Durva, ami a budapesti lakótelepeken megy: milliós négyzetméteráron kelnek el a panelek

Durva, ami a budapesti lakótelepeken megy: milliós négyzetméteráron kelnek el a panelek

2024. július 5. 21:03

Töretlen népszerűséggel keresik a megfizethető és kiszámítható fenntartási költségekkel rendelkező házgyári lakásokat a fővárosban. A panelekért fizetett négyzetméterár a 2023-as átlagnál 9%-kal lett magasabb, így idén már 765 ezer Ft/m2-es áron, átlagosan 41 millió forintba került egy élhető, 53 négyzetméteres panel vásárlása. A legnépszerűbb lakótelepeken ugyanakkor már ennél is magasabb, akár millió közeli átlagra is készülhetnek a vevők.

A tavalyi évben tapasztalt enyhülést követően újabb áremelkedést hozott a 2024-es év a lakótelepi lakások piacán a fővárosban. A megújuló otthonteremtési támogatások és a mérséklődő lakáshitelkamatok pozitív hatással voltak a vásárlási kedvre, így a fokozódó érdeklődésnek köszönhetően 9%-kal, 765 ezer forintra emelkedett a budapesti panellakásokért fizetett átlag.

Egy szokványos, 53-54 négyzetméteres lakás megvásárlása így már 41 millió forintos kiadást jelent a vevők számára az idei év első felének értékesítési adatai alapján a Duna House szerint. 

Ami a 2023-as évben elmaradt, azt most bepótolták a budapesti panellakások, ugyanis a 2022-es energiaválság során megugrott árszintnél is – amikor 717 ezer forintért lehetett egy négyzetméter panelhez jutni – 7%-kal magasabb lett az átlagos négyzetméterár idén

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. Az ismertebb, nagyobb lakótelepeket illetően a fővárosi átlagnál is jelentősebb drágulás tapasztalható, ezeken a területeken átlagosan 14%-kal emelkedtek a lakásokért fizetett négyzetméterárak tavalyhoz képest.

Míg 2023-ban 5 lakótelep esetében 3-20% között mérséklődtek az árak, 4 területen stagnálást, 3 esetben további növekedést mutattak az értékesítési adatok, addig az idei évben mindössze az újpalotai lakótelepen érezhető 5%-os enyhülés.

A vizsgált, 12 lakótelep közül a Bécsi úton volt a legjelentősebb árcsökkenés 2023-ban, idén pedig itt emelkedtek leginkább az árak. A 2023-as átlagnál 30%-kal kellett többet fizetni a területen található lakásokért, a 2022-ben mért négyzetméterárnál azonban csak 4%-kal lett magasabb az átlagár, így 880 ezer Ft/m2-es kiadásra számíthatnak itt a vevők.

Az óbudai elhelyezkedéshez ragaszkodók számára azonban van egy kicsit távolabbi, ám közel 100 ezer forinttal kedvezőbb alternatíva, hiszen Békásmegyeren 791 ezer forintos átlagra kell készülniük a III. kerületet választó otthonteremtőknek idén. Jelentős volt még a drágulás Káposztásmegyeren, ahol azonban a 20%-os emelkedést követően is bár átlag feletti, mégis viszonylag pénztárcabarát, 795 ezer forint volt a négyzetméterenkénti ár.

Millióhoz közelít az átlag a XI. kerületi Fehérvári úti, valamint a XIII. kerületi Vizafogó lakótelepen idén. Az előbbinél 12%-os emelkedés után 941 ezer forintra nőtt az egységár, míg az utóbbi esetében 16%-os drágulást követően 936 ezer Ft az átlagos, ingatlanvásárlásra fordított összeg négyzetméterenként.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Valamivel olcsóbban, 839 ezer forintért kaphatóak 2024-ben a József Attila lakótelep lakásai, itt 16%-os volt az áremelkedés tavalyhoz képest. 8%-os növekedés után, 829 ezer forintos az átlag a Füredi úton, amely az ingatlanközvetítő ügyfélkörében a harmadik legnépszerűbbnek számít idén, itt szerződött ugyanis a panelvásárlók 17,5%-a. 20,2%-kal a második legkeresettebb az újpesti lokáció volt, ahol már kedvezőbb, 736 ezer forintos négyzetméteráron zárultak az adásvételek.

Bár az árversenyt 11%-os emelkedést követően 644 ezer forinttal a Havanna lakótelep ingatlanjai nyerték, mégis a valamivel költségesebb, 663 ezer forintos árakon kapható Újpalota házgyári lakásai voltak a legkelendőbbek. Az összes fővárosi paneltranzakció közel negyede itt zárult az idei első félévben.

Az ikonikus magyar sorozatból, a Szomszédokból ismert Gazdagrét esetében 12%-os emelkedés látható, ami így rekordnak számító, millióhoz közeli, 980 ezer forintos átlagos négyzetméterárat, vagyis hosszabb intervallumban vizsgálva az adatokat, 2018-hoz képest 114%-os drágulást jelent

 – emelte ki a szakértő.

Az ingatlanközvető segítségével értékesített, fővárosi panellakások a végső vételár és a négyzetméterár szempontjából is viszonylag széles spektrumon mozogtak idén, a négyzetméterárak tekintetében 500 ezer forinttól egészen a 1,19 millió forintig terjedt a skála, míg a lakásokért fizetett összeg 24-68 millió forint közé tehető.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 9. kedd
Lukrécia
28. hét
Július 9.
A pizza világnapja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. július 8. 17:02
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem