Mosógép vezérlőpanel és bekapcsológomb,makró fotó

Ezt mindenképp tudnod kell az otthoni vízről: az egészséged is rámehet, ha nem figyelsz oda eléggé

2024. augusztus 17. 15:04

Egyáltalán nem mindegy, milyen az otthonunkban elérhető víz minősége, szerencsére azonban könnyen megtudhatjuk - és ha kell, még javíthatunk is rajta.

A víz az élet forrása – víz nélkül nincs élet, tiszta víz nélkül pedig nincs egészség sem. Az ivóvíz hiánya rövid távon is megengedhetetlen, annak minősége pedig hosszú távon befolyásolhatja egészségünket és életminőségünket.

Az ivóvíz minősége viszont sajnos nem mindenhol azonos, nagyon sok tényező befolyásolhatja, jelentősen eltérhet egyes régiókban, az adott terület vízforrásától függően. Egyes helyeken lehet, hogy a felszín alatti víz a fő ivóvízforrás, míg máshol tavak vagy folyók biztosíthatják a lakosság számára az ivóvizet. Az ivóvíz minőségét jelentősen befolyásolhatják egyéb környezeti tényezők, mint például az ipari szennyezés, egyes mezőgazdasági műveletek vagy éppen a természeti katasztrófák is.

Magyarországon a vízkeménység területleg változó, mértéke közepesnek mondható. Vannak olyan területek, például az Alföldön, ahol általában lágyabb a víz, itt a talaj általában kevesebb kalciumot és magnéziumot tartalmaz, amelyek az ivóvíz keménységét befolyásolják. Ahol ez nagyobb mennyiség, például a Dél-Dunántúlon, ott gyakran találkozhatunk magasabb vízkeménységgel. Ugyancsak magasabb a vízkeménység néhány északi és északkeleti területen is, a vízforrás és a környék geológiai összetétele miatt

- mondta erről Mihalek Miklós, a BWT Hungária vízkezelési szakértője. Hozzátette azt is, hogy éppen a Balaton környéke az egyik hely, ahol erre a kemény vízre számítani kell.

A városokban és az agglomerációjukban általában egységes vízellátó rendszert használnak, a helyi vízforrásokra alapozva, így kisebb a változékonyság a vízkeménységben, de például a Budakörnyéki-régióban, Közép-Dunántúlon és a Balaton környékén kifejezetten keménynek számít a víz. A túl kemény víz pedig nem csupán az ivóvíz ízét befolyásolhatja, hanem csökkentheti a háztartási gépeink élettartamát, azok működésének hatékonyságát is. Ha pedig ehhez hozzávesszük még, hogy sajnos szép számmal akadnak régi, vagy rosszul karbantartott vízvezeték-hálózatok is, így könnyen kerülhet szennyeződés is a vizünkbe

- tette még hozzá a szakértő.

Honnan tudhatjuk meg, hogy otthonunkban milyen a vízkeménység?

A területünkön működő vízszolgáltató honlapján kötelező feltüntetni a szolgáltatott víz minőségi paramétereit, de kereskedelmi forgalomban is kapható vízkeménységi teszter segítségével is meggyőződhetünk róla. Ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, hogy megfelelő minőségű, tiszta vizet használunk és fogyasztunk, az otthoni víztisztítás lehet a megoldás. Az otthoni víztisztító berendezések segítenek eltávolítani a potenciális szennyeződéseket, mint például a klór, a nehézfémek, a mikroorganizmusok és a szerves szennyeződések, így hozzájárulnak az egészségesebb ivóvíz ellátáshoz.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Most épülő, kialakításra kerülő házaknál, lakásoknál lehetséges már közvetlenül a vízóra után telepíteni egy legalább 100 mikronos lebegőanyag szűrőt. Ki kell alakítani egy csőleágazást, amely a konyhai vízvételi helyhez visz kezeletlen vizet a pult alatti ivóvízszűrő számára. Ezután kerül beszerelésre egy multiblock szerelvény a csővezetékbe, amelyhez bármikor szabadon csatlakoztatható bármelyik vízlágyító berendezés, amelynek segítségével kellemes, lágy, selymes vizet nyerhetünk a csapból. Természetesen nagyon fontos, hogy mindig az adott vízkeménységnek megfelelően állítsák be a vízlágyítót, és rendszeresen ellenőrizzék annak helyes működését is

- mondja Mihalek Miklós.

Az otthoni víztisztító rendszer kiépítésével sokat tehetünk egészségünkért is, hiszen elkerülhetjük a vezetékes vízzel szervezetünkbe jutó káros anyagok, nehézfémek fogyasztását, és egyben a fenntarthatóság útjára is lépünk, hiszen ha tiszta ivóvíz folyik majd a vízcsapból, nem lesz szükség arra, hogy tucatjával cipeljük haza a PET-palackos ásványvizeket, amellyel pénzt is spórolunk, a visszaváltásával, szelektív gyűjtésével pedig mindenképpen időt takarítunk meg.

 

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat, és azt, hogy valós képet kapjunk az ország helyzetéről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?