Az Atlanti-óceán északi részének topográfiai térképének 3D renderelése a 2023. április 12-i felhőkkel.A Noa vihar Anglia, Írország, Franciaország és a Benelux államok felett.Minden forrásadat közkincs.Felhőtextúra: Global Imagery Browse Services (GIBS) a NASA jóvoltából, VIIRS-adatok a NOAA jóvoltából.https://www.earthdata.nasa.gov/eosdis/science-system-description/eosdis-components/gibsSzín és víztextúra: Készült a Natural Earth segítségével.http://www.naturalearthdata.com/downloads/10m-raster-data/10m-cross-blend-hypso/Relief textúra: GMTED 2010 adatok az USGS jóvoltából. A forráskép URL címe:https://topotools.cr.usgs.gov/gmted_viewer/viewer.htm

Súlyos krízis közeleg, erre nem vagyunk itthon felkészülve: sorra rokkannak majd bele a gyerekes családok?

MTI
2024. augusztus 14. 10:33

A világon minden ötödik gyermeknek ma kétszer annyi szélsőségesen meleg napot kell elszenvednie, mint 60 évvel ezelőtt - derül ki abból a jelentésből, amelyet az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF tett közzé helyi idő szerint kedden New Yorkban.

A szervezet szakértői emlékeztettek arra, hogy 2023 volt minden idők legmelegebb éve, és idén ez a rekord is megdőlhet. Számításaik szerint a hőség okozta nehézségek világszerte mintegy félmilliárd gyermeket érintenek, a legtöbbet Afrikában, de például az Egyesült Államokban is 36 milliót. A fekete kontinens nyugati és középső részén 123 millió kiskorút sújt ez a probléma - arányuk ott megközelíti a 40 százalékot -, és különösen nehéz a Maliban, Nigerben, Szenegálban és Szudánban élők helyzete, ahol az évi 200-at is megközelíti vagy meg is haladja azoknak a napoknak a száma, amelyeken a hőmérséklet eléri a 35 Celsius-fokot.

Az UNICEF illetékesei arra figyelmeztettek, hogy a gyermekek szervezete jóval kevésbé alkalmazkodó a hőség szempontjából, mint a felnőtteké. A szélsőséges meleg ráadásul az oktatást is érinti: csak az idei első hónapokban legalább 80 millió gyermeknek maradtak el tanítási napjai ilyen okokból. A világszervezet a legsérülékenyebb szervezettel rendelkező rétegek kiemelt védelmére szólított fel "az akár potenciálisan halálos" időjárási szélsőségekkel szemben.

Catherine Russell, a gyermekalap főigazgatója pedig a témához kapcsolódva kiemelte annak fontosságát, hogy az általános felmelegedés mérséklésére kidolgozott párizsi egyezmény aláírói tegyenek további lépéseket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?