Noha a számuk az előző évihez képest csökkent, 2023-ban némileg erősödött a külföldi vásárlók súlya a hazai lakáspiacon.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, míg a világon megtermelt csaknem 4 milliárd tonna élelmiszer harmada végzi kukában. Egy magyar fejlesztésű applikáció ezért az élelmiszerpazarlással kapcsolatos közösségi szemléletformálást tűzte zászlójára: az alkalmazáson keresztül kifőzdék, menüztető éttermek és étteremláncok is értékesíthetik a megmaradt, de érintetlen és remek minőségű ételeiket, amivel ők plusz bevételhez, a fogyasztók pedig kedvezményes ajánlatokhoz és változatos fogásokhoz jutnak.
Ahogy arra a Nébih az élelmiszerpazarlás elleni, szeptember 29-én tartott világnapon rávilágított, az élelmiszerpazarlásban Magyarországon is a háztartások járnak az élen. Egy fő egy év leforgása alatt 65 kg élelmiszerhulladékot termel, míg egy átlagos négyfős család csaknem 50 ezer forint értékben dob ki olyan élelmiszert, amit feleslegesen vásárolt meg. A második helyen a vendéglátóipar élelmiszerpazarlásával járó költségei állnak, ami az európai országok átlagát figyelembe véve évente tonnánként mintegy 980 ezer forintnyi élelmiszerhulladékot jelent. Ekkora mennyiségű élelmiszer landol a kukában, illetve megy át a termelési, feldolgozási, logisztikai és megsemmisítési folyamatokon, az ezekkel járó felesleges víz- és vegyszerfelhasználással, valamint szén-dioxid-kibocsátással együtt. Az ENSZ becslése alapján pedig a globális üvegházhatású gáz-kibocsátás 10 százalékáért, és így áttételesen a klímaváltozás negatív hatásaiért is felelős lehet a kidobott élelmiszer.
A fogyasztók oldalán edukációval és szemléletformálással, a szolgáltatók oldalán pedig a kínálat kereslettel történő összekapcsolásával lehet a leginkább segíteni. 2020 szeptember 29-től elérhető TUDATOS applikáció: a magyar digitális fejlesztés a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vendéglátóipari egységeknek is segít, hogy a megmaradt, de jó minőségű ételek értékesítésével többletbevételhez jussanak, a fogyasztóknak pedig az online felületein ad hasznos gyakorlati tanácsokat és tippeket egy tudatosabb, gondosabb életvitelhez. Amelynek az első lépése az lehet, ha kidobásra ítélt ételt "mentünk meg".
- mondta Wachtler Virág, az applikációt fejlesztő K&V Green Flowers Zrt. vezérigazgatója. Regisztrációját követően a felhasználó az applikációban egyszerre több ételt is vásárolhat, azonban, ha több szolgáltatótól is szeretne vásárolni, akkor előbb meg kell vásárolnia az egyik helyen kiválasztott tételeket, és azt követen tud a következő helyen vásárolni. Az egyes ételek kiválasztásakor a felhasználó több szűrő (pl. ételtípus, lejárati vagy átvételi dátum, allergén) segítségét is igénybe veheti, majd a szolgáltatóhoz érve, egyedi QR kóddal igazolja a vásárlását. A szolgáltató a rendelés átadásakor, szintén az applikáción belül tudja leolvasni a QR kódot.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
Még könnyebb lesz a lakástakarékok felhasználása: te mit vennél belőle?
A lakástakarék megtakarítás lényegében bármilyen lakáscélra felhasználható.
-
Te mire költenéd a lakástakarékpénztári megtakarításodat?
A lakástakarék típusú öngondoskodás a piaci változások közepette is képes biztonságot adni.
-
20 éves Magyarország egyik legkedveltebb üzletlánca, a Lidl (x)
Közel 3,5 millió magyar elsőszámú választása, ha élelmiszerről van szó.