Bricklayer is near brickwork on exterior wall with putty knife in construction site

Ismét házépítésbe fogott 2024-ben sok magyar: lehet, hogy nekik lesz igazuk?

2024. július 15. 08:45

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7,2%-kal nőtt, az előző hónaphoz képest 3,8%-kal csökkent az építőipari termelés volumene - közölte friss adatok alapján a KSH.

2024 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 11,2, az egyéb építményeké 1,1%-kal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,8%-kal kisebb volt az áprilisinál.

2024 májusában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 11,2, az egyéb építményeké 1,1%-kal. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 12,5%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésében 12,4%-kal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 14,8%-kal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 1,3%-kal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 5,0%-kal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 9,0%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 6,0%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,5, az egyéb építményekre vonatkozóké 9,3%-kal emelkedett.

2024 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 6,1%-kal nőtt - közölte a KSH.

Szerencsés csillagzat alatt építkezhetnek a magyarok

Nyoma sincs a drágulásnak az építőanyagpiacon. Az Újház Zrt. adatai szerint a szerkezetépítő-, azaz új építések indulásakor leginkább használt anyagok forgalma 38 százalékkal növekedett a 2. negyedévben az előző év azonos időszakához képest, miközben ebben az árucsoportban az árak 10,5 százalékkal mérséklődtek. Mindez alátámasztja a KSH ma megjelent adatait, amiből az építési piac várható felfutása rajzolódik ki.

Az új szerződések volumenének csökkenése nem mond ellent annak, hogy az ágazaton belül a lakossági beruházások kezdenek felpörögni. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint több hónapja csúcsra járnak a lakáscélú lakossági hitelek, és az építőanyag kereskedelem forgalmi adatain is az látszik, hogy lassan felpörögnek a lakásépítések

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

-  mondja Juhász Attila az Újház Zrt. valamint az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke. A cég adatai szerint a második negyedévben a legjobban a szerkezetépítésben használt árucsoport forgalma emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest, 38 százalékkal.  

„Mindez nem párosul áremelkedéssel, sőt ebben az árucsoportban az árak 10,5 százalékkal, azon belül a tégla és más falazóelemek ára 14 százalékkal csökkent egy év alatt. Hasonló a helyzet a tetőfedő anyagok esetében is, ebben az árucsoportban az értékesítés mennyisége 21 százalékkal emelkedett, miközben az árak 11,5 százalékkal csökkentek”  – mondja Juhász Attila.

Kedvező a helyzet a most indult lakossági energiahatékonysági támogatást lehívni készülők számára is. A homlokzati szigetelésben leginkább használt hőszigetelő habok értékesítési volumene a támogatást megelőző kivárás miatt 9,4 százalékkal csökkent, de vele együtt 4,5 százalékkal csökkent ezeknek az anyagoknak az ára 2023 II. negyedévéhez képest.

„Jó helyzetben várja a szakma az új támogatásból várhatóan szeptembertől meginduló kereslet növekedést, az építőanyag kereskedők felkészültek az igények kielégítésére, hazai alapanyagokból nincs és nem is várható hiány” – mondjta el a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 19. hétfő
Huba
34. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?