30 °C Budapest
Workers on renovation site doing insulation facade on walls

Beindult a roham: óriási buktatókat rejt az új otthonfelújítási támogatás, erre jobb készülni

2024. július 10. 08:13

Az új Otthonfelújítási Program rengeteg érdeklődőt vonz, azonban a pályázati folyamat bonyolultsága és az adminisztrációs terhek komoly kihívások elé állítják az igénylőket. Juhász Attila építészmérnök a HelloVidéknek adott interjúban elmondta, hogy bár a program keretösszege elegendő lehetne 20 ezer ház felújítására, a bürokratikus akadályok miatt a támogatások lehívása lassan indulhat be. Emellett hangsúlyozta, hogy a szakemberhiány és az építőipari piac instabilitása hosszú távú megoldásokat igényel.

Bár az érdeklődés hatalmas az új felújítási támogatás után, a pályázati folyamat bonyolultsága és az adminisztrációs terhek komoly akadályokat jelentenek - mondta a HelloVidéknek Juhász Attila építészmérnök. Elmondta: a támogatás igénylése rendkívül összetett, és a szükséges dokumentumok beszerzése sok időt és energiát igényel.

Az építészmérnök rámutat arra, hogy bár a program keretösszege elegendő lehetne 20 ezer ház felújítására, viszont a pályázati rendszer bonyolultsága miatt a támogatások lehívása lassan indulhat be. Az építőanyagárak jelenlegi stabilitása mellett a munkaerőhiány okozhat jelentős problémákat a kivitelezés során. Juhász szerint a szakemberhiány és a piac instabilitása további nehézségeket okoz, ezért hosszú távú megoldásokra van szükség az építőipar fellendítéséhez.

Emellett arról is beszélt, hogy az állami megrendelések csökkenése miatt sok építőipari vállalkozás küzd a túlélésért. Az új otthonfelújítási támogatás ugyan fellendítheti az ágazatot, de a szakemberhiány kezelése és a piac stabilizálása nélkülözhetetlen a hosszú távú fejlődés érdekében. Szerinte az ágazatban dolgozók motivációjának növelése és a képzési lehetőségek bővítése kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy a támogatási program valóban sikeres lehessen.

A teljes interjút itt olvashatod el

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 26. péntek
Anna, Anikó
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm