14 °C Budapest
A Duna-parti református református templom légifelvétele napfelkeltekor, A budapesti Szilágyi Dezső téri református templom légifelvétele, A budai református templom Budapesten, A budai református templom BudapestenAz első budai református templom 1889-ben épült neogótikus stílusban. Az épület hasonlít a Mátyás-templomra. Az épület különlegessége, hogy az Úr asztala a nyitott Szentírással az épület közepén található.

Kiadó lakásokban fuldoklik az albérletpiac: nem bírt velük a kereslet

2024. augusztus 29. 13:32

A piacon megjelent kiadó lakásokat nem tudta felszívni a kereslet. A kiadó lakások iránti érdeklődések száma idén augusztusban 30 százalékkal erősödött júniushoz képest, de a tavaly augusztusi szinthez képest ötödével elmarad, részben a magas bérleti díjak miatt - olvasható az ingatlan.com közleményében.

Egymástól teljesen eltérő irányba mozdult az országos lakásbérleti piac kínálati és keresleti oldala az idei albérletszezonban - derül ki az ingatlanhirdetési portál legfrissebb elemzéséből, amely a pótfelvételik augusztus végi eredményhirdetésének apropóján mutatja be az albérletpiac jelenlegi helyzetét.

Újdonságot hozott az idei albérletszezon

Számottevően megnőtt a kínálat az elmúlt négy hétben az országos albérletpiacon, jelenleg ugyanis több mint 16 ezer lakóingatlan-hirdetésből válogathatnak a bérlők. A jelenlegi kínálat az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal, az egy hónappal ezelőtti szinthez viszonyítva pedig 13 százalékkal több kiadó lakás volt az országos piacon

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember szerint a bővülés három dolognak is köszönhető:

  • Egyrészt a tulajdonosok igyekeznek az albérletszezonban feltölteni a kiadó lakások hirdetéseit az ingatlanhirdetési portálokra, mert ilyenkor tudnak a leggyorsabban és leghatékonyabban bérlőt találni.
  • Másrészt albérletkeringő indul az ingatlanpiacon. Sok bérleti szerződésnek ebben az időszakban van az évfordulója, amikor a bérlők körbenéznek, hogy van-e szebb, jobb vagy olcsóbb kiadó lakás a kínálatban. Ahonnan pedig kiköltöznek, azok a lakások visszakerülnek a kínálatba.
  • Az idei albérletszezonban újdonságot jelent, hogy a kínálat bővülését nem követte le a kereslet növekedése részben a magas bérleti díjak miatt. Sok diák ugyanis a kivárásra játszott augusztusban, mert egy havi várakozással akár több százezer forintot tudtak megspórolni. Augusztus első négy hetében a kiadó lakások iránt 130 ezer telefonos érdeklődést mért a portál, ami 30 százalékkal több júniushoz képest, de az előző év azonos időszakától 20 százalékkal elmarad. A kereslet ezért nem tudta felszívni a megnövekedett kínálatot a piacról.

A KSH-ingatlan.com júliusi lakbérindexe éves szinten 10,2 százalékos drágulást mutatott az országos albérletpiacon, ami a tulajdonosoknak kedvezett, a bérlőknek viszont nem.

A kínálat elmúlt hetekben tapasztalt jelentős növekedése viszont már a bérlőknek jelentett segítséget. Nem csak azért, mert több kiadó lakásból tudnak válogatni, hanem azért is, mert lakáskiadói oldalon mutatkozó versenyhelyzet miatt idén elmaradt az albérletszezon közepén megfigyelhető drágulási hullám

- fogalmazott Balogh László.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennyi az átlagos lakbér, hajrázhat a kereslet

Budapesten augusztus végén közel 10 ezer kiadó lakás volt a piacon, amelyek az átlagos bérleti díja 250 ezer forintot tett ki. A legnagyobb kínálattal rendelkező kerületek közül a XI.-ben és a XIII.-ban is 250-250 ezer forintos átlaggal számolhatnak a bérlők. A legolcsóbb kerületek között van a XV., a XX., a XXI. és a XXIII., utóbbiakban 200 ezer forint alatt marad az átlagos lakbér, egész pontosan 170 ezer és 185 ezer forint között alakul.

Az egyetemvárosok körében továbbra is Debrecen számít a legdrágábbnak, ahol 230 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemzi a kiadó lakásokat. Győrben ugyanez az összeg havonta 190 ezer forint. Szegeden és Pécsen egyaránt 150 ezer forint az átlag. Veszprémben 160 ezer, Kecskeméten 145 ezer forintot kell fizetni kiadó lakást keresőknek. Miskolcon átlagosan 110 ezer forintért kínálják a tulajdonosok a kiadó lakásokat.

Az ingatlanhirdetési portál szakértője szerint a pótfelvételik augusztus 29-én esedékes eredményhirdetése és a döntést halogató diákok piacra lépése viszont erősödést hozhat a kiadó lakások iránti keresletben a következő két hétben.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02