Kilátás egy kertvárosi területre nagy lakótömbökkel

Gazdagodj te a bankok helyett: így simán kitermeli a lakásod a hitel kamatát, bérbe sem kell adni

2024. július 13. 14:14

Sokan nem tudják, hogy az ingatlan áremelkedése önmagában is képes lehet fedezni a banki kamatokat. Ezáltal a hitelből vásárolt lakóingatlan is finanszírozható anélkül, hogy a kamatokra költött pénz veszteséget jelentene. De hogyan működik ez pontosan, és milyen feltételek mellett valósulhat meg? A kérdésre a Bankmonitor adta meg a választ.

Egy lakáshitel törlesztőrészlete két fő összetevőből áll: a tőke visszafizetéséből és a kamatok megfizetéséből. Az idő előrehaladtával ezek aránya folyamatosan változik, de az összegük mindig azonos marad. Ezt a konstrukciót annuitásnak nevezik.

Vegyünk egy példát: 20 millió forint lakáshitelt vesz fel valaki 20 éves futamidőre, 6%-os kamattal. Ebben az esetben a havi törlesztőrészlet 143 ezer forint lesz a jelenlegi ajánlatok alapján.

Az első évben az adós által kifizetett összeg nagyobb része kamatfizetésre megy el: 1,185 millió forintot tesz ki, míg tőketörlesztésre csak 534 ezer forint fordítódik. Az idő múlásával azonban csökken a kamatrész és növekszik a tőkerész aránya. Az utolsó évben már csak 55 ezer forint lesz a kamatfizetés, míg tőketörlesztésre 1,665 millió forint jut.

A teljes futamidő alatt az adós összesen 14,39 millió forint kamatot fizet ki, miközben apránként visszafizeti a 20 millió forintos tőkét is. Így összesen 34,39 millió forintot kell kifizetnie (240 hónapon keresztül havi 143 ezer forintot).

Például egy 40 millió forintos ingatlan megvásárlása esetén, ha rendelkezésre áll 20 millió forint önerő és további 20 millió forintos hitel szükséges hozzá. A hitel teljes költsége így 34,39 millió forint lesz, tehát összesen 54,39 millió forintot kell kifizetni az ingatlanért.

Ha eltekintünk az inflációtól (pénzromlástól), akkor azt mondhatjuk, hogy az ingatlannak 20 év múlva legalább ennyit kell érnie ahhoz, hogy fedezze a kamatköltségeket. Ehhez évi mindössze 1,55%-os áremelkedés szükséges.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az infláció a kulcs

Az infláció figyelembevételével precízebb számítást kell végezni. Ha például évi átlagosan 3,5%-os inflációval számolunk, akkor az ingatlannak 20 év múlva már körülbelül 89,20 millió forintba kell kerülnie ahhoz, hogy reálértékben is fedezze az összes kifizetést. Ez évente körülbelül 4,09%-os áremelkedést jelentene.

A Magyar Nemzeti Bank nominális- és reál-lakásárindexei alapján látható, hogy Magyarországon hosszú távon jelentős áremelkedés történt. Az elmúlt két évtizedben nominálisan évi átlagosan 7,7%-kal nőttek az ingatlanárak; reálértelemben pedig évi átlagosan 2,7%-kal emelkedtek.

Ez alapján kijelenthető: magyar viszonyok között lehetséges olyan mértékű ingatlanár-növekedés elérése hosszú távon is, amely képes kitermelni egy lakáshitel kamatait.

Összességében elmondható: megfelelő piaci környezet és mérsékelt infláció mellett egy jól megválasztott ingatlan valóban képes lehet kitermelni saját hitelkamatát hosszú távon. Ez különösen jó hír lehet azok számára akik saját tulajdonú ingatlanban gondolkodnak és szeretnék minimalizálni pénzügyi terheiket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 9. péntek
Emõd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?