Krumplilángos vagy krumplis lángos? Közel sem mindegy, hiszen ez az étel Északkelet-Magyarországon előkelő helyet foglal el a vidéki magyarok szívében. Nézzük, hogyan készül!

Hova tegyem a friss zöldségeket és hova a friss húst? Mi az optimális tárolási hőmérséklet? Hogyan kerüljön kevesebb étel a kukába? A jól szervezett hűtő elengedhetetlen annak érdekében, hogy megelőzzük a különböző baktériumok elburjánzását az ételeinkben, amik rosszullétet vagy akár betegséget is okozhatnak. Az optimális hőmérséklet biztosítása a hűtőben (3-5°C közötti érték), szintén emiatt fontos.
A különböző élelmiszerek helyes tárolása abban is segít, hogy kevesebb étel végezze a kukában. Egy 2012-es EU-s kutatás szerint ugyan a termelési és fogyasztói lánc minden lépcsőjén keletkezik ételhulladék, de mintegy 53%-a háztartásokból származik.1 Vagyis ha kicsit odafigyelünk arra, mit és hogyan használunk a saját otthonunkban, jelentősen hozzájárulunk a háztartási hulladék csökkentéséhez.
Tehát: pakoljunk jól! Tároljuk módszeresen élelmiszereinket a hűtőnkben, hogy csökkentsük az élelmiszer-eredetű megbetegedések kialakulásának esélyét, hogy kevesebbet kelljen végül kidobnunk a kukába és ennek köszönhetően még akár kisebb is legyen a számlánk a heti bevásárlásnál - javasolja a Tudatos Vásárló Blog.
Felső polc
Itt olyan fogyasztásra kész élelmiszereket tartsunk, amik nem igényelnek további hőkezelést, főzést. Például felvágottak vagy ebéd maradékok.
Középső polc(ok)
Ide rendezzük a tejtermékeket, pl. kemény sajtokat, joghurtot.
Alsó polc
Ez a hűtő leghidegebb része, ezért itt tároljuk az elkészítésre váró nyers húst, halat. Különösen fontos a nyers húsfélék legalsó polcon való tárolása amiatt is, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést, vagyis: ne csorogjon végig a húslé minden egyéb hűtőben tárolt élelmiszeren, ha esetleg nem zár tökéletesen a csomagolása.
A friss hússal különösen vigyázzunk. Ne tároljuk napokig a hűtőben. Nem elég csak a szaglásunkra hagyatkozni és az alapján dönteni, hogy megfelelő-e még. Sok baktériumnak nincs szaga, ételmérgezést viszont tud okozni.
Fiókok
Zöldségek, saláták, gyümölcsök, nektek itt a helyetek. Továbbá megfelelőek különböző friss fűszernövények tárolására (itt legalább nem fagynak hozzá a hűtő hátsó falához). A legtöbb gyártó esetében a legalsó fiók már nem is csak egyszerű fiók, hanem frissentartó rekesz (melynek fantázia neve márkánként eltér), amely még külön szabályozható is, és megfelelő páratartalmat biztosít a zöldségek és gyümölcsök számára, hogy azok minél tovább frissek maradjanak a hűtőnkben.
Az ajtó polcai
A sok ajtónyitogatás eredményeképpen ez a hűtő legmelegebb része. Érdemes olyasmit tárolni az ajtóban, ami természetes tartósítószert tartalmaz, pl. üdítők, lekvárok, befőttek, de egy pohár vízben a friss fűszernövényeket is sokáig frissen tudjuk tartani. Valamint a vajnak, puhább sajtoknak is megfelelőek itt a körülmények.
Sok mindent felsoroltunk, de valami mégis hiányzik. Igen, a tojás. Hova rakjuk a tojást? A mai napig vita tárgyát képezi, hogy egyáltalán kell-e hűteni a tojást. Viszont abban megegyeznek a vélemények, hogy az ajtóban a szokásos tojástartó rekeszben tartani őket nem jó döntés (pedig annyira kézenfekvő hely lenne).
A már említett hőmérsékletingadozás nem tesz jót a tojásoknak, illetve a sok rázkódás is rontja a minőségét. Javaslatunk, hogy valamelyik középső polcon, saját tartójában tartsuk a tojásokat, ahol állandó hőmérsékleten és nyugalomban tudnak várni a sorsukra.
Ami még fontos:
- Rendszeresen tisztítsd a hűtőd, a nehezen hozzáférhető helyeket se kerüld el (segítség lehet ebben egy fogkefe).
- A mélyhűtött húst ne szobahőmérsékleten olvaszd ki, inkább tedd a hűtőbe. Szobahőmérsékleten a baktériumok is szívesen tenyésznek a kiolvadó húsokon.
- Ne tegyél forró ételt a hűtőbe, mert ezzel megemeled a hűtőben lévő hőmérsékletet, aminek következtében tönkremehetnek a hűtőben tárolt ételek, ráadásul energiát is pazarolsz.
Tipp:
Hogy a hűtőd ne változzon egy szempillantás alatt csatatérré, rendszeresen nézz bele és gondold végig, mi az, amit mielőbb fel kell használnod, hogy ne a kukában végezze. Tervezd a másnapi ebédet ezen hozzávalók felhasználásával, vagy csak simán dobj össze egy hidegtálat a maradékokból, és máris megmentettél egy csomó ételt, ami pár nap múlva már ehetetlen lett volna.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 899 074 forintot 20 éves futamidőre már 6,42 százalékos THM-el, havi 145 468 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,93% a THM, míg a MagNet Banknál 6,87%; az Erste Banknál 6,89%, a Raiffeisen Banknál 7,00%, a K&H Banknál pedig 7,28%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Hogyan tudsz még spórolni az ételen?
Azt tehát már látjuk, mennyire fontos, hogy hol tárolunk egy élelmiszert a hűtőben. Sőt, ez a kérdés még jobban felértékelődik akkor, ha a lejárathoz közeli élelmiszert veszünk.
Korábban a Pénzcentrumon is felmértük azt, hogy az emberek, mennyire szívesen vásárolnak lejárati időhöz közeli terméket. A szavazatok megoszlásából jól látszott, hogy a a voksolók 60 százaléka kifejezetten keresi a lejárati időhöz kapcsolódó akciókat, és további 27 százaléknyian vannak azok, akik bár gyorsan romló élelmiszereket nem vennének a lejárati időhöz közel, de például csipszet, csokit vagy kekszet igen.
Összességében tehát 87 százaléknyian nem rettennek el az ilyen vásárlásoktól.
Válaszadóink közül csupán 9 százaléknyian voltak egyébként azok, akik szerint jobb félni, mint megijedni és inkább elkerülik a lejárati időhöz közel eső élelmiszereket. Ezen felül nagyon kevesen, összesen négy százaléka a válaszadóknak voksolt arra, hogy nem is tudott arról, hogy a boltokban vannak ilyen jellegű leárazások.
Nem minden romlik meg könnyen
Kimondottan sokan vannak tehát azok a vásárlók, akik előnyben részestik a kedvezménnyel kínált, nemsokára lejáró termékeket, és úgy látszik, hogy ezzel nem is igazán lőhetnek mellé. A Német Élelmiszer Bank és a Boston Consulting Group frissen közzé adott tájékoztatása szerint ugyanis bőven akadnak olyan élelmiszerek, amika lejárati idejük után akár egy évvel később is simán fogyaszthatók.
A két szervezet alapvető célja, hogy csökkentse az ember által termelt élelmiszer-hulladékot. Éppen ezért megvizsgálták, hogy a különböző élelmiszerek jó eséllyel mennyi ideig ehetőek még a rajtuk szereplő lejárati időn túl. A két szervezet tájékoztatása szerint például a
- a konzervek, a méz és a különböző üveges szószok a lejárati idejükön túl 1 évig,
- a rizs, száraztészta és a kávé szintén 1 évig,
- a tojás, kemény sajtok és a vaj 21 napig,
- a szalámi, a sonka és a joghurt 5 napig,
- míg a tej és a kenyér 2 napig ehetők.
A fent leírt időintervallumok természetesen megfelelő tárolás esetén állnak fenn, és pusztán a számok nem helyettesíthetik a vásárlók érzékszervi ellenőrzését. Ennek fontosságára korábbi cikkünkben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is felhívta a figyelmet:
a minőség-megőrzési idővel ellátott, érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de számolni kell azzal, hogy az ilyen terméknek esetleg már gyengébb a minősége. Mindenképp javasolt alaposan megvizsgálni a termék érzékszervi tulajdonságait a fogyasztás előtt.
Mindez persze nem azt jelenti, hogy nyakló nélkül érdemes lejárt élelmiszert enni, de annyit mégis leszűrhetünk a szervezetek jelentéséből, hogy nem kell egyből a kukába dobnunk olyan ételeket, amiknek minőségét mi magunk nem ellenőriztünk. A lejárati dátum ugyanis elsősorban tájékoztató jellegű, és bár fontos információ a termékkel kapcsolatban, a józan ész használata megengedett ebben az esetben.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Hitelfelvétel 2025-ben: mire figyelnek leginkább a magyarok?
Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy olvasóink milyen szempontok alapján vesznek fel hitelt.
-
Az OTP Bank elkötelezett a digitális fejlesztések támogatása mellett (x)
Új, online gyorsan és kényelmesen igényelhető hitelterméket vezetett be az OTP Bank kisvállalkozói ügyfelei számára
-
Jön a nyári kupondömping a SPAR-nál! (x)
Több száz termék akár féláron – indul a SPAR nyári kuponakciója! Júliusban visszatérnek a SPAR kuponnapok, ahol nemcsak a strandtáskád, hanem a bevásárlókosarad is tele lehet kedvezményekkel!
-
Digitális vállalkozói számla a BinX-től (x)
Gyors, modern és ügyfélbarát vállalati számlaszolgáltatást kínál a hazai neobank, a BinX, sőt a tranzakciós illetéket sem hárítja át ügyfeleire.


