Végre egy lista, amin Budapest az élen végzett: ezért költözik Magyarországra rengeteg külföldi?

Végre egy lista, amin Budapest az élen végzett: ezért költözik Magyarországra rengeteg külföldi?

2024. augusztus 22. 20:08

Budapest vezeti a hibrid vagy távoli munkavégzés minőségét bemutató globális listát. A városokat 10 szempont alapján pontozták, többek között az éghajlat, a közlekedés, az általános megélhetési költségek és a szélessávú internet sebesség szerint 2024-ben Budapest, Barcelona, Rio de Janeiro, Peking és Lisszabon lett a munkavállalás 5 legideálisabb célpontja. A kutatás szerint a hibrid munkavállalók 84%-a fontolgatja szabadsága meghosszabbítását, hogy távolról dolgozhasson.

A „Work from Anywhere Barometer” felmérése szerint Budapest lett a világ legjobb „workcation” városa, és ezzel olyan városokat utasított maga mögé, mint New York, Berlin és Szingapúr.

A „workcation” kifejezés olyan tevékenységre utal, amelyek során az utazók a nyaralás meghosszabbítása érdekében a munkát és a szabadidős tevékenységet összehangolják, akár kombinálják.  Népszerűsége egyre nő, főleg mióta a hibrid munka vált sokak számára a tényleges munkamodellé.

A hibrid munkavégzés és a felhőtechnológia elterjedésének köszönhetően a munkavállalók ma már onnan dolgozhatnak, ahol a legproduktívabbak. Ötből több mint négy (84%) hibrid munkavállaló már meghosszabbította vagy fontolóra veszi szabadsága kitolását annak érdekében, hogy távolról, az általa választott célállomásról dolgozhasson. Az International Workplace Group által végzett új kutatás kimutatta, hogy a „workcation” egyre népszerűbb az irodai dolgozók körében. A munkahelyek és a munkavállalók háromnegyede (74%) a „bárhonnan dolgozni” lehetőséget jelentős tényezőnek tekinti az új munkahely kiválasztásakor. Közel ennyien (75%) nyilatkoztak úgy, hogy a távoli munkavégzés adta szabadság növeli a munkavállalói elégedettséget.

A „Work from Anywhere Barometer” felmérés több kategóriában 10 kulcsfontosságú kritérium alapján értékelte a városokat: éghajlat, kultúra, szállás, közlekedés, étel és ital választék, megélhetés, szélessávú internetsebesség, fenntarthatóság és a rugalmas munkaterületek elérhetősége.

Budapest - (75/100)

A közlekedés és a szállások ára, a szélessávú internet, valamint a rugalmas munkaterületek elérhetősége tekintetében Budapest a hibrid munkavállalók legkedveltebb célpontja lett 2024-ben. Közép-Európa szívében, a Duna mellett fekvő a klasszikus építészetéről híres magyar főváros évente mintegy 12 millió külföldi turistát vonz. A város több mint 200 múzeummal és galériával, vibráló városrészekkel és nagy zöldterületekkel büszkélkedhet, így ideális választás a munka és a szabadidő egyensúlyát kereső digitális nomádok számára.

Barcelona - (73.5/100)

A 2023-as nyertese Barcelona volt, nem sokkal maradt le és továbbra is a hibrid munkavállalók kedvelt helyszíne, amelyet nagyszerű városi hangulat, lenyűgöző építészet és a szinte egész évre jellemző napsütés jellemez. A város népszerű azok számára, akik olyan változatos munkakörnyezetet keresnek, amely ötvözi a napot, a tengert és a homokot a kozmopolita légkörrel. Spanyolország széleskörű digitális nomád vízuma, a város kiváló közlekedési infrastruktúrája és a viszonylag megfizethető mindennapi élet biztosítja, hogy továbbra is elsőrangú célpontja marad a távoli munkavégzőknek.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Rio de Janeiro - (73.5/100)

A 2024-es „workcation” három legjobb városa közül megosztott második helyen áll Rio de Janeiro, amely a tavalyi barométer hatodik helyéről emelkedett dobogós helyre, köszönhetően a megfizethető szállás, étkezés, közlekedési költségek, valamint a gyors szélessávú internetelérhetőség terén elért lenyűgöző pontszámoknak. A világhírű karneválnak otthont adó Rio tele van éjszakai klubbal, éttermekkel és hatalmas zöldterülettel. A hibrid munkavállalóknak vonzó a meglévő digitális nomád közösség és a helyi önkormányzat támogatása (az egész városra kiterjedő 5G lefedettség és az új digitális nomád vízum), amellyel igyekeznek a várost még vonzóbbá tenni. Rio nagyvárosi kényelmet kínál a világhírű strandok, a túrázás és más szabadtéri látnivalók mellett.

Egyre több munkavállaló számára a hosszú napi ingázás ideje lejárt, mivel a hibrid munkavégzés lehetőséget kínál arra, hogy ott dolgozzunk, ahol a legjobban teljesítünk. A felhőtechnológiának és a jó minőségű internetkapcsolatnak köszönhetően ez a világon bárhol lehet

 - mondta el Mark Dixon, az IWG vezérigazgatója és alapítója. Így nem meglepő, hogy egyre többen élnek a munka és az utazás összekapcsolásának lehetőségével, legyen szó akár a nyaralást meghosszabbító néhány napról, vagy akár néhány hónapról.

Ez a tendencia tovább fog gyorsulni, és egyre több vállalat fogja alkalmazni a távmunka lehetőségét, hogy javítsa a munkavállalók munka és magánélet közötti egyensúlyát, és növelje munkáltatói vonzerőt.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?