A népszerű fájdalomcsillapító, az ibuprofen túlzott használata komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában.
Tudtad, hogy a mátrai borzaska tepsiben is elkészíthető, így sokkal galóriaszegényebb ételt kapunk? Tudd meg, hogyan készül a legfinomabb mátrai borzaska recept, illetve hogy a mátrai borzaska sütőben, vagy a mátrai borzaska serpenyőben sütve a finomabb! Mutatjuk, hogyan készül a matrai borzaska jó sok sajttal, tejföllel!
Habár se a Mátrához, se a borzokhoz nincs köze, a mátrai borzaska a magyarok egyik kedvenc harapnivalója, ami nem csak az éttermekben, bisztrókban állja meg a helyét, hanem otthon, az ebédlőasztalon is. A ropogós krumplibundát és a finom, meleg, tejfölös borítást kicsik és nagyok egyaránt szívesen fogyasztják. A mátrai borzaska recepttel mindössze egy baj van: sokáig tart elkészíteni, ugyanis a bundához le kell reszelnünk a nyers, kemény krumplikat. Mi ennek ellenére mégis azt mondjuk, megéri megbirkózni vele, hiszen nincs is jobb, mint egy finom, serpenyőben sült mátrai borzaska egy kis szalmakrumplival.
A mátrai borzaska milyen húsból készül?
A mátrai borzaska olyan hússzeletekből lészül, amelyeket a rántott húshoz hasonlóan egyszerűen ki lehet sütni forró olajban. Tipikusan megfelelő húsok a mátrai borzaska készítéséhez a csirkemell, a sertéskaraj, illetve a zsírosabb, szaftosabb húsok rajongóinak a sertéstarját is ajánljuk figyelmébe, hiszen abból is lehet nagyszerű borzaskát készíteni. A borzas karaj és a borzas csirkemell tepsiben sütve is készíthető, nem csak olajban - ehhez azonban célszerű lehet elősütni a húst, különösen akkor, ha karajból, vagy tarjából készítjük azt.
Az eredeti mátrai borzaska recept
Habár a borzas karaj tepsiben, illetve a borzas csirkemell sütőben sütve is elkészíthető, elsősorban azt javasoljuk, hogy próbáljuk ki a borzas hús készítését az eredeti mátrai borzaska recept alapján, forró olajban kisütve.
A mátrai borzaska hozzávalói
- 80 dkg sertés rövidkaraj vagy csirkemellfilé
- 1 kg burgonya
- 2 db tojás
- 8 ek liszt
- só, bors ízlés szerint
- 0,5 l napraforgóolaj
- 1 nagy doboz tejföl
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 g trappista sajt
A mátrai borzaska elkészítése
- Vágjuk a tetszőleges húst (hagyományosan rövidkarajt) 1 cm vastagságú szeletekre, majd klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk.
- Hámozzuk meg a krumplit és reszeljük le nagylyukú reszelőn. A reszelt krumpli sok levet ereszt: próbáljuk meg a lehető legtöbbet kipréselni belőle.
- Keverjük össze a reszelt krumplit a tojásokkal, majd adjunk hozzá a burgonya nedvességtartamától és a tojás méretétől függően 2-4 kanál lisztet. Keverjük össze alaposan a mátrai borzaska bunda alapanyagait, ízesítsük sóval, borssal.
- Itassuk papírtörlővel szárazra a mátrai borzaska hússzeleteit, majd forgassuk meg őket vékonyan a maradék lisztben. Ezután a hússzeleteket borítsuk be a krumplis mátrai borzaska masszával.
- Előre felhevített napraforgóolajban, serpenyőben süssük ki a bundázott húsokat mindkét oldalukon. A hirtelen sütésnek köszönhetően, amikor a krumplis bunda mindkét oldalán aranybarnára sült, a hús is tökéletesen kész lesz.
- Csöpögtessük le a kisütött mátrai borzaska szeleteket, majd fektessük őket egy tányérra. A fokhagymát fokhagymanyomóval törjük át és keverjük bele a tejfölbe. Kenjük meg a mátrai borzaska szeletek tetejét a fokhagymás tejföllel, majd szórjuk meg őket bőségesen reszelt sajttal.
- 180°-ra elsőmelegített sütőben süssük további 5-10 percig, hogy a sajt megolvadjon a matrai borzaska tetején. Tálaljuk szalmaburgonyával, ízlés szerint káposztasalátával.
Mátrai borzaska sütőben
Az olajban sütés ellenzőinek sem kell aggódniuk: a mátrai borzaska sütőben is elkészíthető, minimális olaj használatával, egy különbséggel: a sütőben sült mátrai borzaska esetében nem kapjuk meg ugyanazt a ropogós krumplibundát, amit az olajban sütésnek köszönhetünk, de viszont egy tepsis borzas csirkemell vagy karaj is lehet ugyanolyan finom, mint az eredeti verzió.
A matrai borzaska recept sutoben a következőképpen néz ki: járjunk el a fent leírt borzaska recept alapján, azonban olaj helyett süljön a mátrai borzaska sütőben 180°-on, zsírpapírra terítve. A karajt, ha vastagok a szeletek, érdemes külön elősütni, a csirkét azonban nem szükséges. A mátrai borzas csirkemell sutoben sutve kb. 45 perc alatt lesz kész, a sertésszelet 60 percet igényel (összességében elmondhatjuk, hogy akkor van kész a tepsis borzas hús, ha a krumplibunda aranybarna és ropogós).
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
Még könnyebb lesz a lakástakarékok felhasználása: te mit vennél belőle?
A lakástakarék megtakarítás lényegében bármilyen lakáscélra felhasználható.
-
Te mire költenéd a lakástakarékpénztári megtakarításodat?
A lakástakarék típusú öngondoskodás a piaci változások közepette is képes biztonságot adni.
-
20 éves Magyarország egyik legkedveltebb üzletlánca, a Lidl (x)
Közel 3,5 millió magyar elsőszámú választása, ha élelmiszerről van szó.