25 °C Budapest
Hand of a person casting a vote into the ballot box during elections

Nagyban zajlanak az átjelentkezések: rengetegen szavazhatnak idén is lakóhelyüktől távol

2024. május 7. 08:17

Jelentősen megugrott az átjelentkezők száma, eddig 15 645-en jelezték, hogy nem a lakcímük szerinti településen akarnak szavazni - írja a Népszava. A csökkenés elsősorban a két időpont között elhunyt választópolgárok számával magyarázható, továbbá kis mértékben azzal, hogy vannak olyan választópolgárok, akik 2024. március 13-a után vesztették el szavazati jogukat, például közügyektől való eltiltás hatálya alatt állnak, vagy a bíróság kizárta őket a választójogból – közölte a Nemzeti Választási Iroda. 

Március 13., azaz a választói névjegyzék összeállítása óta nagyjából 18 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik az urnákhoz járulhatnak a június 9-i önkormányzati választáson - írja a lap. Az NVI statisztikája szerint március közepén 7 897 941-en szerepeltek a lakhely szerinti választói névjegyzékben, ez a szám hétfőre 33 439-cel csökkent. Áprilisban még nem volt érzékelhető komoly átjelentkezési hullám, a tízezer főnél nagyobb településeken csak néhány tízes nagyságrendben csökkent vagy nőtt a választási névjegyzékben szereplők száma, összesen pedig cirka másfél ezren éltek a lehetőséggel.

A helyhatósági választásokon a törvény szerint szigorúbbak az átjelentkezés feltételei, mint az országgyűlési vagy EP-voksolás esetében: nem lehet tetszőleges magyarországi településre bejelentkezni, csak oda, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített a választó. Vagyis az idén csak azok szavazhatnak lakhelyüktől eltérő településen, akik február 11-ig bejelentették új tartózkodási helyüket, s az még június 9-én is érvényes lesz. Az elmúlt három hét alatt viszont megtízszereződött az átjelentkezések száma, hétfőre 15 645-en jelezték, nem a lakcímük szerinti településen akarnak szavazni - írják.

Az átjelentkezésekkel együtt is hiányzik mintegy 18 ezer választó a névjegyzékből március 13-hoz képest. A KSH adatai szerint 2024 első három hónapjában 33,5 ezren haltak meg az országban, vagyis havi átlagban 11,2 ezren. A kérdéses szűk két hónap alatt az elhunytak, illetve választói korba lépettek száma közötti különbség elvileg 5,5-6 ezer lehet, a különbség viszont ennek legalább háromszorosa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm