25 °C Budapest
Lakóház vagy lakótömb - Budapest, Magyarország

Mégis van pénze a magyaroknak lakásra? Úgy vették ezeket ezeket az ingatlanokat, mintha nem lenne holnap

2024. június 21. 11:00

Keresettek lettek a nagyobb életteret biztosító ingatlanok Pest vármegyében, ahol az összes idén értékesített otthon 41%-át teszik ki a 100 négyzetméteres vagy afeletti alapterülettel rendelkező ingatlanok. 2023-hoz képest az idei évben 10%-os négyzetméterár-növekedést mértek a Duna House szakértői a területen, ahol így 550 ezer forintos átlagos kiadásra számíthatnak a vásárlók négyzetméterenként. Az ingatlanvásárlásra fordított összeg átlaga 9 millió forinttal emelkedett, így már meghaladta az 56 millió Ft-ot is. A legkeresettebbek a használt családi házak voltak, amelyekért átlagosan 484 ezer Ft/m2-t fizettek a vevők.

A legfrissebb, 2024. májusi értékesítési adatokat feldolgozó Duna House Barométer szerint jelentősen megemelkedett Pest vármegyében a nagyobb, 160 négyzetméter feletti alapterülettel rendelkező ingatlanok aránya a hónap során zárt tranzakciók között.

Az elkelt ingatlanok tranzakciós paraméterei szerint a négyzetméterárakat illetően a tavalyinál egy ponttal alacsonyabb arányban, az üzletzárások 38%-ban a 600 ezer forint feletti kategória dominált, ingatlanérték tekintetében ugyanakkor jelentősen, 21 százalékponttal, 46%-ra emelkedett tavalyhoz képest az 50 millió forint feletti áron elkelt ingatlanok aránya Pest vármegyében.

Az előző év azonos időszakához képest 11%-kal lettek népszerűbbek a tágasabb élettérrel rendelkező házak és lakások, amelyek így az adásvételek csaknem ötödét fedték le. Hasonló, 18%-os arányban szerződtek az ingatlanközvető ügyfelei a 80-100 négyzetméteres ingatlanokra, de népszerű volt a 60-80 négyzetméter közöttiek kategóriája is (16%)

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Annak ellenére, hogy már 2022 januárja óta töretlenül, minden hónapban a 600 ezer forint feletti négyzetméterár-kategória fordult elő a leggyakrabban a Pest vármegyei eladások között, az ingatlanokért fizetett átlagos négyzetméterár az idei év első öt hónapjának adatai szerint még mindig nem érte el az 550 ezer forintot.

A tavalyi évben a vármegyei átlag 500 ezer forint körül alakult, amelyhez képest az idei év 10%-os emelkedést hozott a területen. Míg tavaly a vásárlók átlagosan 47 millió forint körüli összeg ráfordításával szereztek saját otthont Pest vármegyében, addig az idei évben már az 56 millió forintot is meghaladta az ingatlanvásárlás költsége, amely az otthonteremtésre fordított összeg közel 20%-os növekedését jelenti. Érdemes azonban kiemelni, hogy 2023-ban mindössze 94 négyzetméteres alapterületű házak és lakások jelentették a középértéket, az idei évben azonban 100 négyzetméter fölé emelkedett a választott ingatlanok átlagos élettere

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– folytatta a szakértő.

Ingatlantípus tekintetében a tavalyinál 2%-kal alacsonyabb, de még így is 70%-os többségben a használt családi házakat vásárolták idén a Duna House ügyfelei, amelyekért átlagosan 10%-kal többet, 484 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, ami egy 113 négyzetméter alapterületű otthon esetében 54,7 millió forintos kiadást jelentett. 16%-ra nőtt a téglaépítésű lakások aránya, újépítésű ingatlanokra az esetek 11%-ban szerződtek a vevők 2024 folyamán.

A fennmaradó 3% a házgyári lakásokat jelentette. A területen értékesített újépítésűek 6%-kal drágábban, közel 800 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kerültek új tulajdonoshoz, a téglalakásokat 765 ezer forintért lehetett megvásárolni idén Pest vármegyében, a panelek iránt érdeklődőknek pedig 645 ezer Ft/m2-rel érdemes kalkulálni 2024-ben.

Pest vármegyében a legtöbb ingatlan Érden talált gazdát 2024-ben a Duna House adatai szerint, ahol az átlagos négyzetméterár 5%-os növekedést követően 632 ezer forint, ingatlanvásárlásra 69,7 millió forintot szántak az érdi lokációt választó ügyfelek, az átlagos ingatlanméret pedig 110 négyzetméter volt idén. Keresett volt még Vecsés, Szentendre, Albertirsa és Cegléd is, ahol idén 389 ezer Ft/m2-ért oldható meg átlagosan az otthonteremtés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem