28 °C Budapest
Mid adult man using his smartphone while visiting his parents

Hosszú évekig a szüleik nyakán maradhatnak a magyar fiatalok: nincsen választásuk?

2024. július 29. 13:02

Az utóbbi két évben csökkent a szüleikre anyagilag támaszkodó magyar fiatalok arány. Magyarországon a 18-34 év közötti korosztály 52,6 százaléka nem repült még ki teljesen, ez nem sokkal magasabb az EU-átlagnál (49,6%) a 2023-as adatok alapján. A helyzet volt ennél sokkal kedvezőtlenebb, 2018-ban 62,7 százalékos volt ez az arány.

Az Y és Z-generáció tagjait gyakran éri az a vád, hogy nem igyekeznek eléggé, hogy elhagyják a mamahotelt, sokkal tovább maradnak "szüleik nyakán", mint a korábbi generációk tagjai. Az utóbbi néhány év statisztikái azonban arról tanúskodnak, hogy jelenleg sem rosszabb a szüleikkel élő fiatal felnőttek aránya, mint pédául 2008-ban volt. A legrosszabb arány az elmúlt két évtized alatt 2018-ban fordult elő, ekkor 10-ből 6 harmincöt év alatti felnőtt élt még a szüleivel, vagy függött tőlük anyagilag Magyarországon. Az Eurostat nemrég frissített adatbázisa szerint az EU-átlagtól sincsenek lemaradva sokkal a magyar fiatalok.

A mai fiatalokat gyakran éri a vád, hogy nem hajlandók elhagyni a családi fészket, miközben szüleik hasonló korukban már régen önellátók voltak. A friss adatok szerint viszont visszatértünk a 15-20 évvel ezelőtti arányhoz: 2023-ban a magyar 18-34 éves korosztálynak durván fele (52,6%) élt csak szüleivel, függött tőlük anyagilag. Ennél sokkal magasabb az arány a horvátoknál (76,9%), szlovákoknál (68,6%), szlovéneknél (60,4%). A román fiataloknak is 57,1 százaléka még függ szüleitől, szomszédaink közül egyedül Ausztriában (40%) kisebb a megoszlásuk.

Az Eurostat adatai egészen 2005-ig mennek vissza Magyarországot tekintve, az EU-átlag pedig 2010-től áll rendelkezésre. Az alábbi grafikon megmutatja, hogy amíg az uniós átlag viszonylag változatlan maradt az évek során, addig Magyarországon voltak kiugrói időszakok, és 2008 után tartósan magasabb lett ez az arány:

Ha pedig külön vizsgáljuk az egyes korcsoportokat, akkor azt láthatjuk, hogy a 2023-as friss számok alapján a magyar fiataloknak nincs szégyenkeznivalójuk. Mind a 18-24, mind a 25-29 és még a 30-34 évesek korosztályában is szinte megegyezik a szülőktől anyagilag függők aránya, mint az EU-ban.

Mennének, ha tudnának?

Az egyes generációkkal kapcsolatban gyakran terjednek el sztereotípiák, amelyeket a számadatok egyáltalán nem igazolnak. Jelenleg például a fenti adatsor alapján a magyar fiataloknak ugyanúgy nagyjából a fele függ anyagilag még a szüleitől, vagy lakik is otthon, mint 2008-ban. Volt időszak, amikor ez az arány jelentősen magasabb volt, a 2008-as válságot követően egészen 2020-ig.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 2000-es évek óta azonban jelentősen megváltozott a társadalmi és gazdasági környezet is. A fiatalok jó része, mivel többen jelentkeztek egyetemre, fősikolára, mint azt megelőzően, még kénytelen volt részben vagy teljesen szüleire támaszkodni 18 éves kora után is. Továbbá a lakhatási költségek egy mai fiatalra sokkal nagyobb terhet rónak, mint a korábbi évtizedekben. A családalapítás - a házassági és gyermekvállalási életkort mutató statisztikák szerint - szintén egyre későbbre tolódik, ez is késlelteti a leválást a szülőkről. Lehetséges, hogy vannak fiatalok, akik kényelemből, vagy anyagi megfontolásból nem költöznek el a szülői házból, azonban a többségre feltehetően nem ez a jellemző.

Mindig bukkannak fel újabb és újabb megbotránkoztató történetek szüleik nyakán élő 40-esekről, akiket nem lehet a saját lábukra állítani, vagy olyan szülőkről, akik nagykorúvá vált gyermekeiktől lakbért kérnek, hogy a kiköltözésre ösztönözzék őket. Ugyanígy mindig lesznek sztereotípiák az egyes generációkkal szemben, minthogy az Y és Z-generáció tagjai nem hajlandók elhagyni a mamahotelt. Valójában azonban egyedi élethelyzetek és egyéni sorsok sora, amelyből a statisztikai összeáll, vagy egy előítélet megszületik.

Nincs rá semmilyen általános érvényű javallat, meddig maradjon egy fiatal a szülői házban és mikor kell azt elhagynia. Azonban a generációk - szülők és gyerekeik - közti feszültségek megoldására általánosságban igaz, hogy érdemes azokat megbeszélni és közösen olyan kompromisszumos döntést hozni, amely mindenki számára elfogadható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?