30 °C Budapest
Felismerhetetlen férfi új, megtisztított szűrőket helyez vissza az otthoni szobában a falon lógó légkondicionálóra. Szakember a légtisztító és klímaberendezéshez használt készülék részleteit szereli.

Ész nélkül pörgetik a klímát a magyarok: ez aztán szép rezsiszámla lesz!

MTI
2024. július 17. 18:33

Kedden is megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári magyarországi áramfogyasztási rekord - derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. legfrissebb adataiból.

Kedden este a 19.45 és a 20.00 óra közötti időszakban újabb rekordszintet, 7036 megawattot (MW) ért el a magyarországi villamosenergia-rendszer terhelése - tájékoztatta a rendszerirányító szerdán az MTI-t. Ezen a héten hétfőn is csúcsot regisztrált a Mavir, akkor 6951 MW volt a rendszerterhelés csúcsértéke, a keddi érték ennél 85 MW-tal magasabb.

A július 16-án mért nyári rendszerterhelési csúcs már összemérhető a mindenkori éves csúccsal, amely 7441 MW volt, és 2024. január 24-én mérték - hívták fel a figyelmet. A Mavir tájékoztatása szerint nyáron, tartós összefüggő kánikula esetén inkább az esti órákban jellemzők a terhelési csúcsok, amikor a háztartásokban is üzemelnek a klímaberendezések, valamint más elektromos berendezések is.

A villamosenergia-felhasználás enyhén nőtt Magyarországon az idén az első fél évben - állapítható meg a Mavir honlapján frissen közzétett tájékoztató adatokból.  Az első hat hónapban a hazai bruttó villamosenergia-felhasználás 21 863,6 gigawattóra (GWH) volt, kevesebb mint egy százalékkal meghaladta a tavaly első félévi 21 656,8 gigawattórát.  A felhasználás 75,38 százaléka a hazai erőművek termeléséből, 24,62 százaléka importból származott. Egy évvel korábban a felhasznált energia 26,4 százaléka érkezett importból.

A magyarországi erőművek az idén 16 481 gigawattóra áramot termeltek, 3,7 százalékkal többet, mint 2023 ugyanezen időszakában. Az import ugyanakkor 5764 gigawattóráról 5382 gigawattórára, 6,6 százalékkal csökkent egy év alatt. A fogyasztás az idén is januárban volt a legmagasabb, abban a hónapban a tavaly januárit is 7,5 százalékkal haladta meg. Júniusban szintén észlelhetően nőtt az áramfelhasználás, 4,4 százalékkal bővült a tavaly júniusihoz képest.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 676 013 millió forintot igényelnél 84 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 47 769 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 47 901 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az import aránya a téli hónapokban tavaly és az idén is magas, 30 százalék körüli volt, majd áprilisban mélyponton állt (2023: 19 százalék; 2024: 15,4 százalék). Az idén májusban és júniusban szintén alacsony lett, 17 százalék körül alakult az export-import szaldó a tavalyi 28, illetve 25 százalék után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 28. szerda
Ágoston
35. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?