11 °C Budapest
Aerial view over Terezvaros district of downtown Budapest, Hungary. Andrassy street and Heroes Square are in the center of the photo.

Forrnak az indulatok a belvárosban: megálljt parancsolnának a turisták özönének - de milyen áron?

ATV
2024. augusztus 28. 08:02

Szeptemberben fontos döntés előtt állnak Terézváros lakói: a kerületben arról szavazhatnak, hogy betiltsák-e az Airbnb-típusú rövidtávú lakáskiadásokat. A lakosság véleményét azért kérik ki, mert az ilyen szálláshelyekkel kapcsolatban egyre több panasz érkezik, bár a turizmushoz kapcsolódó érvek a lakáskiadások mellett szólnak - közölte az ATV. A lakástulajdonosok, akik Airbnb-vel foglalkoznak, igazságtalannak tartanák az egységes tiltást.

Egy helyi lakos elmondta a csatornának, hogy az Airbnb-k nagy többségével probléma van. „Itt beszélünk a zajterhelésről, ami egy körfolyosós házban a belső udvar miatt különösen felerősödik, valamint a hangos zenehallgatásról, a folyamatos dohányzásról, a nyitott ablaknál történő üvöltözésről. Nem is beszélve arról, amikor a buliból hazatérve összehányják vagy összevizelik a lépcsőházat" – mondta a lakos.

Az önkormányzatnak évente 700 millió forint bevétele származik az Airbnb-ken keresztül, azonban ennek megvannak a negatív hatásai is. A férfi hozzátette: „Érdemes lenne megnézni, hogy mennyi a többletkiadása a kerületnek az Airbnb-vel kapcsolatos problémák, például a bulik utáni romeltakarítás, vagy az önkormányzati rendészek munkája miatt.”

Egy másik terézvárosi lakos, aki 13 éve foglalkozik turisztikai lakáskiadással, felháborodását fejezte ki. Szerinte a döntést társasházanként kellene meghozni, és megfelelő szabályozással meg lehetne oldani a problémákat.  Hozzátette, ha az a cél, hogy elegendő albérlet álljon rendelkezésre, akkor állami bérlakásokat kellene építeni, nem pedig emberek vállalkozását tönkretenni. Mindkét oldalon vannak érvek, zárta gondolatait.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere elmondta, hogy eredetileg házanként szerették volna szabályozni a kérdést, azonban a kormányhivatal elutasította ezt a rendeletet. „Most az az opciónk, hogy vagy nem teszünk semmit, vagy megkérdezzük a lakókat, hogy mi a fontosabb nekik” – nyilatkozta a polgármester. Soproni szerint a belváros kiüresedése komoly problémát jelent. „Ismerek olyan lakót az Oktogon térről, aki egyedül él a társasházban, mivel a többi lakást felvásárolták. Eleinte csak egy szinten volt Airbnb, aztán lassan az egész házat megvették, és sokan kiszorultak a belvárosból” – mondta.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A polgármester hozzátette, hogy a társasházak tiltó rendeletet csak a jövőbeli Airbnb-kre hozhatnak, és ezt csak bíróságon keresztül tudják érvényesíteni; az önkormányzatnak nincs erre hatásköre. Terézváros lakói szeptember 2. és 15. között szavazhatnak a kérdésről.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?