31 °C Budapest
Friss hó borítja Dobogókőt, a Pilis hegység szívét, Magyarország. A Duna a távolban, a felhők alatt látható.

Tömegek menekülhetnek ezekre a hazai vidékekre a kánikula elől: fillér az ingatlan, nyáron sincs pokol

2024. július 19. 13:00

A rekord melegben mindannyian keressük a lehetőségeket az enyhülésre. A szakemberek, viszont már évek óta kongatják a vészharangot, hogy felhívják a figyelmet a klímaválságra és a globális felmelegedésre. Az évről évre egyre forróbb nyári napokon, néhány fok is enyhülést jelenthet. A Pénzcentrummal összegyűjtöttük Magyarország leghidegebb helyeit és megnéztük, mennyi pénzért költözhetnénk oda.

A 2024-es nyár egyértelműen a rekordok nyara, sőt már az is egyre valószínűbb, hogy nemcsak a havi hőmérsékleti rekordok dőlnek meg hónapról hónapra, hanem az idei lehet minden idők legmelegebb nyara. Úgy tűnik sajnos, hogy a klímaválság okozta felmelegedésre utaló mémek nem hazudnak és talán nem is olyan túlzóak, mint gondoltuk. Így az „Ez életem legmelegebb nyara!” felkiáltás után tényleg helytálló az „Ez hátralevő életünk leghidegebb nyara!” mondat.

Egyelőre az előrejelzések alapján marad a kánikula és a másodfokú, illetve harmadfokú, 29 fok feletti átlagnál kihirdetett riasztás. A mostani hőhullám pedig nemcsak a hosszúsága, hanem intenzitása miatt is az eddigi legdurvább. Sokan menekülnek a tikkasztó hőség elől egzotikus helyekre vagy éppen hűvösebb országokba kikapcsolódni. Az aktuális utazási szokásokról részletesebben nagymintás felmérésünkben, a 2024-es Nagy Utazáskutatást feldolgozó cikkeinkben olvashatsz.

Ha pedig végleg elmenekülnénk a meleg elől, a Pénzcentrummal most olyan hazai településeket gyűjtöttünk össze, ahol jó eséllyel elviselhetőbb lehet az évről évre egyre aggasztóbb kánikula. A hidegrekordokat tartó fagyzugokban a tél egészen biztosan dermesztő, viszont talán nyáron is enyhébb napokra számíthatunk. A HelloVidék Németh Lajos meteorológussal járta körbe a hűvős települések és a kánikula témáját friss írásában.

A Pénzcentrum korábbi cikkében pedig Magyarország negatív hőmérsékleti rekordjait vizsgáltuk az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérései szerint, majd a rekordok darabszámát vettük alapul. Magyarország leghidegebb települése egyértelműen a Nógrád megyei Zabar, ahol 51 napon mérték a leghidegebbet. A mérések eredményeivel az alábbi módon alakult a fagyos lista:

  1. Zabar
  2. Putnok
  3. Csákvár
  4. Dobogókő
  5. Encs
  6. Kékestető
  7. Balatonfüred

A dobogó legfelső fokán álló Zabar egy kis község az észak-magyarországi régióban, Nógrád megyében. Az elmúlt időszak alapján nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű adat az átlagos négyzetméterár megállapításához, ezért megnéztük van-e jelenleg elérhető eladó ingatlan a településen. Az ingatlan.com kínálatában 7 db házat találtunk, amelyekhez 5 és 22,5 millió forint közötti árakon juthatnak hozzá a vevők.

Csákváron a legkisebb négyzetméterár, amivel számolhatunk 419 889 forint, a legnagyobb 663 793 forint. Átlagosan 565 610 forint/négyzetméterért kínálják a lakásokat. Az ingatlanokra vetítve ez 62 877 222 forintos átlag árat jelent. A legolcsóbb lakás 29 800 000 forint, a legborsosabb árú pedig 135 000 000.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dobogókő Pilisszentkereszt része, ahol a főváros közelsége, illetve a turisztikai szempontból jelentős lokáció miatt jobban ki kell nyitnunk a pénztárcánkat, ha itt vennénk lakást. Az átlagos négyzetméterár 869 404 forint, a legmagasabb pedig megközelíti a budapesti külső kerületek árát 907 142 forinttal. Ha olcsóbb ingatlant vadászunk, akkor is körülbelül 831 666 forinttal kell számolnunk négyzetméterenként.

Encsen nagyon kedvező áron érhetőek el a lakások. Átlagosan 223 912 forintos négyzetméteráron lehet ingatlanhoz jutni a kisvárosban. Kékestető, Gyöngyös egyik városrésze Heves megyében. A városban az átlagos négyzetméterár 461 681 forint. Az ingatlanok átlagára pedig 44 325 194 forint.

Balatonfüred a fagyzugos lista kakukktojása. A Balaton északi partszakaszának egyik legnépszerűbb településén a budapesti négyzetméterárakhoz hasonló összegért lehet lakást vásárolni. A legmagasabb négyzetméterár megközelíti a fővárosban is rekordnak számító közel 3 millió forintot, 2 875 000 forinttal. Az ingatlanok átlagosan 1 682 481 forint/négyzetméterért kaphatóak. Az ingatlanok között a legnagyobb ár 745 000 000 forint.

Garancia ugyan nincs, hogy ezeken a helyeken enyhülést találhatunk a hőségben, viszont az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy a listán szereplő településeken van a legnagyobb esélyünk arra, hogy legalább néhány fokkal hűvösebb helyen vészelhetjük át a 2024-es nyarat.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 3. kedd
Hilda
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?