16 °C Budapest
Pest district Kazinczy street in Budapest, Hungary

Hiába tiltják be az AirBnB-t, nem várható áresés Budapesten: sokan eshetnek pofára

2024. szeptember 20. 16:58

Az elmúlt hetekben jelentős figyelmet keltett a Terézvárosban lebonyolított ügydöntő szavazás, ahol a kéthetes szavazáson résztvevők többsége arra szavazott, hogy a kerületben megszűnjön a rövidtávú szálláskiadás. Bár ezen az úgynevezett ügydöntő szavazáson gyakorlatilag az AirBnB betiltásáról szavaztak, az alacsony részvétel miatt elképzelhető, hogy a helyi bérbeadók megpróbálják továbbvinni majd az ügyet. Egyelőre azonban, még ha a lakóknak alig több mint 20%-a szavazott, az a döntés született, hogy 2026-tól megszűnik ez a nagyon is kedvelt szálláslehetőség. Az okokról, hogy vajon miért így döntött a lakók egy része, valóban van-e valós zavar, panasz a belvárosi rövidtávú lakáskiadás körül, a belvárosi ingatlanok specialistája mondja el véleményét.

„Természetesen nem csupán Budapesten sokallnak be a lakók olykor az AirBnB-től” – kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home ügyvezetője. – „Több európai város központjában is, ahol az AirBnB elterjedt, a lakók számára csaknem élhetetlenné vált a környék. Ilyen például Barcelona, Amszterdam vagy Párizs is. Ennek az egyik fő oka, hogy elsősorban a fiatalok preferálják ezt a fajta szálláslehetőséget, részben mert olcsóbb, illetve egy helyen tudnak sokan együtt tartózkodni, ráadásul ezeknek az ingatlanoknak többsége minden városban a bulinegyedek közelében van. Így könnyen előfordul, hogy a jól sikerült esti programok megzavarhatják a környék lakóinak nyugalmát.”

Az ingatlanpiacon felmerülő legelső kérdés, hogy vajon milyen rövid- illetve hosszútávú hatások várhatóak. A rendelet ugyan csak 2026-ban lép életbe, de kérdés, hogy miként gondolkodnak az ingatlanok üzemeltetői. A szakértő úgy véli, hogy hasonlóan a Covid első hullámát követő időhöz, nem várható hirtelen eladási bumm, mivel a legtöbb befektető amúgy is hosszú távon gondolkodott, így várhatóan a kiadás módját fogják csak megváltoztatni.

„Jelenleg az albérleti piac dinamikusan erősödik, mert jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat” – folytatja Ben-Ezra Orran. –„Amikor a döntés hatályos lesz, belép az albérletpiacra valamennyi jelenlegi rövidtávon kínált lakás. Ez egy átrendeződési idő lesz a kiadási piacon, ezt nagyjából 6 hónapra taksáljuk, így a lakástulajdonosok egy részének azért számítaniuk kell néhány hónap üresjáratra. Ez egészen addig fog tartani, amíg a város külső kerületeiből nem költöznek beljebb azok az emberek, akik örömmel választanák majd a jobb lokációjú albérleteket, de az eddigi helyzet miatt nem volt rá lehetőségük.”

A szakértő szerint tehát a bérbeadási piac az elmúlt évben olyan erős volt, hogy ez valószínűleg egyensúlyozni fogja a hirtelen megjelenő túlkínálatot. Az AirBnB lakások egyébként általában magasabb színvonalúak az egyéb hosszú távra kiadó lakásoknál, így várhatóan nem lesz szükség a beköltözésnél költséges átalakításokra.

„Nem igazán találkoztunk olyan külföldi befektetővel, aki csak és kizárólag az AirBnB miatt vásárolt volna ingatlant” – folytatja a Central Home szakértője.

A külföldi befektetők azért előzetesen feltérképezik a magyarországi lehetőségeket, több szempontot is mérlegelnek, összehasonlítják a paramétereke más országokkal. Ez ugyanúgy zajlik akkor is, ha valaki inkább vidéki ingatlanokat vásárol és akkor is, ha a Belváros a célpontja. Úgyhogy azt gondolom, hogy ez nem fogja a budapesti ingatlanpiacra már belépett szereplőket eltántorítani, inkább kivárnak, és a tevékenységüket módosítják majd. Terézváros és vele együtt az összes belső kerület továbbra is kiemelt ingatlanbefektetési terület marad, ez nem kérdés

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- mondta el.

Ben-Ezra Orran elképzelhetőnek tartja, hogy az átmenet évében, azaz 2025-ben lesz ennek a döntésnek visszatartó hatása, elmaradhatnak a VI. kerületben egyes vevőcsoportok és ezáltal a kereslet is csökkenni fog, de a Central Home jelenlegi tapasztalatai alapján értékcsökkenés nem fog bekövetkezni. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy például az V. kerületben eddig is nagyon kevés lehetőség nyílt a rövidtávú kiadásra, a kereslet ettől még ugyanolyan magas volt, erre számítanak a VI. kerületben is.

„Sőt még azt is el tudjuk képzelni, hogy ez a negatívnak tűnő hatás átfordulhat pozitív irányba is, és az emberek érdeklődése még inkább felélénkülhet a terézvárosi ingatlanok iránt, mert nincs a környéken AirBnB” – mondja Ben-Ezra Orran. – „Amennyiben pedig a VI. kerület bevételei nem sínyli meg nagyon az AirBnB elmaradását, nem zárnak be tömegesen éttermek, kávézók, akkor elképzelhető, hogy előbb-utóbb mindegyik belvárosi kerület követi majd a terézvárosiak példáját. Egy biztos, a külföldi befektetők budapesti vásárlási szándékát ez nem fogja alapjaiban megingatni.”

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?