Egy gyermek kinyitja a hűtőszekrény fagyasztórekeszét, és belenéz. Üres.

430 ezer magyar került a tönk szélére: nem változtathatnak semmin, sanyarú sors vár rájuk

2024. július 22. 16:05

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2023-ban az Európai Unióban közel 20 millió gyermek volt kitéve a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának, amely az összes 18 év alatti gyermek 24,8%-át érintette. Magyarországon ez az arányszám 24,4 százalékos volt, így összesen mintegy 430 ezer gyereket fenyeget az elszegényedés réme. Ráadásul az eddig kedvező adatok után 2023-ban nagyot roppantott a magyar háztartások költségvetésén, aminek az lett a következménye, hogy 2018 óta nem mértek ilyen rossz adatot idehaza.

2023-ban az EU-ban közel 20 millió gyermeket fenyegetett a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. Ez a szám a 18 év alatti gyermekek 24,8%-át érintette, 2022-hez képest viszonylag változatlan maradt, mindössze enyhe, 0,1 százalékpontos növekedés történt – adta hírül az Eurostat.

Ha országos összevetésben is megnézzük az adatokat, akkor kiderült, hogy ilyen szinten messze Románia produkálta a legrosszabb adatokat. Náluk ugyanis a 18 év alatti gyermekek 39 (!) százaléka veszélyeztett a szegénységtől vagy a társadalmi kirekesztettségtől. Ez 10 gyerekből átlagosan majd 4 gyereket jelent. Nem sokkal volt jobb a helyzet Spanyolországban sem, itt az arány 34,5 százalék volt, míg Bulgáriában 33,9 százalék.

Az EU-s átlag egyébként 24,8 százalékos, aminél a friss adattal rendelkező országok közül 9 végzett rosszabbul. Magyarország azonban nem tartozott ezek közé, ugyanakkor alulról hazánk álla legközelebb az uniós átlaghoz. A statisztikák szerint ugyanis

Magyarországon a 18 évnél fiatalabbak 24,4 százalékát fenyegette az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettsége réme. Ez pedig még így is a fiatalok csaknem negyedét (!) jelenti.

Hazánk ezzel az adattal legközelebb Írországhoz és Németországhoz áll, de nem vagyunk messze a máltai vagy éppen negatív oldalról az osztrák adatoktól sem. Ezzel szemben a lista másik oldalán messze Szlovénia teljesít a legjobban, itt a gyerekek „mindössze” 10,7 százalékát fenyegeti az elszegényedés/társadalmi kirekesztés, de Finnország és Hollandia sem éri el a 15 százalékot. Miközben 16 százalékos arányszám alatt maradt Csehország és Dánia is.

Mi történt Magyarországon?

Bár a 2023-as adatok szerint a hazai aranyszám az EU-s átlag alatt maradt, nem sok örülni valónk van. Már csak azért sem, mert 10 éves távlatban éppen 2022-ben volt idehaza a legalacsonyabb a gyerekek elszegényedésnek való kitettsége, akkor még 18,1 százalékukat érintette a probléma. Egyetlen év leforgása alatt azonban az arányszám több mint 6 százalékpontot ugrott. Ez pedig 2018 óta a legrosszabb adat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pedig 2015-től elég jól alakultak a mutatók, akkor ugyanis még a gyerekek több mint 40 százalékát érintette az elszegényedés réme, ezt sikerült 7 év alatt 18 százalékra letörni, azonban a súlyosan válságos 2023-as év jókora nyomot hagyott a magyar gazdaságon, és így természetesen a hazai háztartásokon is. Ez pedig a legtehetetlenebb rétegeken jelentősen meg is látszik.

Hiába tehát az elmúlt évtizedes felzárkózás, a brutális 2023-as év rengeteg magyar családot sodort a tönk szélére, és ennek leginkább a szegényebb családokban élő gyermekek isszák meg a levét. 2023-ra ugyanis a 18 évesnél fiatalabb magyarok mintegy negyedét fenyegeti az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztés, ami így összességében mintegy 430 gyereket jelent.

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül.

Create your own user feedback survey

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?