20 °C Budapest
EU New modern apartment building exterior concept. Residential house and home.

Így lepik el a Balatont a méregdrága luxusingatlanok: elképesztő pénzekből építkezik az elit

2024. augusztus 12. 09:15

A Balaton partját évről évre egyre nagyobb arányban terítik be a nagy, sok esetben oda nem illő beruházások. A természetes és zöld partszakaszokat felváltják az épületkomplexumok, vagy a magáncélra megvásárolható, árban mindenképpen luxuskategóriába tartozó ingatlanok. Eközben a helyiek sokszor már azért küzdenek, hogy a megszokott helyükön valahogy még oda tudjanak menni a vízhez – közölte a Telex.

Néhány éve Balatonakarattyán komoly beruházás készül: két éve már javában a Magyar Nemzeti Bank alapítványának konferenciaközpontját tervezik a településre. Az egykori MÁV-üdülő helyére gyakorlatilag felhúztak egy teljesen új negyedet. A korábban itt található MÁV-nyaralóban az 1970-es évektől pihenhettek a vasutasok, viszont az elmúlt bő két évtizedben már üresen álltak az épületek. Végül az MNB alapítványához került a terület, ahol felépült a Balatonakarattyai Oktatási- és Konferencia Központ néven futó projekt. A területére még a Balatont is bevezették, amire "jóléti vízfelület" néven kaptak engedélyt.

A konferenciaközpont éves működési költségét 2022-ben 2 milliárdra becsülték, végül tavaly nyárra készült el. Az MNB felügyelőbizottsága idén jelezte, hogy túl nagy lábon él a jegybank, itt szóba került az akarattyai üdülő is. Az épületek hivatalosan workshopok, képzések és kihelyezett tárgyalások helyszínéül szolgálnak. Az építmények területe több mint 12 ezer négyzetméter, amiből hasznos körülbelül 9 ezer.

A portál szerint az egész Balatonon egymást váltják a nagyobb projektek. Az egyik legnagyobb a jelenleg is folyamatban lévő gigaprojekt a BalaPort ingatlanegyüttes Balatonfüreden. A korábbi vitorláskikötő helyén most az új kikötő mellé 200 férőhelyes mélygarázst, 24 luxusapartmant és egy 102 szobás ötcsillagos szállodát is építenek. Eközben Tihanyban is hatalmas fölháborodást váltott ki egy 45 lakásos lakótelep terve, amit egy természetközeli, erdős területen akarnak megvalósítani. 

A lap ezen kívül még több ikonikus hely átépítéséről is beszámol, ahová igen borsos áron terveznek drága luxusingatlan komplexumokat felhúzni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?