Detail closeup shot of a residential housing flat rental apartment building, blue sky pink wall windows balconies housing crisis Budapest, Hungary

Hihetetlen drágulás az albérletpiacon: melyik diák tudja ezt vajon megfizetni?

2024. július 16. 12:02

A korábbinál tempósabb drágulással kanyarodott rá júniusban az albérletpiac a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után induló főszezonra. Júniusban havi szinten 1,9, Budapesten 1,6 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak májushoz képest. Az albérletpiac továbbra is nagyon koncentrált, mert a kiadó lakások 85 százaléka Budapesten és a vármegyeszékhelyeken található.

Július elején Budapesten 250 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, a legnagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 245 ezer, Győrben 195 ezer, Szegeden 163 ezer, Pécsen 140 ezer, míg Miskolcon 110 ezer forintos összeggel számolhatnak a bérlők - ez derült ki a KSH-ingatlan.com friss lakbérindexéből.

Rövidesen, a felsőoktatási ponthatárok július végén várható kihirdetése után indul a főszezon az albérletpiacon, ezen belül Budapesten és a legnagyobb egyetemvárosokban lehet a legnagyobb aktivitásra számítani. Ahogy az elmúlt évben azonban most is már kicsit hamarabb elindult az élénkülés, amely a bérleti díjakban és a kínálat alakulásán is látható.

Júniusban az országos átlagos bérleti díjak 1,9 százalékkal emelkedtek májushoz képest, a fővárosban pedig 1,6 százalékos volt a növekedés. Ez gyorsulást jelent a májusi szintekhez képest, akkor havi összevetésben országosan 0,7, a fővárosban pedig 1,4 százalékos volt a drágulás

- ismertette a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az élénkülés a kínálat alakulásán is látható, de Budapesten és az egyetemvárosokban eltérő volt a forgatókönyv. Az albérletpiac legnagyobb része ezekre a településekre koncentrálódik, mert az országszerte több mint 14 ezer kiadó lakóingatlan 85 százaléka Budapesten és a vármegyeszékhelyeken található. A fővárosban az elmúlt egy hónapban - június és július eleje között - szűkült a kínálat. Balogh László szerint ez azzal magyarázható, hogy a kereslet elkezdte felszívni a fővárosi kínálatban megjelent lakásokat. A bérlők egy része ugyanis megelőzte az egyetemisták és főiskolások rohamát.

A vármegyeszékhelyeken egyelőre erőt gyűjt az albérletpiac a szezonra, mert a kínálat egy hónap leforgása alatt közel 5 százalékkal bővült. Ez a jelentősnek mondható bővülés elsősorban az egyetemvárosoknak köszönhető

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- mondta az ingatlan.com szakembere.

Július közepén a fővárosban a kiadó lakások átlagos bérleti díja az ingatlan.com adatai szerint 250 ezer forint volt. Ahogy korábban, most is igen jelentős eltérések vannak a városrészek között. A legszélesebb kínálattal rendelkező kerület továbbra is a XI. és a XIII. előbbit 280 ezer, utóbbit 250 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemzi. Az egyetemisták körében keresett városrészek közé sorolható egyebek mellett a VIII., a IX. és a XIV. kerület is, ahol 230-250 ezer forint az átlagos bérleti díj.

Az egyetemvárosok közül Debrecen lényegében a fővárosi árszinten lehet kiadó lakást bérelni, ugyanis 245 ezer forint az átlagos bérleti díj. Miközben a győri kiadó lakásoknál 195 ezer, szegedi társaiknál 163 ezer ugyanez az összeg. A pécsi bérlőjelöltek 140 ezres átlaggal kalkulálhatnak, míg Miskolcon az albérleteket 110 ezer forintért kínálják. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 24. szombat
Bertalan
34. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?