Detail closeup shot of a residential housing flat rental apartment building, blue sky pink wall windows balconies housing crisis Budapest, Hungary

Itt aztán van pénze a magyaroknak: van, aki megteheti itthon, hogy több 10 milliót költsön pluszba

2024. augusztus 14. 20:02

Az otthonteremtési támogatások hatásaként megnövekedett a kereslet a fővárosi agglomerációs térség ingatlanjai iránt. Az előző év első félévének adataihoz mérten, idén eddig 70%-kal több ingatlan cserélt tulajdonost, az átlagos ingatlanra fordított összeg pedig 21%-kal lett több, meghaladta a 72 millió forintot. A négyzetméterárak a teljes agglomerációt vizsgálva átlagosan 6%-kal, 628 ezer forintra emelkedtek. A Duna House ügyfelei körében a legnépszerűbb terület a déli agglomerációs térség volt.

A fővárosi agglomeráció ingatlanpiacának virágkorát hozó pandémia következtében megindult, erős kiköltözési hullámnak már 2022-ben vége szakadt, azóta pedig már egy egyensúlyi állapot is kialakult a Budapest környéki területeken, mégis az idei első félévben az országos ingatlanpiaccal együtt a fővárosi agglomerációs térség tranzakciószámai is markánsan növekedtek. A megújuló otthonteremtési támogatások hatásaként 2024 első felében 3%-kal több tranzakció zárult a területen, mint a 2022-es év azonos időszakában, 2023 első félévéhez mérten pedig jelentős arányban, 70%-kal emelkedett az agglomerációs szektorokban értékesített ingatlanok száma.

Törvényszerű az ingatlanpiacon, hogy a kereslet változásával igyekeznek lépést tartani a négyzetméterárak is. Az agglomeráció egészét figyelembe véve a 2023-as árszinthez mérten átlagosan 6%-kal, 628 ezer forintra emelkedett az ingatlanok négyzetméteréért fizetett összeg. Otthonteremtésre átlagosan a tavalyinál 21%-kal többet, 72 millió forintot fordítottak az ingatlanközvetítő ügyfelei a területen az elmúlt félév során, ezzel együtt a választott ingatlanok átlagos alapterülete is 14 négyzetméterrel, vagyis egy kisebb méretű, de teljes értékű szobával lett nagyobb” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A fővárosi agglomeráció hat szektora közül a 2024-es első féléves értékesítési adatai alapján a legnépszerűbb terület a déli szektor, itt zárult az agglomerációs adásvételek 29%-a. A szektor átlagosan 626 ezer forintos négyzetméterárral várja az otthonteremtőket, ami szintén 6%-os emelkedést takar. Ingatlanvásárlásra átlagosan az előző évinél 20 millió forinttal többet, 72,6 millió forintot fordítottak a déli szektor településeit választó vevők, akik átlagosan 116 négyzetméteres otthonokra szerződtek. Népszerű volt még a délkeleti szektor is, ahol az ügyfelek 22%-a szerződött, az átlagos négyzetméterár 561 ezer forint volt, az átlagos ingatlanérték pedig az összes szektort figyelembe véve a legcsekélyebb, 55,3 millió forint.

Az agglomerációban letelepedő ügyfelek a Duna House értékesítési adatai szerint az északnyugati szektorban költöttek a legtöbbet, átlagosan 97,56 millió forintba került itt egy tágas, 140 négyzetméter körüli otthon. Négyzetméterárak tekintetében ugyanakkor nem tekinthető rekordernek ez a terület, hiszen az itt mért 679 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagnál is költségesebb az ingatlanvásárlás a nyugati szektorban. A 2024-es adatok szerint a legdrágább szektorban 739 ezer forintos négyzetméteráron szerződtek a vevők, átlagosan 79,7 millió forintos értékben, 108 négyzetméter körüli alapterülettel rendelkező házakra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pénztárcakímélő megoldást választott az, aki az északi szektor települései mellett döntött, hiszen a szektorban lehetett a legalacsonyabb négyzetméterárakon, átlagos 552 ezer Ft/m2-ért ingatlanhoz jutni. A vevők átlagosan 62,9 millió forintot költöttek az otthonteremtés során és tágas, 114 négyzetméteres házakkal, lakásokkal gazdagodhattak. A legkevesebb adásvétel a keleti szektorban köttetett, az ingatlanközvetítő első féléves adatai szerint az esetek 8%-ban választották ezt a lokációt. A területen egyébként az agglomerációs átlagnál is kedvezőbb 591 ezer forintos, átlagos négyzetméteráron szerződtek a vevők, 118 négyzetméteres életterű otthonokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?