17 °C Budapest
Smart TV on the cabinet in modern living room on white wall background. Modern white shelf with flat TV at home

Beindult az albérletpiac: aki teheti még most lépjen, erre lehet számítani idén a belvárosi lakásoknál

2024. augusztus 7. 17:03

A nyár egyik legnagyobb figyelemmel kísért történése mindig az a pillanat, amikor kihirdetik a következő tanévre a felsőoktatási intézmények felvételi eredményeit. A diákok és a hozzátartozók öröme mellett ilyenkor alaposan felbolydul az ingatlanpiac is, elsősorban az albérleti kereslet ugrik meg kiemelkedő módon. Mivel ilyenkor nagyon sokan rohamozzák meg a diákok számára alkalmas lakásokat, jellemző, hogy szinte szabadon formálhatják az árakat a bérbeadók.

Mivel egyes kerületekben megint szigorításokat rebesgetnek az AirBnB-vel kapcsolatban, így az is elképzelhető, hogy többen szívesen átállnának inkább a kisebb, de biztos hozammal kecsegtető hosszútávú bérbeadásra”- kezdi Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője, a belvárosi ingatlanok specialistája.

A tavalyi nyárhoz képest több mint 5%-os emelkedést tapasztalhatunk az albérleti piacon. Az áremelkedés egyébként már a pandémia idején megkezdődött, annak ellenére, hogy az AirBnB lakások egy része visszaállt a rövidtávú kiadás piacára. Mindenesetre a kínálat még mindig nem tudott lépést tartani a bérlőcsoport növekedésével a belvárosban, így a mai napig nagyobb a kereslet, mint a kínálat”- tette hozzá.

Az aktuális bérleti díjak jelenleg így alakulnak:

  • Stúdiólakás - 140-160 000 Ft / hó
  • Nappali egy hálóval - 180 000 Ft / hó felett
  • Kétszobásnál nagyobb lakások - 230 000 Ft / hó felett

Mi úgy tapasztaljuk, hogy az elmúlt években általában augusztus végére és szeptember elejére koncentrálódott az ingatlancsere, ekkor jelent meg az új kereslet” - folytatja Ben-Ezra Orran. - „Ezzel szemben idén már június hónaptól számítva egész nyáron kifejezetten erős a mozgás az albérleti piacon, köszönhetően például az Erasmus-programban résztvevőknek.” A Central Home szakértője szerint egyébként az albérletkeresők egy teljesen külön piacon mozognak, a kereslet-kínálat nincs direkt összefüggésben a vevő-eladó csoportokhoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Belváros pedig megint csak egy teljesen más terület, itt ritkábban fordul elő, hogy egy eladó gyors döntésekre, eladásra, vagy kiadásra kényszerül. Úgyhogy amikor mégis pangás lenne a piacon és kevesebb a kereslet mint a kínálat, akkor sem csökkennek igazán a belvárosi ingatlanárak, az eladók inkább kivárnak. Extrém helyzetekben ez természetesen változhat, a külföldi nagyvárosokhoz képest természetesen Budapesten is előfordulhat, hogy ha válság van, azonnal több lesz az eladó ingatlan, és több a potenciális bérlő is.

A Pénzcentrum videóblogja, a Cashtag egy egész műsort szentelt annak a kérdésnek, hogy bérelni vagy inkább hitelt felvenni érdemesebb, ha lakásról van szó. A műsorban megszólaló Futó Péter ingatlanpiaci és Palkó István hitelpiaci szakértők elmondták, hogy bár jelenleg igen drágák az albérletek, a bérleti díjak még mindig elmaradnak a jelenleg elérhető piaci hitelek havi törlesztőrészleteitől. Ennek ellenére a Palkó István által elvégzett számítások szerint hosszú távon nézve még akkor is jobban megérheti a vásárlás, ha ehhez hitelt kell felvenni. De mégis hogyan? Ebből a cikkünkből kiderül. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?