Stormy Lake Balaton , Hungary, Nikon D7100

Módosult a riasztás: durva zivatar csaphat le ebben az 5 megyében - villámárvízre is készülni kell

2024. június 3. 17:02

Estig egyre nagyobb területen, nagyobb számban a Dunántúlon várható zivatar - híja fel a figyelmet a HungaroMet legfrissebb előrejelzéséből. Nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladnak. Éjszaka csökken a zivatarok száma, de elszórtan továbbra is előfordulhatnak. 

Kedden napközben elsősorban az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében valószínűek zivatarok, de kisebb számosságban másutt is kialakulhatnak. Estére, késő estére mindenütt megszűnnek a zivatarok. A zivatarokat viharos széllökés (~60-90 km/h), apró szemű jég kísérheti. Heves zivatarhoz kapcsolódóan erősen viharos (> 90 km/h) szélroham és nagyobb méretű jég (> 2 cm) előfordulhat.

Arra is figyelmeztetnek, hogy holnap délelőttig nagyobb területen lehet a zivatarokhoz kapcsolódóan felhőszakadás (> 25-30 mm), a Dunántúl egyes részein ma az egymást követően cellákból pár óra alatt akár ennél nagyobb (>40-50 mm) lehet a csapadékösszeg. Kedden napközben felhőszakadás főként az Északi-középhegység és az Észak-Alföld környezetében fordulhat elő.

Stormy Lake Balaton , Hungary, Nikon D7100

Mukics Dániel, az országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek arra hívta fel a figyelmet, hogy ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben. Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát. Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt - javasolta. Hozzátette: akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől. Felhívta a figyelmet arra is, hogy otthon érdemes kihúzni az elektromos gépeket a konnektorból, mert ha villám csap az épületbe, vagy a közelébe, ami be van dugva a konnektorba, az a túlfeszültség miatt tönkre fog menni.

Hétfő este a dél felől érkező heves zivatarok idővel észak felé helyeződnek, megszűnnek. Közben a zivatarok számossága máshol is csökken, de eső, záporeső elszórt jelleggel még továbbra is előfordulhat, helyenként felhőszakadás is lehet. A felhőzet elsősorban a délkeleti tájakon válhat szakadozottá, és hajnalban arrafelé már csapadéknak is kicsi az esélye. Párásság, köd néhol előfordulhat. Zivataroktól függetlenül a légmozgás többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között várható.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kedden a legtöbb helyen felhősen indul a reggel, ám idővel szakadozik, gomolyosodik a felhőzet és általában több órára kisüt a nap. Elszórt jelleggel várható zápor, zivatar, utóbbi nagyobb számban az északkeleti harmadban valószínű, felhőszakadásra is ott van több esély. Az északnyugatira, nyugatira forduló szelet az Észak-Dunántúlon és zivatarok környezetében kísérhetik erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul.

Szerdán napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Néhol előfordulhat zápor, zivatar. Hajnalban pára-, ködfoltok képződhetnek. A nyugati, délnyugati szél csak kevés helyen élénkül meg. A hőmérséklet hajnalban 9, 15, délután 24, 29 fok között alakul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17