26 °C Budapest
Sorházak Stratford kerületben, London East End, Borough of Newham városrészében. London, Egyesült Királyság

Sokkoló hír az angliai magyaroknak, ez vár rájuk a kormányváltás után: kiköltözni sem lesz egyszerű?

2024. július 15. 16:00

A nemrég lezajlott brit kormányváltás magában hordozza az ígéretet, hogy megoldódik végre az ország lakhatási krízise, ezzel együtt pedig az oda kivándorolt magyarok élete is könnyebb lehet. A Pénzcentrumnak nyilatkozó elemző szerint a nemrég színre lépett Starmer-kormány lazíthat a bevándorlási szabályokon is, de arról azért továbbra sem álmodozhatnak a magyarok, hogy ingatlant vásároljanak a szigetországban.

Szűk két héttel ezelőtt politikai földindulás volt az Egyesült Királyságban: a 2010 óta, vagyis már csaknem másfél évtizede kormányzó konzervatívok egy hatalmas választási vereségbe szaladtak bele, és át kellett adniuk a hatalmat a Keir Startmer vezette Labournak, vagyis a baloldali Munkáspártnak. Erről a Pénzcentrum is beszámolt.

A váltástól azonban a britek nem csak politikai, hanem szociális változásokat is várnak, kezdve azzal, hogy a Starmer-kormány oldja meg végre az egyre égetőbb lakhatási krízist, ami immár két évtizeden átnyúló problémát jelent nem csak a helyi lakosoknak, de az igen nagyszámú gazdasági bevándorlók közösségének is. Az új kormány pedig nem is tétlenkedik: Keir Starmer a kabinet egyik első és legfontosabb feladatának nevezte, hogy dolgozni kezdjenek mindezen.

Ebben a cikkben szakértővel nézzük át annak lehetőségeit, mennyiben érinti, érintheti ez a több, mint 100 ezres lélekszámú magyar közösség életkörülményeit, vajon olcsóbb lesz-e a lakások bérleti díja? Mire számíthatnak a gazdasági bevándorlók az országban, vajon jobban fognak-e élni?

Súlyos lakhatási válság van a szigetországban

Az Egyesült Királyság azzal együtt is a magyar kivándorlók, illetve a csak időlegesen külföldi munkát vállalók egyik kedvenc célországa, hogy 2021 elején a szigetország kilépett az Európai Unióból. Ezzel a bevándorlási és munkavállalási feltételek is szigorodtak, és ez sok magyar vendégmunkást eltántorított. Ennek ellenére azért olyan jelentősen nem csökkent a számuk, a szakértők szerint az még mindig tartósan 100 ezer felett van - ezt Horváth Sebestyén, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője is megerősítette lapunknak.

Az Egyesült Királyságban közel 180 ezer honfitársunk él vendégmunkásként, azonban a különböző források csupán 120 ezer főről számolnak be. A szigetországban élő magyar bevándorlók száma hazánk 2004-es uniós csatlakozását követően nőtt meg jelentősen

- fogalmazott az elemző. Hozzátette, hogy a lakhatási válság, amellyel Nagy-Britannia több évtizede küzd, nem csak az őskalosokat, hanem bizony a szerencsét próbálni odaérkező magyarokat is jelentősen sújtja.

Legfőbb problémát számukra a lakhatás biztosítása jelenti, szinte mindegyikük ingatlanbérlésre szorul, a saját lakástulajdon szerzése számukra gyakorlatilag lehetetlen célkitűzés. Az Egyesült Királyságban élő magyar vendégmunkások főleg a brit nagyvárosok agglomerációjában tudnak ingatlant bérelni, mivel a belvárosi lakások túlfoglaltak

- tette hozzá.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 676 013 millió forintot igényelnél 84 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 47 769 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 47 901 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Annak is vannak persze bőven okai, hogy nem csak a vendégmunkások, hanem a született britek is csak nagyon nehezen jutnak lakáshoz. Horváth Sebestyén elmondta lapunknak, hogy a covid előttre datálható vissza az, hogy miért nem épül elég lakás az országban - és hogy a lakásbérlések összege is jelentős emelkedésen ment át.

A lakhatás kérdése a választást megelőző kampány egyik központi témája volt, a Konzervatív pártot ellenfeleik azzal kritizálták, hogy nem teljesítették az egyik fő 2019-es ígéretüket, miszerint Angliában évente 300 ezer új lakást építenek a 2024-ig tartó parlamenti ciklusban. A valóságban azonban a Skóciában és Walesben épített ingatlanokat is beleszámítva sem sikerült évente több mint 250 ezer új lakóhelyet felhúzni. A lakhatási krízis az Egyesült Királyság lakosságának az egyik fő problémája, mind az ingatlanárak, mind a bérleti díjak meredeken emelkedtek az utóbbi két évben. Az áremelkedési csúcspontot idén márciusban érték el, ekkor éves alapon 9,4 százalékkal kellett többet fizetni egy havi ingatlanbérlésért. A helyzetet tetézte, hogy bár a tavalyi év második negyedévében rekord mennyiségű ingatlan épült, a rákövetkező negyedévben a koronavírus járvány és a 2008-as válság óta nem látott szintre zuhant be az építőipari teljesítmény

- mondta az elemző.

Könnyebb lehet a magyaroknak is?

Végezetül térjünk vissza a vendégmunkásokra: megkérdeztük az elemzőt, szerinte mire számíthatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok? Mint Horváth Sebestyén fogalmazott: várakozása szerint a Brexit utáni szigorításon lazítanak majd, így többen kaphatnak majd bevándorlási engedélyt.

A munkáspárti politikusok már a kampányban megígérték, hogy felhagynak a Konzervatív Párt elhibázott bevándorláspolitikájával és felfüggesztik a hírhedtté vált ruandai kitelepítési programot. Az új kormányzat várhatóan ki fogja terjeszteni azok körét, akik jogosultak a bevándorlási engedélyre. Keir Starmer egyik kampányrendezvényén amellett is elköteleződött, hogy a turistákkal szemben a vendégmunkások lakhatási helyzetét fogja előtérbe helyezni, így ezalapján arra lehet számítani, hogy szigorítani fogják a rövidtávú lakáskiadást, sőt azt is belengették, hogy az ilyen szolgáltatást kínáló platformokat építőipari támogatás fizetésére is kötelezhetik

- mondta az Oeconomus elemzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 20. kedd
István
34. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?