzta alá.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?