erkély naperőmű egy hamburgi lakóházon

Egyre több magyar nullázza így a rezsit: teljesen legális, több fizetős számlát nem is kapnak

MTI
2024. július 19. 11:29

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

 A csaknem 275 ezer háztartási méretű kiserőmű kapacitása együttesen 2514 megawatt, további 520 megawatt a saját célra termelőké. A tavalyi év végéhez képest az első féléves növekedés 673 megawatt volt, az év első hat hónapjában tehát mintegy tizedével nőtt a hazai napelemes rendszerek beépített teljesítménye.

Az időarányos előrehaladás alapján az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan idén is nemzetközi összevetésben kimagasló, 1 gigawatt feletti mértékben gyarapodhat a hazai napenergia-kapacitás - prognosztizálta a minisztérium.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) napokban közzétett beszámolója szerint 2010 és 2022 között 2 megawattról (MW) 4235 MW-ra emelkedett a napelemek beépített teljesítőképessége. Az elmúlt évek lendületes növekedése nyomán hazánk hat évvel korábban, már 2024 tavaszára elérte az előzőleg 2030-ra megcélzott 6 gigawattot. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért a következő évtized elejére kétszer nagyobb, 12 gigawatt beépített teljesítménnyel számol - hangsúlyozta az EM.

A közleményben kiemelték: a jövő a zöldenergiáé. Magyarország élen kíván járni a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. Fontos eredmény, hogy 2023-ban Magyarországon volt a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb a napenergia aránya az áramtermelésben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormány a már futó programokban 230 milliárd forinttal ösztönzi a zöldenergia fokozott és hatékonyabb hasznosítását. A további napelemes teljesítmény növelését érdemben előmozdítja a Napenergia Plusz Program. A támogatott fejlesztések nagyobb számban 2024 második felében készülhetnek el. A program a keretösszeg megemelésének köszönhetően több mint 25 ezer családtól vállalhatja át beruházási költségeik kétharmadát. A nyertesek a napelem és energiatároló egyidejű telepítésével saját célra termelhetnek zöldenergiát, így önellátási képességük erősödik, áramszámlájuk csökken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 3. kedd
Hilda
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?