17 °C Budapest
This image of the Elisabeth Bridge (in Hungarian : Erzsebet hid) was taken in Budapest, Hungary, Central Europe. The bridge was named after Elisabeth of Bavaria, queen and empress of Austria-Hungary who was assassinated in 1898. Elisabeth Bridge was destroyed during the second World war and reconstructed into its current design in 1964. This photograph was taken from the Buda side of the bridge and looking towards Pest.

Ezt minden bérlőnek és bérbeadónak tudnia kell: ezt a dokumentumot már nem kéri a NAV

2024. augusztus 7. 18:32

A lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel a kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja kapcsán a hosszú távú lakáskiadás legfőbb szabályait összefoglaló közleményében.

A közlemény szerint ha a bérbeadó magánszemély és nem turisztikai céllal adja ki ingatlanját, akkor a bérbeadás főszabály szerint áfamentes. A havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani, ami írásban rögzíti a bevételt - tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg: az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó.

A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves szja-bevallásban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemként kell feltüntetni; az adó mértéke 15 százalék - áll a közleményben. Az ingatlankiadás adózásáról bővebb információ olvasható a 10. számú Információs füzetben - írták.

A Pénzcentrum videóblogja, a Cashtag egy egész műsort szentelt annak a kérdésnek, hogy bérelni vagy inkább hitelt felvenni érdemesebb, ha lakásról van szó. A műsorban megszólaló Futó Péter ingatlanpiaci és Palkó István hitelpiaci szakértők elmondták, hogy bár jelenleg igen drágák az albérletek, a bérleti díjak még mindig elmaradnak a jelenleg elérhető piaci hitelek havi törlesztőrészleteitől. Ennek ellenére a Palkó István által elvégzett számítások szerint hosszú távon nézve még akkor is jobban megérheti a vásárlás, ha ehhez hitelt kell felvenni. De mégis hogyan? Ebből a cikkünkből kiderül. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?