Kilátás a székesfehérvári régi lakásokra egy napsütéses napon.

Mi folyik a hazai ingatlanpiacon? Erre feltétlen készüljön, aki lakást venne 2024 nyarán

2024. július 12. 17:34

15 százalékkal mérséklődött az ingatlanpiaci adásvételek száma, de az előző évnél azért markánsabb több volt a tranzakció júniusban.

Gyengébb enyhüléssel, de beköszöntött a nyár a hazai ingatlanpiacon is, amely a tranzakciószámokban és a kereslet változásában is tetten érhető. A Duna House által becsült 9 323 tranzakcióval a szokványos trendet követi a szegmens, az előző havi eredményekhez képest 15%-kal mérséklődött az adásvételek száma, ugyanakkor az előző év azonos időszakában mért DH adatnál 13,4%-kal több tranzakció zárult 2024 júniusában.

Az ingatlanközvetítő becslése szerint így 61 646 adásvétellel zárult az első félév, ami 40%-os emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A Duna House Keresletindexe a tanév végével és a nyár beköszöntével hagyományosan gyengébb értékeket jelez, az idei júniusra mért 73 pont azonban így is jelentősen meghaladja az előző két év júniusában mért értékeket.

A jelzáloghitel-piacon változatlanul erős volument mutatnak a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának magyarországi adatai. Féléves viszonylatban az MNB első 5 havi tényadata alapján 2024 első hat hónapjában 144%-os volumennövekedés volt a jelzáloghitel-piacon 2023 első félévéhez képest. Komoly segítség az otthonteremtők számára a CSOK Plusz, amely a csökkenő kamatszintekkel együtt még tovább fokozta az aktivitást a hitelpiacon. Az ország teljes területén a kétgyermekes CSOK Pluszra szerződő ügyfelek aránya volt a legmarkánsabb, az igénylők több mint fele, 52,9%-a élt a támogatott hitel ezen változatával.

Kelet-Magyarország kivételével országszerte emelkedett az átlagos hitelnagyság az előző negyedévhez képest. A hitelközvetítő második negyedéves adatai szerint keleten 19 millió Ft, a budapesti hitelfelvevők körében 29,2 millió Ft, míg Nyugat-Magyarországon 20,4 millió Ft az átlagos hitelnagyság. Futamidő tekintetében országszerte a 20 évre szóló ügyletekből van a legtöbb, ám a fővárosban szinte azonos arányban szerepeltek a 25 éves futamidejűek is. A fővárosban és a nyugati területeken 91-92%-ra emelkedett a kiszámítható, legalább 10 évig fix kamatozású konstrukciók aránya.

A második negyedévben továbbra is az árak erősödését jelzik a Duna House árindexei. Mind a vidéki területeken, mind a fővárosban meredeken emelkedtek a panel árindexek értékei, míg a téglalakások terén keleten jelentősebb, a fővárosban enyhébb mértékű korrekció olvasható ki az adatokból. A téglaépítésű lakások árának növekedése mindössze a nyugati országrész tranzakcióiban érezhető a Duna House 2024 második negyedéves árindexei alapján.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2024 második negyedévében a legtöbb újépítésű otthont, közel 7900 darabot a XIII. kerület kínálja a fővárosban. Fejlesztések terén kiemelkedőnek tekinthető még Újbuda is, a legkevesebb újépítésű ingatlan a pesti peremkerületekben található. Három budapesti kerületben, az I., a II. és a XII. kerületben haladta meg az újépítésű otthonok átlagos négyzetméterára a 2 millió forintot, milliós négyzetméterár alatt már csak Soroksár kínálja az újépítésű otthonokat. A fővárosi újépítésűek átlagos négyzetméterára 2024 második negyedévében elérte az 1,4 millió forintot.

A Duna House júniusi értékesítési adatai alapján a legmagasabb arányban a befektetési céllal szerződők voltak jelen, ők fedték le a fővárosi a tranzakciók harmadát. Jelentős, 28%-os arányban a nagyobb ingatlanba kötözés motiválta az otthonteremtőket, az első lakásukat vásárlók aránya az előző év azonos időszakához mérten 7 százalékpontot csökkent. Befektetésre 65,6 millió forintot, míg nagyobb ingatlanba költözésre 106,7 millió forintot szenteltek a Duna House ügyfelei átlagosan Budapesten.

A legfőbb vásárlási ok vidéken a nagyobb ingatlanba költözés volt (29%), a vevők negyede első lakását vásárolta, de magas, 23%-os volt a befektetői vételek aránya is a tranzakciók között. Nagyobb ingatlanra 52,4 millió forintot, első lakásra 35,4 millió forintot, míg ingatlanbefektetésre 37,2 millió forintot költöttek az ügyfelek idén júniusban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17