Ballot Box - Election

Fontos határidő a vasárnapi választások kapcsán: aki erre nem figyel, eleshet a szavazástól

MTI
2024. június 6. 08:34

A választópolgárok pénteken 10 óráig kérhetnek személyesen mozgóurnát a helyi választási irodától a vasárnapi voksolás előtt.     

Azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt a választás napján nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát igényelhetnek, de pusztán kényelmi ok miatt vagy munkavégzésre hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni. A mozgóurna igényléséhez a választópolgárnak kérelmet kell benyújtania.

A kérelmet személyesen pénteken 10 óráig lehet benyújtani a helyi választási irodához, ezt követően online, ügyfélkapus azonosítással június 9-én, vasárnap 12 óráig van lehetőség a kérelem benyújtására. Kézbesítési meghatalmazott útján szintén pénteken 10 óráig lehet a helyi választási irodához benyújtani a kérelmet, valamint a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz. Kézbesítővel történő igénylés esetén a szavazás napján, vasárnap délig lehet benyújtani a kérelmet a szavazatszámláló bizottsághoz.

A már benyújtott mozgóurna iránti kérelem pénteken 10 óráig vonható vissza. A szavazatszámláló bizottságok csak ahhoz viszik ki a mozgóurnát, aki kérte, és mozgóurnával csak az szavazhat, aki szerepel a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében. Így hiába igényel például valaki mozgóurnát, ha kiviszik hozzá, a családtagjai, szomszédai nem szavazhatnak ilyen módon, hacsak korábban nem jelezték ők is, hogy így akarnak szavazni.

A jelöltek, jelölőszervezetek nem kérhetik a választópolgárok helyett a mozgóurnás szavazását és nem is szervezhetik meg nekik azt. A választópolgároknak óvatosnak kell lenniük, ha azzal hívják fel őket, hogy maradjanak otthon, mert kimegy hozzájuk a mozgóurna, ha ők ezt személyesen vagy meghatalmazott útján a hivatalos módon nem kérték. A választási irodák és a szavazatszámláló bizottságok ugyanis senkit nem vehetnek fel kérelem nélkül a mozgóurnával szavazók névjegyzékébe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A választásokkal kapcsolatos tudnivalókat korábban itt ismertettük, ahogyan már arról is beszámoltunk itt a Pénzcentrumon, hogy a választások közeledtével az Európai Bizottság egyre szigorúbban ellenőrizte, hogy a Meta eleget tesz-e az EU digitális szolgáltatásokra vonatkozó szigorú szabályainak. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?