Budapest, 2015. szeptember 18.Tûzoltók és mentõk dolgoznak 2015. szeptember 18-án a XXIII. kerületi Grassalkovich úton egy lakóház elõtt, ahol feltehetõen szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy férfi. A ház pincéjében egy benzinmotoros aggregátort találtak, amely miatt szén-monoxid gyûlt fel, feltehetõen ez okozhatta a férfi halálát.MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Hőségben is lecsap a magyar otthonok néma gyilkosa: végzetes hibát vét rengeteg ingatlantulaj

2024. június 20. 10:02

A legtöbben azt gondolják, hogy a szén-monoxid mérgezés veszélye a nyári időszakban nem áll fenn - ennél nagyobbat nem is tévedhetnek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint tavaly a fűtési szezonon kívül 465 ilyen esethez hívták a tűzoltókat, ezekben 40-en sérültek meg, hárman pedig életüket vesztették - közölték a Pénzcentrum kérdésére. Összefoglaltuk, miért fenyeget nyáron is a mérges gáz, és mit lehet tenni, hogy megelőzzük a bajt.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a szén-monoxid-mérgezés veszélye csak a fűtési szezonban áll fenn, pedig ez az egész évben jelen lévő probléma! Olyannyira, hogy nyáron sem ritkák a tragédiák, amelyek jelentős része elkerülhető lett volna. A Pénzcentrum most az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság segítségével utánajárt, miért fenyeget minket nyáron is a szén-monoxid, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Mint kérdésünkre ismertették: 2023-ban 1132-szer riasztották a tűzoltókat a szén-monoxid miatt, 261 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 15 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt.

Ha a fűtési szezonon kívüli időszakot vizsgáljuk (április 15 és október 15 között), 465 eset volt, 40-en sérültek meg és hárman vesztették életüket.

A nyári balesetek oka legfőképpen az, hogy nyílt lángot fűtési szezonon kívül is használunk, elég, ha a nyílt lánggal működő vízmelegítőre, vagy gáztűzhelyekre gondolunk: ahogyan meleg vizet egész évben használunk, úgy a gáztűzhelyet sem csak a fűtési szezonban használják, ott ahol ilyen megoldással főznek. A szén-monoxid létrejötte mindig valamilyen zárt térben kialakult tökéletlen égésre vezethető vissza.

A nyári szén-monoxid-mérgezések lehetséges okai:

A levegő-utánpótlás hiánya: Ez a leggyakoribb oka a szén-monoxid létrejöttének. Az égéshez oxigénre van szükség. Ha a zárt térben égő láng elhasználja a helyiség levegőjét, máris tökéletlen égés alakul ki, amelynek a mellékterméke a rendkívül mérgező, színtelen, szagtalan szén-monoxid. Gyakori, hogy társasház konyhájában keletkezik szén-monoxid, mert a gáztűzhely elhasználja a kis alapterületű konyhában a levegőt. Gyakran fordul elő, hogy fürdőszobában történik baleset, mert a vízmelegítő használja el a rendelkezésére álló levegőt. A megelőzés érdekében gondoskodjuk a levegő utánpótlásáról. Ehhez kevés, ha néha kinyitjuk az ablakot, állandó és automatikus légbevezetésre van szükség. Azon helyiségek nyílászáróiba, ahol nyílt láng ég, szereltessünk légbevezetőt.

A tüzelőberendezés karbantartásának hiánya: A tüzelőberendezések hőt termelnek, többségük lánggal ég. A karbantartásuk hiánya lakástüzekhez, szén-monoxid-mérgezésekhez vezethet. Érdemes évente egyszer ellenőriztessük a tüzelőberendezéseinket szakemberrel. A lakásban lévő por és a pára szennyezi a tüzelőberendezés hőcserélő felületeit és gátolja a füstgáz elvezetését, ami kedvez a szén-monoxid keletkezésének.

A kémény ellenőrzésének hiánya: A legtöbb tüzelőberendezésnek elengedhetetlen része a kémény. Amennyiben a kémény járata leszűkül (behulló tégla, vakolat, beköltöző madarak, darazsak miatt), akkor a helyiség levegőjét használó, lánggal égő berendezés égésterméke visszaáramlik a lakásba. Ha ez bekövetkezik, a lakásban lévő levegő szén-monoxid-koncentrációja drasztikusan megemelkedik.

A kémények fokozott igénybevételnek vannak kitéve (korrózió, fagy, dinamikus hőterhelés, lerakódások), emiatt az említett keresztmetszet-szűkületek előbb-utóbb óhatatlanul kialakulhatnak. Ezért elengedhetetlen a kémények rendszeres ellenőrzése, ezek során ugyanis a hibák felderíthetőek, megszüntethetőek, a tragédia pedig megelőzhető. A saját érdekünk tehát, hogy igénybe vegyük az ingyenes lakossági kéményseprést

- emelte ki a katasztrófavédelem.

Erős szél: Kevesen gondolnák, de ha erős a szél, több helyre riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt, mint egy szélcsendes napon.  Ennek az az oka, hogy az erős szél visszafújja az égésterméket a kéménybe a nem megfelelő huzathatás miatt. Mivel a füstgáz nem tud távozni, tökéletlen égés alakul ki a nyílt égésterű vízmelegítőknél és fűtőeszközöknél és máris mérgező szén-monoxid keletkezik.

Ha valahol szeles időben rendszeresen megszólal a szén-monoxid-érzékelő ott érdemes minél hamarabb kéményseprőt hívni. Nagyon erős szélben pedig az a legjobb, ha a nyílt égésterű vízmelegítőket egyáltalán nem használjuk

- húzták alá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kánikula: A nyári hőségben elsősorban társasházaknál szokott előfordulni, hogy légdugó alakul ki a kéményben. Ilyenkor a kémény belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, és ez a hideg levegő beszorul a kéménybe. Amikor vizet melegítünk a meleg füstgáz nem tudja maga előtt kilökni a kéménybe beszorult hideg levegőt. Emiatt a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid jön létre.

Elszívó és nyílt láng együtt: Egyes épületgépészeti berendezések jelentősen ronthatják a tüzelőberendezések levegőellátását és a kémény huzatát, így a füstgáz elvezetését. A konyhai páraelszívó, a szagelszívó, a központi porszívó, a szárítós mosógép, a mobil klíma is hozzájárulhat a szén-monoxid kialakulásához. Minden olyan épületgépészeti berendezés, amely megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását szerepet játszhat a csendes gyilkos keletkezésében, ha a nyílt lánggal párhuzamosan működik.

Ezek a mérgezés tünetei

Mint az OKF kiemelte: a szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen a tünetei,

  • vagyis a rosszullét,
  • szédülés,
  • fejfájás,
  • hányinger
  • és fáradtság

könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

Szén-monoxid-mérgezés esetén több dologra is figyelnünk kell, amikor a bajbajutottakon segítünk. A helyiségben vagy akár az egész lakótérben még mindig jelen lehet a mérgező gáz, ezért azonnal hozzuk ki a bent tartózkodókat és ne lélegezzünk az érintett területen. A szabad levegőn helyezzük biztonságba a mérgezést szenvedett embereket, ha pedig már el is ájultak, helyezzük őket stabil oldalfekvésbe. A lehető legrövidebb időn belül kérjünk szakszerű segítséget, értesítsük a 112-es segélyhívó számon a katasztrófavédelmet és a mentőket

- hívták fel a figyelmet. Majd újra kiemelték: ha valaki érzi magán a szén-monoxid-mérgezés tüneteit, azonnal menjen a szabad levegőre, és tárcsázza a 112-es számot.

Az érzékelő sem mindig véd meg

Hiába rendelkezünk szén-monoxid-érzékelővel, ezek a készülékek csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük. Az OKF kiemelte: minden olyan zárt helyre, ahol nyílt láng van, javasolt egy szén-monoxid érzékelőt helyezni. Ezeket fejmagasságba, a szén-monoxid lehetséges forrásától egy-másfél méterre tegyük. Minden szén-monoxid érzékelőnek van egy szavatossági ideje, ha ez letelt cseréljük le a készüléket.

Az érzékelők nem igényelnek különösebb karbantartást. Többféle típus is elérhető, van amelyik akkumulátorról, van amelyik hálózatról, van amelyik elemmel működik. Felújításnál, porral járó munkavégzésnél kerüljük el, hogy szennyeződjön az érzékelő. Az érzékelőkön van egy teszt gomb, mindig csak ezzel teszteljük. Soha ne tegyük kipufogóhoz, vagy fújjuk le cigarettafüsttel, mert jelezni fog ugyan, de olyan terhelést kap, hogy a további biztonságos működésre, életmentésre alkalmatlanná válik

- hívták fel a figyelmet. A megbízható érzékelők listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán. Minden olyan amelyik, a pozitív listán található, alkalmas arra, hogy jelezze a mérgező gáz jelenlétét. A negatív listán található érzékelők csak hamis biztonságérzetet nyújtanak, azok közül egyik sem megfelelő.

Címlapkép: Mihádák Zoltán, MTI/MTVA

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

Az országgyűlés nemrégiben egy új jogszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A módosítás szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 29. 19:18
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem